Catedrala Sfântul Nicolae s-a dovedit duminică neîncăpătoare pentru credincioşii greco catolici veniţi să participe la aniversarea a 25 de ani de episcopat ai Prea Sfinţitului Virgil Bercea.

Cu moaştele Episcopilor Martiri

La evenimentul care s-a dorit unul modest au participat, printre mulţi alţii, Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova, Monseniorul Maury Buerdia, episcopul romano-catolic László Bocskei şi cel ortodox Sofronie Drincec care a participat la slujbă în calitate de invitat.

Manifestările au debutat cu o procesiune în cadrul căreia au fost purtate la altar moaştele Fericiţilor Episcopi Martiri care au fost beatificaţi de Suverantul Pontif, Papa Francisc pe 2 iunie la Blaj şi au cuprins Sfânta Liturghie Arhierească urmată rugăciunea către Episcopii Martiri.

La slujba oficiată cu ocazia sărbătorii Naşterii Maicii Domnului, credincioşii, majoritatea trecuţi de prima tinereţe, care au îmbătrânit în biserică sub îndrumarea episcopului greco-catolic, s-au arătat vizibil marcaţi.

Un moment emoţionant l-a constituit citirea scrisorii Papei Francisc cu ocazia "jubileului de argint" al Prea Sfinţitului Virgil Bercea precum şi predica Înalt Prea Sfinţiei Sale, monseniorul Miguel Maury Buerdia.

"În pace şi bucurie"

Emoţionat şi încă slăbit judecând după vocea uneori tremurândă, episcopul Virgil Bercea le-a mulţumit tuturor, începând cu Bunul Dumnezeu, pentru experienţa celor 25 de ani de slujire episcopală.

Prea Sfinţitul Bercea a avut un cuvânt de apreciere faţă de episcopul romano-catolic László Bocskei, despre care a spus că "suntem ca fraţii" şi episcopul romano-catolic Csűry István, pe care l-a scuzat că nu putut însă participa la eveniment.

Un mesaj aparte a avut Prea Sfinţitul către episcopul orotodox de Oradea, Sofronie Drincec. "Îi mulţumesc Prea Sfinţitului Sofronie din suflet pentru că astăzi şi-a făcut timp să fie cu noi la această celebrare liturgică," a spus episcopul Bercea.

Acesta a încheiat spunând că "datorită tuturor am reuşit să creem în Oradea un mod de a trăi în pace şi bucurie", lucru care face posibil ca "atunci când este o nevoie să se facă ceva pentru urbe să facem împreună".

Primii după căderea comunismului...

Manifestările de diminică au mai cuprins aniversarea celor 20 de preoţi greco-catolici din eparhia orădeană, primii horotoniţi după căderea comunismului, care au împlinit 25 de ani de slujire.

"Suntem aici doar o parte din prima promoţie de absolvenţi, de după 1990, ai Academiei Teologice din Oradea. Am plecat pe drumul preoţiei, în ianuarie 1991, 120 de aspiranţi. Am absolvit, în 1994, 73. Au fost hirotoniţi înainte de 1994, 11 preoţi şi, după 1994, alţi 21 preoţi pentru Eparhia de Oradea. În anul 1994 am fost hirotoniţi 23 de preoţi. Doi confraţi au decedat, iar unul s-a retras", a spus în cuvântul său, preotul Olimpiu Todorean.

Preoţii, alături de credincioşii prezenţi la slujbă, au primit binecuvântarea Nunţiului Apostolic şi a Prea Sfinţitului Bercea şi au fost recompensaţi cu diplome şi iconiţe.

Evenimentul de duminică s-a încheiat cu aducerea de la altar de către episcopul Virgil Bercea a moaştelor Fericiţilor Episcopi Martiri şi depunerea lor în biserică pentru ca credincioşii să se poată închina şi să le poată venera.