Gardul de sârmă montat de Lidl în jurul terenului viran din strada Oneştilor 19, unde urmează să realizeze o investiţie, nu este racordat la nicio sursă de electricitate, deşi are pe el mai multe plăcuţe de avertizare cu mesajul "Nu atingeţi! Pericol de electrocutare".

Un emisar al companiei s-a întâlnit, miercuri, cu conducerea Poliţiei Locale Oradea pentru a oferi lămuriri cu privire la situaţia creată. "A fost o neînţelegere. Gardul nu este electric şi nu va fi electrificat niciodată. Reprezentantul companiei a fost la noi şi ne-a prezentat toate documentele", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul Poliţiei Locale, Cristian Beltechi.

Potrivit directorului, Electrica a condiţionat acordarea avizului de coexistenţă necesar pentru autorizarea împrejmuirii de amplasarea pe gard a indicatoarelor de avertizare pentru că acesta este supratraversat de o reţea de înaltă tensiune.

"Având în vedere că pe deasupra gardului din sârmă trece o reţea de înaltă tensiune, Electrica a condiţionat avizarea lucrării de montarea acestor indicatoare de avertizare, fiindcă poate exista pericolul de încărcare a împrejumuirii cu sarcină electrică", a explicat Beltechi.

Potrivit normativelor în vigoare, citate de Electrica, "cel puţin pe fiecare al doilea panou de gard metalic situat în interiorul zonei de protecţie şi de siguranţă a LEA 110kV se vor monta pe ambele feţe indicatoare de securitate cu textul: Nu atinge! Pericol de electrocutare!".

Beltechi a mai explicat că gardul din sârmă este o construcţie provizorie care va fi demolată după finalizarea investiţiei pe care urmează să o realizeze în zonă Lidl România.

După cum BIHOREANUL a consemnat, apariţia gardului metalic marcat cu avertismentul "Pericol de electrocutare!" în imediata vecinătate a unei piste pentru biciclete şi a unei zone pietonale intens circulate a provocat revolta trecătorilor şi a locuitorilor din zonă.

Citeşte pe aceeaşi temă: (Electro)şoc şi groază! Lidl şi-a înconjurat cu gard electric terenul din strada Oneştilor din Oradea (FOTO)

UPDATE:

Într-un punct de vedere transmis, joi, redacției, conducerea Lidl România afirmă că gardul „nu este unul electrificat, ci este un simplu gard metalic”. 

Indicatoarele de securitate au fost amplasate preventiv, conform legislației în vigoare, pe o porțiune din gard pe deasupra căreia trece o linie de înaltă tensiune ce servește orașul. Am luat toate măsurile în ceea ce privește siguranța trecătorilor si am realizat, în zona respectivă, o priză de pământ (împământare) executată și măsurată conform cerințelor Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord. Deoarece, conform normelor tehnice ale ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei), această porțiune de gard se află în zona de protecție și siguranță a liniei de înaltă tensiune, ca măsură suplimentară de siguranță, legislația prevede și obligativitatea instalării indicatoarelor cu înscrisul „Nu atinge! Pericol de electrocutare”. Restul lungimii gardului nu este vizat în vreun fel de aceste indicatoare”, au transmis reprezentanții companiei.