Un caz-şcoală de fakenews a devenit viral pe reţelele de socializare. Potrivit site-urilor Lifter şi Noticias Sobre, în limba rusă şi spaniolă, citate în română de unica.md, Japonia ar interzice cuptoarele cu microundă până la sfârşitul anului, ca nocive pentru sănătate.

Fără microunde!

Publicaţiile au anunţat că în Japonia magazinele firmelor de profil au fost deja închise iar Coreea de Sud şi China intenţionează, la rândul lor, să renunţe la această tehnologie până în anul 2021, respectiv 2023.

Autorii articolelor au citat un studiu al savanţilor japonezi care dus la concluzia că ",microundele au cauzat mai mult rău sănătăţii cetăţenilor timp de 20 de ani, decât bombardarea avioanelor americane în septembrie 1945".

Experimentul care stă la baza studiului este însă de-a dreptul hilar. "Cinci gândaci au fost plasaţi de-asupra, pe un cuptor de microunde, timp de trei ore, în care cuptorul a fost setat pe opţiunea grill. În timp de trei ore toate insectele au murit", scrie unica.md.

O parodie grotească...

După cum era de aşteptat ştirea este în totalitate falsă. Zvonul a fost lansat în luna martie de publicaţia de satiră Panorama.pub din Rusia care anunţa chiar că "toţi cetăţenii şi organizaţiile care nu îndeplinesc această cerinţă sunt ameninţaţi cu închisoarea de la 5 la 15 ani în funcţie de serveritatea infracţiunii".

Tradus în engleză, articolul a fost rostogolit pe reţelele de socializare şi a devenit viral înainte de a fi preluat de presă în ciuda faptului că publicaţia rusească a notat sub ştire în mod limpede că "toate textele de pe acest site sunt parodii groteşti ale realităţii şi nu sunt veşti reale"