Peste 20 de orădeni, mobilizaţi pe reţelele de socializare, s-au adunat sâmbătă seară în Piaţa Unirii pentru a protesta împotriva "corupţiei şi incompetenţei" care au făcut posibile crimele de la Caracal.

"Protestăm împotriva stării de lucruri care a făcut posibile crimele monstruoase din Caracal, în ciuda faptului că una dintre victime, adolescenta Alexandra Măceşanu, apelase numărul unic de urgenţă 112", a declarat orădeanul Orlando Balaş.

Profesor de germană, Balaş a iniţiat protestul pe reţelele de socializare vineri noapte, când jurnaliştii transmiteau informaţii de la faţa locului.

"Consider că numai corupţia şi incompetenţa pot face ca în 2019, într-o ţară europeană, să dureze 19 ore de la apelul unei persoane în pericol de moarte până la identificarea locului", a spus orădeanul.

Protestarul consideră că "este nevoie de o resetare a statului român, pentru ca astfel de evenimente tragice care ar putea fi evitate să nu mai aibă loc".

Orădenii adunaţi la statuia Regelui Ferdinand au purtat portretul adolescentei Alexandra Măceşanu, şi afişe cu mesajul "#Reset România", "Corupţia ucide", respectiv "Infractorii au drepturi" şi "Victimele au ghinion".

O fetiţă a purtat chiar un afiş cu înscrisul "Puteam fi eu în locul Alexandrei".

Protestatarii sunt cu atât mai revoltaţi cu cât susţin că crimele de la Caracal au fost posibile doar datorită extinderii flagelului corupţiei.

"Am citit chiar acum că statul român putea primi de la o asociţie europeană, cu titlu gratuit, un soft pentru identificarea cu acurateţe a locului victimei, dar nu a acceptat. E clar că motivul refuzului a fost că de acolo nu veneau comisioanele", a declarat orădeanul Teodor Romulus.

Asemenea proteste au loc, sâmbătă seară, în mai multe orașe din țară. În București, aproximativ 3000 de persoane au ieșit pe străzi, iar polițiștii care asigurau securitatea au fost huiduiți. "Asasinii, ați ucis un copil!", au scandat manifestanții.