Coroana, sceptrul şi mantia Regelui Ferdinand vor putea fi admirate în sala mare a Primăriei Oradea în cadrul unei expoziţii inedite care va avea loc în perioada 20 - 23 mai.

Cu program prelungit

Vernisajul expoziţiei "Însemnele regalităţii româneşti", dedicată vizitei istorice făcute de familia regală în Oradea în 23 mai 1919, va avea loc luni de la ora 10.

Realizată cu sprijinul Muzeului Naţional de Istorie a României, expoziţia va fi deschisă zilnic între orele 10 - 20.

"În cazul în care numărul vizitatorilor va fi foarte mare, ne vom organiza astfel încât programul expoziţiei să fie prelungit şi după ora 20, astfel încât toţi vizitatorii să poată vedea exponatele", a declarat pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente din cadrul Primăriei, Mircea Oaie.

Pregătiri de vernisaj

În pregătirea expoziţiei de săptămâna viitoare, angajaţii municipalităţii au golit sala mare a Primăriei pentru a face loc unui număr cât mai mare de vizitatori. Mobilierul evacuat a fost depozitat pe holurile palatului administrativ.

O firmă angajată de Primărie a început montarea unor schele pe care va fi expusă pe pânză, în partea centrală, o reproducere a sălii tronului, iar pe cele două laturi vor fi prezentate date privind contextul istoric al domniei Regelui Ferdinand şi vizita făcută de familia regală la Oradea în urmă cu un secol.

Începând din 24 mai, după cu închiderea expoziţiei de la Primărie, mantia Regelui Ferdinand va fi transportată la Muzeul Naţional Peleş.

Coroana de oţel şi sceptrul regal vor fi relocate la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, unde vor rămâne expuse până pe 3 iunie.