În această perioadă, Oradea este gazda uneia dintre cele mai importante expoziţii de pictură din Europa de Est. Muzeul Ţării Crişurilor a vernisat, vineri, pe simezele sălii de expoziţii de artă, 83 de lucrări participante în cea de-a zecea ediţie a Trienalei internaţionale de pictură a Euroregiunii Carpatice "Pătratul de Argint".

Trienala internaţională de pictură "Pătratul de argint" este o întâlnire a pictorilor din aceeaşi regiune carpatică, respectiv din cinci ţări diferite – Polonia, România, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Ea beneficiază de patronajul Preşedintelui Republicii Polone, al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, al Conducătorului Provinciei Podkarpackie, al primarului oraşului Przemyśl, dar şi al celor mai importante galerii de artă poloneze din regiunile Rzeszów şi Krosno şi, din 2012, al celei din Kielce. Partenerul din România este Muzeul Ţării Crişurilor, prin curatorul său, Aurel Chiriac.

Toate lucrările, pe suport de pânză sau hârtie, au dimensiunea de un metru pătrat, aceasta fiind o "provocare" adresată artiştilor: de a-şi concentra ideile în limitele unui tablou de un metru pe un metru.

Detalii despre Trienală şi expoziţie au fost oferite de directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac. "În România, Trienala este destinată pictorilor din zonele de graniţă, din judeţele Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Suceava şi Botoşani, participanţii fiind curatoriaţi din punct de vedere al subiectului, care în 2018 a fost viitorul Europei – unitate prin diversitate", a declarat Chiriac. În acest an, în Trienală au fost acceptaţi cinci artişti români, între care şi orădeanca Diana Gavrilaş. Noutatea ediţiei este Premiul Special, câştigat de orădeanul Teofil Ioan Ştiop.

Conform lui Janusz Cywicki, directorul Galeriei din Przemyśl, cel care a pus bazele Trienalei, dar care a lipsit de la vernisaj, Trienala este prima iniţiativă culturală internaţională din această partea a Europei, totodată "un comentariu pentru problemele şi soluţiile actuale".

Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 10 noiembrie 2019, putând fi vizitată marţi, joi şi sâmbătă între orele 10-16, iar miercuri, vineri şi duminică între orele 10-18.