Liderul PPMT Bihor, Zatykó Gyula, numit în luna octombrie consilier al primarului Oradiei pe problemele comunităţii maghiare, este mulţumit de colaborarea cu edilul, despre care susţine că încearcă să transforme oraşul „într-o insulă a păcii” între români şi maghiari.

„Discutăm mult pe problemele minorităţilor, iar cele mai noi proiecte, chiar şi în acest an al Centenarului, includ acţiuni care privesc şi comunitatea maghiară. Chiar şi această iniţiativă, de 100 de proiecte pentru Centenar, nu vizează doar românii, ci pe toţi, şi români, şi maghiari”, a declarat marţi, liderul PPMT Bihor.

Zatykó a exemplificat cu statuile care vor fi amplasate în Oradea în următoarea perioadă, între care se numără şi cea a lui Rimanóczy Kálmán, în viitoarea piaţă de la intersecţia străzilor Dunării şi Republicii, respectiv cea a contelui Rhédey Lajos în Parcul Bălcescu.

BIHOREANUL l-a rugat pe Zatykó Gyula să comenteze situaţia din acest parc, ca urmaş al contelui care a donat oraşului terenul sub singura condiţie ca acesta să rămână de utilitate publică. Dacă în privinţa afacerii private care se derulează în parc, Zatykó a refuzat să comenteze, liderul PPMT a recunoscut că parcul nu a fost întreţinut, iar copacii au rămas netoaletaţi ani la rândul, motiv pentru care starea lor s-a degradat.

„Am fost personal în parc să văd ce s-a întâmplat, iar funcţionarii Direcţiei Tehnice mi-au arătat pozele pe care le-au făcut arborilor, înainte de tăiere. Trebuia să fi chemat şi ziariştii, înainte să se taie, să vadă ce urmează să se întâmple şi motivele pentru care se taie. Adevărul e că aveau probleme, unii aveau scorburi adânci. Recunosc, eu nu ştiu dacă aceste lucruri impuneau să fie tăiaţi, de aceea i-am propus domnului primar angajarea unui dendrolog, ca pe viitor să se evite astfel de situaţii”, a mai spus liderul PPMT.

Pe de altă parte, însă, Zatykó a recunoscut că drujbaşii angajaţi chiar de Primărie, de la firma Elecbrans, „nu sunt meseriaşi”. „Nu ştiu cum a fost selecţionată firma, însă nu au lucrat profesionist şi, din câte am constatat, nici nu au utilaje”, a spus consilierul primarului Bolojan.