Copiii defavorizaţi din zona Gutenberg vor avea la dispoziţie un centru de zi unde vor beneficia de consiliere, activităţi extraşcolare şi o masă caldă pentru a fi ajutaţi să nu devină victime ale abandonului şcolar.

Municipalitatea orădeană a demarat un proiect european în valoare de 7,4 milioane lei care vizează amenajarea unui centru de zi în curtea Şcolii Gimnaziale Ioan Slavici pentru copiii defavorizaţi din zona Gutenberg.

"Scopul proiectului este îmbunătăţirea regenerării fizice, economice şi sociale a comunităţii marginalizate din zonă prin amenjarea unui centru de zi şi modernizarea câtorva străzi care asigură acccesul spre acest centru", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, miercuri, în cadrul conferinţei de presă de lansare a proiectului.

Investiţia totală se ridică la 7,4 milioane lei, din care 2% o reprezintă contribuţia oraşului, 13% contribuţia bugetului central, iar diferenţa o constituie finanţarea europeană.

Din această sumă, 4,7 milioane lei o va reprezenta investiţia în construcţia noului centru, iar diferența - modernizarea a trei străzi - Arabilor, Ion Buşiţia şi Thomas Mann - care duc la acesta. Acesta va fi ridicat pe strada Clujului nr. 188, fiind gândit pentru cei 60 de copii între 3 şi 7 ani şi 127 de copii între 7 şi 18 ani.

"Centrul de zi va avea o sală multifuncţională care va putea fi folosită inclusiv la activităţi sportive, un cabinet pentru consiliere psihologică şi socială, un cabinet medical, săli pentru activităţi recreative şi o sală de mese unde copiii vor primi hrană caldă. De asemenea în zonă sunt terenuri de sport în aer liber care întregesc acest concept pus la dispoziţia copiilor din cartier", a spus Mălan.

Potrivit viceprimarului, după finalizare, centrul de zi va fi preluat şi coordonat de Direcţia de Asistenţă Socială Oradea.

Lucrările de amenajare a centrului au fost atribuite prin licitaţie unei asocieri de firme formate din firma Abed Nego şi Novartis, cu un termen de execuţie de doi ani din care 75 de zile rezervate pentru proiectare. 

Lucrările de modernizare a străzilor Arabilor, Ion Buşiţia şi Thomas Mann, atribuite prin licitaţie firmei Drumuri Orăneşti, urmează să fie finalizate, inclusiv prin introducerea reţelei de canalizare pluvială, la sfârşitul lunii octombrie, înainte de demararea lucrărilor la centrul de zi.