Instituţia Prefectului a anunţat, joi, că va reanaliza Regulamentul privind întreţinerea spaţiilor verzi instituit de Consiliul Local Oradea în urma sesizărilor primite.

"Vom reanaliza HCL 873/24.09.2018 şi vom lua măsurile care se impun în vederea asigurării legalităţii actelor normative supuse controlului Instituţiei Prefectului", se menţionează într-un comunicat al Prefecturii.

Instituţia reprezentantului Guvernului în teritoriu s-a autosesizat "în urma articolelor apărute în mass-media locală precum şi a unor sesizări din partea asociaţiilor de proprietari".

"Nu pot fi constrânse!"

Reprezentanţii celor 830 de asociaţii de proprietari orădene au fost notificaţi de municipalitate la începutul acestui an să se prezinte la Primărie pentru semnarea protocolului de predare-primire a spaţiilor verzi de lângă blocuri pentru întreţinerea lor, sub ameninţarea unei amenzi între 1.000 lei şi 2.500 lei instituite prin HCL 873.

"Hotărârea în cauză poate întruni condiţiile de legalitate numai în cazul în care articolul 39, lit l. va fi coroborat cu art. 31 alin. 3 din Regulament în sensul în care nu există o obligaţie în sarcina asociaţiilor de proprietari în a prelua întreţinerea spaţiilor verzi. Neexistând o obligaţie în acest sens, asociaţiile nu pot fi constrânse în a semna un protocol de preluare sub sancţiunea unor amenzi contravenţionale", se menţionează în comunicatul Prefecturii.

Doar la cerere...

Instituţia Prefectului arată că, potrivit regulamentului, asociaţiile de proprietari sunt obligate să încheie protocolul de preluare-primire a terenului de lângă blocuri doar dacă şi-au manifestat "în mod expres, prin cerere scrisă" intenţia de a prelua în întreţinere spaţiile verzi.

În acest context, prin faptul că Primăria a notificat asociaţiile care nu au depus o cerere de preluare a spaţiilor verzi din jurul blocurilor Prefectura apreciază că aceasta a aplicat prevederile regulamentului "disproporţionat şi în afara cadrului apreciat ca legal", iar "protocolul încheiat prin vicierea consimţământului este anulabil".

Potrivit comunicatului, juriştii Prefecturii au cerut pe 1 martie Primăriei un punct de vedere legal cu privire la modul în care a pus în aplicare regulamentul, cerere la care nu au primit încă un răspuns.

Refuzăm!

Aşa cum BIHOREANUL a scris, un grup de asociaţii de proprietari din Oradea au refuzat să preia spaţiile verzi din jurul blocurilor pe considerentul că, potrivit legii, îngrijirea acestora cade în sarcina municipalităţii.

Reprezentanţii acestora au precizat că asociaţiile au întreţinut şi până acum aceste terenuri în mod benevol dar refuză să îşi asume în scris obligaţia de a le îngriji pe banii membrilor, de teamă că ulterior ar risca să fie amendate de Poliţia Locală pentru că aspectul zonelor verzi nu s-a ridicat la standardele municipalităţii.