Consiliul Local a aprobat joi amplasarea în Parcul 1 Decembrie a unui bust din bronz al geografului francez Emmanuel de Martonne a cărui muncă a avut o contribuţie importantă la trasarea actualelor graniţe ale României în cadrul Comisiilor teritoriale întrunite în 1919 la Paris.

Statuia geografului francez va fi realizată cu fonduri de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi va fi amplasată în scuarul dinspre trecerea de pietoni care face legătura cu pasarela hobonată pe cheltuiala Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.

"Amplasarea acestui bust din bronz la Oradea se doreşte un omagiu adus unui prieten sincer al românilor, un omagiu adus Republicii Franceze pentru susţinerea consistentă a României pe parcursul Primului Război Mondial, după ieşirea din neutralitate în august 1916", se menţionează în adresa trimisă Primăriei de şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi.

Din Cetate în parc...

Tot în Parcul 1 Decembrie va fi amplasată după restaurare şi statuia avocatului Emanuil Gojdu, depozitată în prezent, pe bucăţi, în incinta Cetăţii după trei ani de abandon în incinta Ştrandului Ioşia.

Consiliul Local a aprobat amplasarea monumentului în partea de nord a parcului din direcţia străzii Spiru Haret.

"Toate cheltuielile ocazionate de proiectarea, avizarea şi realizarea lucrărilor de conservare şi restaurare a statuii lui Emanuil Gojdu sunt asumate de către Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor", se menţionează în raportul de specialitate anexat hotărârii.