Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea şi cel Municipal Gavril Curteanu vor fi reabitate pe fonduri europene din două proiecte diferite.

"Am primit înştiinţarea că proiectele pentru reabilitarea celor două spitale vor primi finanţare", a declarat primarul Ilie Bolojan, vineri, într-o conferinţă de presă.

Lucrările, în valoare totală de 15 milioane euro, vor fi scoase la licitaţie în luna aprilie, după finalizarea proiectării.

"Urmează ca de anul acesta să reabilităm termic clădirile Spitalului Judeţean şi Spitalului Municipal, în fond o reabilitare integrală a acestora", a declarat edilul.

Consum energetic spre zero

Potrivit primarului Bolojan, cele două imobile vor fi izolate termic în exterior cu vată bazaltică şi plăci de fibrociment, iar geamurile, tâmplăria şi instalaţiile interioare vor fi înlocuite.

"Consumul energetic al celor două clădiri va fi redus spre zero. Pe fiecare spital vor fi panouri fotovoltaice, care vor produse energie pentru autoconsum. Spitalul Municipal va funcţiona pe apă geotermală şi pompe de căldură, iar Spitalul Judeţean pe pompe pe căldură. Termoficarea va interveni doar suplimentar, în caz de avarii", a spus Bolojan

Sistemul de pompe cu căldură va fi gândit astfel încât să permită încălzirea încăperilor pe timp de iarnă şi răcorirea lor peste vară.

Potrivit edilului, reabilitarea celor două imobile va genera economii consistente la consumul de energie termică, banii astfel obţinuţi urmând să se regăsească în achiziţia de medicamente şi servicii medicale.

Conform fişelor de proiect, lucrările pentru reabilitarea Spitalului Judeţean sunt estimate la 7,6 milioane euro, iar cele pentru reabilitarea Spitalului Municipal la 7,9 milioane euro. În ambele cazuri, contribuţia municipalităţii va fi de 2%, iar termenul de finalizare de 24 de luni de la semnarea contractului de finanţare, anunţat pentru luna aprilie a acestui an.

Alte 20 de milioane de euro...

În paralel, angajaţii Primăriei lucrează la alte trei proiecte în domeniul sănătăţii, în valoare totală de încă 20 milioane euro.

Printre acestea se numără construcţia unui corp nou de clădire pentru Spitalul Municipal, în care va fi  mutată secţia de Pediatrie, locul ei urmând să fie luat de secţiile care îşi desfăşoară activitatea în condiţii improprii, cum ar fi cea de Boli Infecţioase.

Un alt proiect, care va fi derulat în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, va viza construirea la Spitalul Judeţean a unei clădiri noi pentru Unitatea Primire Urgenţe, laborator şi sterilizare, iar cea de-a treia investiţie se referă la construirea unei clădiri pe actualul amplasament al parcării de la intrarea în spital.

"Complementar vom face demersuri pentru construirea unei parcări supraterane în vecinătatea Spitalului Judeţean, unde sunt probleme cu locurile de parcare", a spus Bolojan.

Pentru toate aceste investiţii, municipalitatea va încerca să atragă fonduri europene sau de la Ministerul Sănătăţii, diferenţa urmând să fie asigurată de la bugetul local.