Lucrările de construire a pasajelor subterane din Piaţa Gojdu ar putea începe în primăvara anului viitor. Reprezentanţii municipalităţii orădene au semnat săptămâna aceasta contractul de proiectare, asistenţă la achiziţia de lucrări şi asistenţă tehnică pe durata execuţiei investiţiei cu asocierea firmelor Egis România şi Egis Internaţional.

De anul viitor, şantier!

Potrivit unui comunicat al Primăriei, lucrările au fost atribuite prin licitaţie celor doi asociaţi pentru suma de 1,4 milioane lei în ceea ce priveşte primul lot care cuprinde cele cinci pasaje subterane care se vor întinde din zona turbogiraţiei până în vecinătatea Pieţei Gojdu, respectiv 531.000 lei pentru lotul doi, referitor la cele două tuneluri care vor face legătura între Bulevardul Nufărul şi strada Sucevei.

Durata de execuţie a proiectării pentru primul lot este de şase luni, iar pentru cel de-al doilea de patru luni.

"După finalizarea lucrărilor de proiectare se va demara procedura de licitaţie, în aşa fel încât în primăvara anului viitor să putem începe lucările propriu-zise la această investiţie", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Cu traficul în subteran

Potrivit comunicatului, implementarea investiţiei va elimina conflictele de trafic care afectează astăzi transport public din zona fostului centru civic, unde se întâlnesc peste 80% dintre traseele de tramvai şi autobuz din oraş, şi va face posibilă transformarea zonei din faţa catedralei ortodoxe într-o piaţă pietonală.

Lucrările mai vizează separarea fluxului de circulaţie rutieră de cea pietonală şi liniile de tramvai, prin amenajarea de benzi dedicate transportului public de călători şi redirecţionarea în subteran a altor fluxuri de circulaţie rutieră existente.

Subsidiară a grupului francez de proiectare, inginerie şi consultanţă în construcţii, firma Egis este supervizorul lucrărilor de la autostrada Transilvania şi a proiectat printre altele autostrăzi precum Cernavodă - Medgidia sau Arad-Timişoara-Lugoj.