1900. Vechile pieţe ale oraşului

Oradea este cunoscută încă din Evul Mediu ca un centru de desfacere a mărfurilor aduse din diferite zone. La începutul secolului XX, ţăranii bihoreni obişnuiau să vină săptămânal la târg cu produse de toate felurile. Vorbim despre cultivatorii de legume şi fructe, crescătorii de animale şi meşteşugari diverşi.

La o simplă privire pe harta Oradiei din anul 1900, descoperim două puncte importante ale oraşului unde se făcea comerţ. Piaţa Mică (acum Piaţa Unirii) era atât un spaţiu public, cât şi unul destinat comercianţilor, însă doar până la sfârşitul secolului al XIX-lea. Locul său a fost luat apoi de Piaţa Mare (azi Parcul 1 Decembrie), devenită piaţă agroalimentară, de bunuri nealimentare şi animale până în 1950.

În partea de vest a Oradiei se ţineau numai târguri de animale. Ele se întindeau în zona străzilor Vitéz (acum Decebal) şi Damjanich (Simion Bărnuţiu), în locul unde mai târziu s-a dezvoltat platforma industrială Înfrăţirea. Aici se comercializau cai, porci, vite şi alte animale. Mai spre Criş, în capătul sudic al viitorului Pod Decebal, era amplasată piaţa de lemne.

piaţa Rogerius, Oradea2017. Pieţe devenite centre de afaceri

În perioada comunistă, cea mai importantă piaţă agroalimentară din oraş se afla lângă Cetate. Numită Piaţa 23 August şi amplasată pe actuala locaţia a Oradea Plaza, ea era deservită de o linie industrială şi o platformă de descărcare a mărfurilor. Pe locul actual piaţa a fost mutată după 1990.

Alte pieţe, înfiinţate în anii ´60-´70, şi care există şi în prezent, sunt cele din Rogerius şi Decebal. În anii ´90 s-a decis înfiinţarea unor pieţe noi în Ioşia-Nord şi în Nufărul, ce funcţionau alături de câteva mai mici, în Velenţa, pe strada Aluminei şi pe Olimpiadei (desfiinţată în anii 2000).

O ultimă piaţă, care funcţionează şi în prezent, este cea de vechituri, dar ea va fi mutată de pe amplasamentul curent lângă strada Ogorului. Până nu demult, Piaţa Rogerius a avut un aspect de bazar, dezordonat şi deloc plăcut privirii. Printr-un proiect pe fonduri europene, a fost transformată în 2015-2016 într-un modern Centru de Afaceri cu Produse Agroalimentare, având pe acoperiş un local şi chiar un spaţiu verde. Celelalte pieţe, inclusiv Decebal, au fost şi ele modernizate, dar mult mai modest.