Zilele Muzeului Țării Crișurilor (MȚC), manifestare culturală cu tradiție, au debutat, miercuri, în sediul Muzeului memorial „Iosif Vulcan”, cu prezentarea mai multor cărți de specialitate, scrise sau coordonate de către specialiștii complexului muzeal.

La eveniment au luat parte muzeografi, reprezentanți ai Consiliului Județean Bihor și prieteni ai instituției. În deschidere, directorul MȚC, Aurel Chiriac, a arătat că pentru ediția din acest an organizatorii au pregătit o noutate, anume Festivalul de Film de la Trento, adus în premieră într-un oraș din România, manifestările desfășurându-se sub genericul „Muzeele - centre culturale, arta tradiției”. Acesta a mai precizat că muzeul se pregătește de amenajarea expozițiilor permanente, lucrările urmând să înceapă în curând.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, a completat, precizând că cele două proiecte, de circa 10 milioane de euro, vor însemna amenajarea etajului întâi al MȚC, respectiv a curții interioare și reabilitarea gardului și a porții principale de acces. La rândul său, Ioan Mang, vicepreședinte al Consiliului Județean, a arătat că lucrările ar urma să fie încheiate până în luna iunie 2020.

Prezentarea volumelor a fost deschisă de noile ediții ale anuarelor MȚC: „Crisia”, a Secției de Istorie, „Nymphaea”, a Secției de Științele Naturii și „Biharea”, a Secțiilor de Etnografie și Artă, toate cuprinzând studii științifice ale muzeografilor și colaboratorilor instituției.

Volumele de autor și coordonate au apărut la Editura Muzeului Țării Crișurilor, precum și la alte edituri din Oradea, Cluj-Napoca și București. Unul este cel al Luciei Cornea, „Addenda et corrigenda la Repertoriul vechilor ateliere fotografice din Oradea (1852-1950)”, o completare a volumului privind atelierele fotografice orădene, apărut cu două decenii în urmă.

Alte cărți au fost prezentate de Agata Chifor - ”Oradea barocă”, ediția a doua, Vasile Todinca - Contribuţia scriitorului şi culegătorului de folclor Antoniu Popp la istoria literaturii române” și ”Turismul rural şi agroturismul, Idei şi oportunităţi de afaceri”, Flavia Pop - ”Colindatul şi colindele în partea de sud a judeţului Bihor”, Ioan F. Pop, un volum de literatură, ” Poeme abandonate în cuvinte”.

Istoricul Gabriel Moisa a prezentat un volum rămas multă vreme în manuscris, ”Monografia judeţului Bihor (1943)”, lucrare comandată în 1941 de generalul Ion Antonescu în scopul cunoașterii, de către aliații germani, a județelor României. Un alt volum, de autor, este ”Război şi pace sau despre localitatea Sudrigiu (judeţul Bihor) în lungul secol al XX-lea”.

Au fost prezentate și mai multe volume colective, de studii, precum ”Istoria şi cenzura scrisului istoric. Studii în onoarea profesorului Ion Zainea”, ”Patrimoniul Ţării Bistrei (Judeţul Bihor)/Bistra Land’s Patrimony (Bihor County)”, ”Declaraţia de autodeterminare de la Oradea din 12 octombrie 1918”, dar și broșura ”Conferinţele Unirii 1918-2018”.

Scriitorul și publicistul Florin Ardelean a prezentat lucrarea ”Irinyi Janos şi Iosif Vulcan”, coordonată împreună cu Aurel Chiriac și ”Mass-media şi istoria recentă. Mecanisme de construcţie simbolică a realităţii”, coordonată împreună cu Ioan Laza. Muzeograful Tötös Áron a coordonat și prezentat trei volume: ” Fejezetek Erdély történetéről”, ”Eloszta bőkezűen; és termő fan gyanánt" Tanulmányok Kövér György születésnapjára” și ” Ezerarcú Erdély. Politika, társadalom, kultúra”.

Toate aceste cărți pot fi achiziționate de la sediul Muzeului Țării Crișurilor, din Calea Armatei Române, nr. 1/A.

Manifestările dedicate Zilelor MȚC vor continua în această săptămână, sâmbătă, instituția urmând să fie deschisă publicului în cadrul Nopții Muzeelor.