Seria evenimentelor dedicate celor mai importante comunități din Oradea continuă! După Zilele slovacilor şi cele dedicate culturii evreieşti, în Cetatea Oradea se va organiza în perioada 15-16 septembrie Zilele Culturii Maghiare, un eveniment dedicat specificului și tradițiilor culturii principalei minorităţi locale.

Anunţul a fost făcut, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută de Mihai Jurca, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR), împreună cu Zatykó Gyula, reprezentantul Asociației Sfântul Ladislau, organizatorii evenimentului alături de Muzeul orașului Oradea - complex cultural.

„Ca și anul trecut, evenimentul vine să prețuiască cumva contribuția pe care comunitatea maghiară o are în Oradea, aportul acesteia, și să prețuiască valorile și tradițiile acestei comunități", a directorul APTOR.

Aflat la a doua ediţie, „Zilele Culturii Maghiare” vor avea un program concentrat. Evenimentul aduce în fața publicului și un târg de artizani și produse tradiționale, dansuri cu specific maghiar și, bineînțeles, delicioasele preparate culinare.

La eveniment vor fi prezenţi meşterii populari şi producătorii din Valea Ierului, iar într-un cort special amenajat vor putea fi degustate produse Hungaricum, incluse de Ministerul Agriculturii din Ungaria pe lista valorilor maghiare cu importanță națională deosebită. Unul dintre aceste produse este cozonacul secuiesc, „kürtös kalács”.

„Programul va fi unul pentru întreaga familie. Vom avea ateliere pentru cei mici, jocuri, teatru de păpuşi. Teatrul pentru copii Fogi din Pesta vine cu puiul de dragon Süsü (Süsü, a sárkány), foarte îndrăgit de cei mici. Vor avea spectacol şi sâmbătă, şi duminică”, a mai explicat Zatyko, care este şi consilier al primarului Oradiei pe problemele minorităţii maghiare.

Tot pentru copii va veni la Oradea şi formaţia Alma din Budapesta, o trupă recunoscută pe plan internaţional pentru repertoriul dedicat celor mici.

"Zilele Culturii Maghiare" vor aduce în fața publicului artiști importanţi din Ungaria, cum ar fi Hobo blues band, formaţie care va urca pe scenă sâmbătă, de la ora 21:00, sau Rackajam și Hooligans, trupe care vor anima atmosfera duminică seara, de la ora 19:00, respectiv 20:00.

Pe lângă muzica bună, cei prezenți se vor putea bucura de spectacole de muzică și dans popular cu specific maghiar, alături de ansambluri de artiști de toate vârstele.

Totodată, sâmbătă, 15 septembrie, de la ora 19:00, este programat un moment artistic deosebit oferit de Kolozsvári Operettissimo együttes – Opereta maghiară din Cluj, care va interpreta arii celebre din operete, musicaluri, şansonete, valsuri şi tangouri din creaţia unor compozitori cum ar fi Franz Lehár, Emmerich Kálmán sau Abraham.

Duminică, 16 septembrie, de la ora 18:00, vizitatorii vor putea urmări spectacolul de neratat al Ansamblului Artistic Profesionist Mureșul.

"Zilele Culturii Maghiare" se află la cea de a doua ediţie, iar organizatorii speră la un număr mult mai mare de participanţi decât anul trecut, când, după cum se ştie, evenimentul a fost boicotat de mai multe asociaţii şi ansambluri din Bihor, pe fondul conflictului dintre UDMR şi PPMT, respectiv Primăria Oradea. 

Pentru a evita noi probleme, organizatorii spun că au încercat să construiască un program care să includă cât mai mulţi artişti şi formaţii din alte zone ale Ardealului şi din Ungaria. „Anul trecut, nu am avut un număr foarte mare de participanți, însă eu cred că orice început are o continuare mai bună. Anul acesta am încercat să construim un program în care am adus producători, artişti, formaţii nu doar din Bihor, am ales formații de prestigiu care pun în valoare cultura și folclorul maghiar", a declarat Zatykó Gyula.


Program "Zilele Culturii Maghiare"

Sâmbătă 15 septembrie

10:00-22:00 Târgul meșterilor populari și al producătorilor din Valea Lerului

10:00-19:00 Ateliere pentru copii

10:00-16:00 Jocuri tradiționale de lemn

14:00-15:00 Süsü, Dragonul – Süsü, a sárkány (Teatrul pentru copii Fogi – Fogi gyermekszínház) – scena teatrului de vară

19:00-20:00 Opereta maghiară din Cluj - Kolozsvári Operettissimo együttes – scena mare

21:00 Concert Hobo – scena mare
 

Duminică 16 septembrie

10:00-22:00 Târgul meșterilor populari și al producătorilor din Valea Ierului

10:00-18:00 Ateliere pentru copii

10:00-11:00 Süsü, Dragonul – Süsü, a sárkány (Teatrul pentru copii Fogi – Fogi gyermekszínház) – scena teatrului de vară

12:00-18:00 Jocuri tradiționale de lemn

13:00-14:00 Spectacol Alma — scena teatrului de vară

18:00-19:00 Ansamblul Artistic Profesionist Mureșul – scena teatrului de vară

19:00-20:00 Concert Rackajam – scena mare

20:00 Concert Hooligans – scena mare

Intrarea este liberă!