Să se taie doar arborii uscaţi! Reunită luni, în şedinţă de lucru, Comisia consultativă privind lucrările de tăiere sau intervenţie în coroana arborilor de pe lângă Primărie a aprobat mai puţin de un sfert din totalul solicitărilor făcute de orădeni.

Doar 8 din 36

"În cadrul acestei întruniri au fost analizate 31 de solicitări şi sesizări privind lucrări de tăieri şi intervenţii cu tăieri în coronamentul arborilor (toaletări), primite de la cetăţeni din Municipiul Oradea. Din cei 36 de arbori propuşi spre tăiere, 8 au primit un punct de vedere favorabil cu privire la aprobarea cererilor analizate, majoritatea arborilor fiind uscaţi şi afectaţi biologic", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

Potrivit comunicatului, din cele 87 de intervenţii cu tăiere în coronamentul arborilor comisia a aprobat doar 61 de toaletări, majoritatea pentru eliminarea crengilor uscate şi echilibrare.

La şedinţa de luni a Comisiei consultative au luat parte şi Orlando Balaş (inginer peisagist, lector universitar doctor la Universitatea Oradea) şi Smit Ildico (inginer silvic, doctor în silvicultură). Din partea Direcţiei Tehnice a Primăriei au participat la discuţii Mircea Stejeran (şef serviciu Lucrări şi Servicii Publice), Gabriel Dobre (consilier), Loreta Mălăin (inginer horticol), Ramona Bakk (inginer horticol) şi Lucian Fărăgău (inginer silvic).

Să se planteze la şcoli!

"Domnul Orlando Balaş a propus în cadrul comisiei ca directorii de şcoli şi grădiniţe să vină cu propuneri de amenajare şi arborizare a spaţiilor verzi aferente acestor instituţii", se mai menţionează în comunicatul Primăriei.

Această doleanţă a specialistului a fost făcută în contextul în care multe din cererile care ajung în dezbaterea Comisiei sunt din partea şcolilor şi grădiniţelor din oraş. În contextul în care Direcţia Patrimoniului Imobiliar (DPI) administrează clădirile şi spaţiile unităţilor de învăţământ, deci girează tăierile şi toaletările, Balaş a cerut ca aceasta să-şi asume responsabilitatea şi pentru "înverzirea" acestor zone.

"DPI ar trebui să se ocupe de arborizarea perimetrelor terenurilor de sport pe care le administrează. Este normal ca acestea să fie înconjurate de perdele vegetale. DPI nu are prinse în buget sume pentru plantări şi amenajări de spaţii verzi, dar nimic nu împiedică această direcţie să îşi asume această responsabilitate faţă de ceăţeni", a declarat Orlando Balaş. 

Ecologistul a amintit şi că DPI are anual un buget însemnat. "Din banii încasaţi de la orădeni (pentru parcări, amenzi sau din alte surse), DPI să amenajeze corespunzător spaţiile verzi de lângă şcoli şi grădiniţe", a cerut Balaş.