Aproximativ 50 de orădeni - foşti studenţi, colegi profesori şi prieteni - au fost prezenţi vineri la ora amiezii în Sala Traian Moşoiu a Primăriei Oradea, unde în organizarea Universităţii şi a filialei locale a Academiei Civice a fost sărbătorit unul dintre profesorii de literatură remarcabili şi intelectuali autentici ai urbei, Paul Magheru, la împlinirea a 80 de ani. "Unul dintre constructorii învăţământului superior din Oradea, un mare filolog", l-a portretizat lectorul Orlando Balaş, fost doctorand, elogiindu-l deoarece "şi-a umplut viaţa de cărţi, aşa cum îi stă bine unui cărturar", dar şi "de fapte bune, cum îi stă bine unui model de profesor".

În numele municipalităţii, viceprimarul Mircea Mălan i-a oferit tânărului octogenar o diplomă de excelenţă, despre care Balaş amintise că "această instituţie o acordă destul de rar, dar total pe merit". El însuşi discipol al celui sărbătorit, din vremea când, pregătindu-se să studieze Dreptul, învăţa de la Paul Magheru despre "stilurile funcţionale ale limbii române", edilul a motivat acordarea diplomei de excelenţă: "pentru merite culturale şi didactice deosebite, pentru promovarea culturii româneşti în străinătate şi pentru dezvoltarea învăţământului superior din Oradea".

Profesorul, care lucrează în învăţămâtul universitar local încă din 1966, când Institutul de aici era arondat Universităţii clujene, şi care îl serveşte şi acum, la mulţi ani după pensionare, prin participarea la proiecte ale foştilor săi studenţi şi colegi, a mai cules elogii şi din partea prodecăniţei Delia Radu, de la Facultatea de Litere, din partea profesorului Dan Popescu, de la Universitatea Partium, a rectorului Universităţii Emanuel, profesorul Paul Negruţ, presărând de fiecare dată, între micile cuvântări ale acestora, vorbe de spirit şi de învăţătură.

În finalul şezătorii, Paul Magheru le-a oferit tuturor celor pe care i-a numit prieteni câte un exemplar, fireşte, cu nelipsitul autograf, ale celor mai recente lucrări pe care le-a realizat: "80 de maxime ale înţelepciunii în viaţă" - un compendiu de comentarii pe marginea cugetărilor unor gânditori de seamă, dar cu proprii contribuţii filologice, prezentate sub forma unui dialog cu o nepoată, şi "De la Primăvara pragheză la Revoluţia de catifea" - o culegere de texte nu doar despre cele două evenimente pomenite în titlu, ci şi despre bunuri din patrimoniul cultural ceh, slovac şi românesc.

Paul Magheru a fost profesor de literatură universală şi comparată, iar pentru un mandat şi parlamentar la Partidului România Mare. Unul atipic, de altfel, la fel ca un alt profesor orădean, istoricul Mihai Drecin, amândoi remarcându-se prin eleganţa discursurilor şi, surprinzător, prin "nealinierea" la tonalităţile adesea agresive ale formaţiunii conduse de Corneliu Vadim Tudor.