La Muzeul Ţării Crişurilor (MŢC) a fost inaugurată, miercuri, o nouă expozţie de pictură, a artistului plastic Teofil Ioan Ştiop. Lucrările prezentate reprezintă piese apreciate de curatorii străini, proiectul fiind premiat de juriul Trienalei de pictură "Pătratul de argint" din Polonia.

Prezentarea expoziţiei a fost făcută de directorul MŢC, Aurel Chiriac. "Expoziţia prezintă o noutate şi inaugurează o serie de manifestări, se prezintă un concept", a precizat acesta, oferind mai apoi câteva detalii privind Trienala la care proiectul a fost premiat.

Astfel, "Pătratul de argint" funcţionează din anul 1994, fiind la început bienală şi devenit trienală în anul 2000. Din anul 2003 participă şi reprezentanţi ai României, "datorită Muzeului Déli din Debrecen", a precizat Chiriac. Este un concurs online, iar un juriu internaţional de curatori alege lucrările şi stabileşte premianţii. "Personajul principal al expoziţiei este lumea virtuală", a mai spus Chiriac.

Despre fundamentul expoziţiei a vorbit Teofil Ştiop: "Când am început povestea aceasta eram student la Arte şi, împreună cu colegii am vizitat fostele cazarme de lângă Universitate. Acolo am găsit un morman de ferestre, ce părea a fi ceva nou. Apoi a ieşit prima lucrare, se numeşte Windows (…) însă ulterior am întâlnit mai multe astfel de mormane. Dar nu m-am îndepărtat de imaginea iniţială". "Pictofabule vorbeşte despre o lume în care lucrurile nu sunt ceea ce par a fi", autorul lăsând publicului oportunitatea descoperirii mesajelor de pe pânze.

Expoziţia va fi deschisă publicului la parterul Muzeului timp de o lună.