Consiliul Local a dezbătut în şedinţa de joi rectificarea bugetului pe anul în curs care cuprindea printre altele alocarea sumei de 100.000 lei primită de la Consiliul Judeţean pentru amenajarea statuii arhitectului Rimanóczy Kálmán către reabilitarea Palatului Episcopal Greco-Catolic distrus de incendiul de anul trecut.

"Se pedepseşte cu închisoarea"

Şeful grupului UDMR, Kirei Melinda, s-a opus, însă, acestei modificări bugetare şi a acuzat conducerea Primăriei de deturnare de fonduri invocând Codul Penal.

"Schimbarea destinaţiei fondurilor băneşti fără respectarea prevederilor legale se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani", a spus Kirei.

În replică, primarul Ilie Bolojan a arătat că municipalitatea nu a solicitat Consiliului Judeţean Bihor fonduri pentru această statuie, chiar dacă le-a acceptat.

"Fără ca Primăria Oradea să solicite bani Consiliului Judeţean Bihor pentru statuia lui Rimanóczy Kálmán, Consiliul Judeţean ne-a dat o sumă modică pentru această statuie. Cred că s-au gândit că atunci când se va finaliza această statuie vor participa la poza de grup", a ironizat primarul Ilie Bolojan.

"Statuia va fi amplasată anul viitor"

Concret, edilul a arătat că, din suma alocată investiţiei, municipalitatea poate cheltui anul acesta doar 19.400 lei, sumă rezervată pentru organizarea concursului de soluţii de arhitectură. Cheltuielile mai mari, de execuţie efectivă, urmează să fie angajate abia în 2020.

"Statuia va fi amplasată anul viitor şi toate cheltuielile se vor face după ianuarie. Nu aveam cum să ţinem aceşti bani pentru un obiectiv care nu se face anul acesta", a argumentat primarul.

În ceea ce priveşte noua destinaţie a banilor, Bolojan a declarat sarcastic că suma a fost până la urmă alocată tot conform dorinţei şefilor judeţului.

"Consiliul Judeţean Bihor a promis alocarea unor sume consistente pentru reabilitarea Palatului Episcopal Greco-Catolic în urma incendiului de anul trecut, aşa că ne-am gândit să îi ajutăm să îşi respecte acest angajament", a spus Bolojan.

Edilul i-a asigurat pe consilierii locali că procedura este "perfect legală".

Primăria antiglonţ!

Printre modificările propuse de municipalitatea orădeană pe marginea bugetului local pentru anul în curs s-a mai numărat în mod suprinzător achiziţia a 20 de căşti şi veste antiglonţ şi a unui scut cu vizor antiglonţ pentru a fi puse la dispoziţia Inspectoratului de Jandarmi Judeţean "General de Brigadă Anton Berlescu" Bihor.

Potrivit raportului de specialitate achiziţia urma să fie făcută la solicitarea conducerii inspectoratului care se confruntă cu "constrângeri bugetare" pe considerentul că bunurile achiziţionate vor fi folosite "în situaţii de intervenţie anti-teroristă în sprijinul cetăţenilor municipiului Oradea".

Rectificarea de buget mai făcea referire la achiziţia a patru sisteme de climatizare pentru locuinţele de serviciu ale sportivilor CSM Oradea (16.600 lei), alocarea sumei de 300.000 lei pentru achiziţia unui sistem de climatizare şi încălzire la Liceul Betel şi altele.

Vot cu repetiţie

Rectificarea de buget propusă de Direcţia Economică a Primăriei a fost respinsă, însă, pe fondul absenţei de la şedinţă a consilierilor PNL majoritatea aflaţi în concediu.

Liberalii au avut în sală doar 13 din cei 18 consilieri de pe listă, iar, pentru a fi votat, proiectul de hotărâre ar fi trebuit să întrunească măcar 14 voturi.

În condiţiile în care opoziţia PSD-UDMR a votat împotrivă, proiectul de hotărâre a căzut la vot.

"În total au căzut la vot cam zece proiecte de hotărâre dintre care cel mai important era cel legat de rectificarea de buget. Acestea vor fi repuse în discuţie peste două săptămâni în şedinţa extraordinară pe care o vom convoca pentru data de 12 septembrie. Sper ca atunci să fie votate, pentru că altfel timp de 6 luni nu vor mai putea fi introduse pe ordinea de zi", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan.