Primăria Oradea va investi, cu ocazia Centenarului, suma de 233.000 lei în reabilitarea Casei memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin.

Conacul de la Bădăcin, construit de tatăl lui Maniu în 1879, a fost lăsat moştenire de către omul politic Bisericii Române Unite cu Roma.

Confiscat de comunişti în 1947, imobilul a fost folosit ani de zile ca depozit de îngrăşăminte agricole şi a revenit Bisericii Unite în 1998, după ce Curtea Supremă de Justiţie a dispus reabilitarea lui Iuliu Maniu şi înlăturarea pedepsei complementare cu confiscarea averii. Ulterior, conacul a intrat în proprietatea Episcopiei Greco-Catolice din Oradea.

Hotărârea luată joi de Consiliul Local a fost luată pentru "evidenţierea personalităţilor care au făcut posibilă realizarea Marii Uniri din 1 Decembrie 1918".

Cu Centenarul în ... Ungaria

Tot în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului, aleşii orădenilor au aprobat alocarea de la bugetul local a sumei de 23.000 lei pentru susţinerea proiectului "Europa 100", pregătit de TVR Cluj, care va iniţia o caravană în comunităţile româneşti din Ungaria.

Programul, realizat în perioada 21 - 27 mai, va cuprinde transmisii live din Micherechi, Budapesta şi Hajduszoboszlo.

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, "în cadrul emisiunilor vor fi invitate personalităţi ale vieţii publice din România (politicieni, oameni de cultură, diplomaţi, foşti miniştri de externe, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene)".

În fiecare zi din cele trei locaţii se vor face transmisii live pe canalele TVR1, TVR3 şi TVR Cluj.