Palatul administrativ al oraşului va intra la sfârşitul lunii august în reabilitare. Primăria a semnat săptămâna trecută contractul de lucrări cu firma Euras Satu Mare.

Primăria în şantier

Constructorul urmează să constituie săptămâna aceasta garanţia de execuţie a lucrării după care va putea face pregătirile pentru deschiderea şantierului.

"Ne propunem ca în 20 august să predăm amplasamentul constructorului, urmând ca până la finalul lunii august să demareze lucrările", a spus primarul Ilie Bolojan.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, lucrările vor începe cu reabilitarea turnului Primăriei şi a acoperişului dinspre strada Tudor Vladimiresc pentru ca ulterior să se extindă la întreaga faţadă.

Din turn până în interior

Investiţia vizează reabilitarea acoperişului clădirii, a faţadelor dinspre străzile Piaţa Unirii, Primăriei şi Tudor Vladimirescu, precum şi a faţadelor dinspre curţile interioare şi a turnului.

În interiorul clădirii vor avea loc mai multe lucrări de reamenajare a spaţiilor dinspre Piaţa Unirii.

În cadrul şantierului va mai avea loc reabilitarea scării de onoare de la intrare cu cele trei rampe, reabilitarea coridorului principal de la etajul I situat între biroul primarului şi biroul viceprimarului Florin Birta, readucerea la forma iniţială a Sălii "Traian Moşoiu", inclusiv consolidarea tavanului, reabilitarea sălii "Rimanoczy Kalman" împreună cu anticamera acesteia, respectiv reabilitarea biroului primarului şi a consilierilor acestuia.

18 luni de şantier

Reabilitarea clădirii Primăriei va fi făcută de firma Euras Satu Mare pentru suma de 14,8 milioane lei cu termen de predare de 18 luni.

Constructorul s-a mai ocupat de-a lungul timpului de reabilitarea clădirii Teatrului Regina Maria, a imobilului fostei comenduiri a Garnizoanei şi a unor lăcaşuri de cult precum: Biserica cu Lună cu filiile Buna Vestire din strada Rahovei şi Sfântul Duh Mângâietorul din strada Alexandru Cazaban, respectiv Biserica Reformată din Oraşul-Nou, situată în strada Primăriei şi Biserica Romano-Catolică din Cetatea Oradea.

Clădire monument istoric, palatul administrativ al oraşului a fost ridicat între 1902-1903, are o suprafaţă de 5.500 metri pătraţi şi o suprafaţă construită de 1.137 metri pătraţi. Imobilul are demisol, parter, două etaje şi un turn al orologiului.