După ce ani de zile s-a ţinut departe de fenomenul fotbalistic, lăsând clubul FC Bihor să intre în faliment, primarul Ilie Bolojan s-a răzgândit. Primăria Oradea va finanţa clubul de fotbal Atletic Club Oradea 1910.

Primăria finanţează fotbalul

Consiliul Local a hotărât joi, cu votul consilierilor PNL şi PSD, finanţarea clubului în sezonul fotbalistic 2019-2020 cu 184.000 lei din bugetul total 450.000 lei.

"Acest proiect a început în 2016, au trecut două sezoane fotbalistice, oamenii s-au implicat şi au susţinut echipa. Pe măsură ce aceasta înaintează în ligile superioare costurile vor creşte. Pentru liga a patra acesta este costul de finanţare, dar pentru liga a treia vor fi alte costuri, mai mari", a declarat viceprimarul Florin Birta.

Potrivit viceprimarului, implicarea municipalităţii în asociaţia de fotbal se doreşte a fi una de durată. "Până în 2024, la finalizarea noului stadion (n.r. de la ieşirea din Oradea către Băile Felix) să avem măcar o echipă de liga a doua", a spus Birta.

Pentru a putea finanţa clubul de fotbal, municipalitatea şi Asociaţia de Promovare a Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) vor deveni membri asociaţi alături de fondatorii acestuia.

"Să eliminăm APTOR"

Implicarea APTOR în fotbalul orădean a declanşat dispute aprinse în cadrul Consiliului Local. Liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa, a lăudat decizia municipalităţii de a finanţa fenomenul fotbalistic, dar şi-a manifestat opoziţia faţă de implicarea ONG-ului de turism în asociaţia sportivă. 

"Salutăm implicarea Primăriei. Măcar în al 13-lea ceas, pentru că al 120-lea ceas a trecut când a intrat în faliment FC Bihor. Nu înţeleg însă rolul APTOR, care e specializată în promovarea turismului. Aş putea înţelege dacă ar fi un sponsor care să promoveze fotbalul. Păstrarea APTOR încalcă actul constitutiv şi statutul asociaţiei, aceasta neavând ca obiect de activitate managementul sportiv", a spus social-democratul.

Banii şi controlul

În replică, viceprimarul Florin Birta a spus că municipalitatea are nevoie de implicarea APTOR în asociaţia sportivă pentru ca Primăria să poată verifica modul de cheltuire a fondurilor pe care le alocă. "Dacă finanţăm această asociaţie va trebui să avem şi un control. În Adunarea Generală a Asociaţiei vor fi trei voturi: asociaţii, Primăria şi APTOR. Practic, Primăria şi-a securizat verificarea modului în care este cheltuit banul public", a spus Birta.

Pe lângă cei 184.000 lei alocaţi de municipalitate, din care 50.000 anul acesta şi 134.000 lei în 2020, bugetul asociaţiei sportive va fi format sponsorizările în valoare de 150.000 lei, vânzările de bilete estimate la 22.000 lei şi contribuţia membrilor asociaţi în valoare de 96.000 lei.

Clubul Asociaţia Sportivă Club Atletic 1910, care a câştigat de-a lungul timpului campionatul naţional de fotbal atât în Ungaria cât şi în România a fost reînfiinţat în vara anului 2017, după dispariţia din viaţa sportivă în anul 1963. Printre membrii fondatori se numără: Florin Mal, Marius Mircea Cheregi, Marcel Leontin Boldiş, Ioan-Nicolae Torjoc, Maria Neli Demian şi consilierul local Ionel Marius Zdrâncă. Acesta din urmă s-a şi abţinut de la vot, pentru a nu fi în conflict de interese.

Nu cu FC Bihor!

Primarul Ilie Bolojan s-a pronunţat ani de zile împotriva implicării municipalităţii în fenomenul fotbalistic, criticând încă din campania pentru Primărie din anul 2008 sumele cheltuite de oraş pentru susţinerea clubului FC Bihor.

Rămas fără mijloace financiare şi în lipsa unor performanţe sportive care să îl facă atractiv pentru un investitor, clubul a intrat în faliment în ianuarie 2016.

La acea dată municipalitatea a înfiinţat o secţie de fotbal în cadrul Clubului Sportiv Municipal, pentru a putea pregăti în continuare, în colaborare cu Liceul cu program sportiv Bihorul, loturile de copii legitimate la FC Bihor.

Într timp, însă, Bolojan pare să fi revenit la sentimente mai bune. În vara acestui an edilul şi-a anunţat intenţia de construi cu finanţare de la Compania Naţională de Investiţii un stadion nou, de felul celui din Târgu Jiu (foto), pe un amplasament de la ieşirea din Oradea către Băile Felix. Actualul stadion Iulius Bodola din strada Olimpiadei ar putea fi demolat iar pe amplasamentul său amenajat un parc.