Ansamblul statuar "Hora Centenarului", care va fi amplasat la intrarea pe podul Centenarului, acum în construcţie, va fi pus în operă de sculptorul, Horea Sabău, pentru suma de 945.000 lei.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Primărie, contractul de prestări servicii încheiat între municipalitate şi sculptorul Sabău, câştigătorul concursului organizat în prima parte a anului pentru realizarea "Ansamblului statuar podul Centenarului Oradea", a fost semnat pe 3 iulie.

"În acest moment, dosarul lucrării a fost deja trimis de Primăria Oradea la Bucureşti la Ministerul Culturii în vederea avizării, urmând ca lucrarea să obţină avizul Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public în şedinţa acesteia din luna septembrie. După obţinerea avizului se va emite şi autorizaţia de construcţie", se menţionează în comunicatul municipalităţii.

Potrivit proiectului, "Hora Centenarului" urmează să fie amplasată în intersecţia străzilor Plevnei, Principatelor Unite şi Călăraşilor, la intrarea pe viitorul pod al Centenarului, în preajma datei de 1 Decembrie.

Ansamblul sculptural va reprezenta şase figuri antropomorfe stilizate care se unesc în partea de sus, prinse într-o horă, cercul reprezentând unirea şi perfecţiunea.

Compoziţia din beton armat patinat, cu un diametru de 5 metri şi o înălţime de 3,5 metri, este gândită astfel încât să reprezinte toate cele trei regiuni ale ţării prin motivele populare care vor fi incizate în materialul turnat.