Constructorii au început refacerea acoperişului Palatului Episcopal Greco-Catolic din Piaţa Unirii, mistuit în vară de un incendiu devastator, ca o etapă premergătoare reabilitării interioarelor imobilului.

Potrivit șefului Direcţiei Imobiliare din Primăria Oradea, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat la începutul acestei săptămâni, după ce constructorul a avut la dispoziţie o lună pentru finalizarea proiectării.

"Până acum au fost turnate planşeele pe partea dinspre strada episcop Mihai Pavel şi partea dinspre clădirea învecinată din Piaţa Unirii. În prezent se lucrează la centuri în zona turnurilor şi a vitraliului, iar 50% din acoperişul dinspre strada Mihai Pavel a fost refăcut", a declarat directorul Lucian Popa pentru BIHOREANUL.

Lucrările de refacere a acoperişului sunt executate de firma Trameco pentru suma de 7,9 milioane lei şi cuprind de la expertize necesare pentru stabilirea gratului de rezistenţă a pereţilor în urma incendiului, până la lucrări de proiectare şi de execuţie a acoperişului.

"Acoperişul va fi finalizat în cursul lunii mai", a spus Lucian Popa.

După cum se ştie, Palatul Episcopal a fost devastat în urma unui incendiu declanşat pe 25 august de o avarie care a avut loc la instalaţia de iluminat exterior. Focul a cuprins acoperişul clădirii, s-a extins la etaje, iar în urma pârjolului tavanul etajului întâi s-a prăbuşit.

Printr-o Hotărâre de Consiliu Local din august 2019 municipalitatea orădeană a preluat clădirea în administrare pentru minim 20 de ani.

Potrivit înţelegerii încheiate la sfârşitul lunii august cu Episcopia Unită cu Roma Greco – Catolică, în urma lucrărilor de reabilitare, care vor dura circa trei ani, municipalitatea va pune la dispoziţia Episcopiei o treime din clădire cu destinaţia de sediu al curiei episcopale, diferenţa urmând să rămână la dispoziţia orădenilor, cu destinaţia de centru cultural şi spaţiu expoziţional.