Oradea va trebui să se descurce pe cont propriu. Municipalitatea va implementa pe banii orădenilor proiectele europene în valoare de 25 milioane euro lăsate fără finanţare de Ministerul Dezvoltării, care a constatat că Oradea şi-a depăşit cu 200% nivelul maxim al finanţărilor pe care le poate atrage.

Din buzunarul orădenilor

"Noi ne angajăm, în urma deciziei Ministerului Dezvoltării, să continuăm proiectele începute şi să acoperim finanţări de aproximativ 25 milioane de euro", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, circa 20 milioane de euro vor fi alocați pentru proiectele pe axa de mobilitate unde sunt incluse viitoarele centre de cartier din zona Piaţa Magnoliei, Nufărul - Mc Donald’s şi Alexandru Cazaban, achiziţia a 20 de tramvaie noi şi reabilitarea bulevardului Nufărul, iar peste 4 milioane de euro vor fi alocate unor proiecte de regenerare urbană, precum amenajarea celor 5 hectare de parcuri în zonele Barcăului, Coriolan Pop şi Ion Bogdan.

"Există trei posibilităţi. Prima variantă era să nu facem nimic, ceea ce nu este în regulă, pentru că fără modernizarea bulevardului şi a liniei de tramvai din Nufărul am fi avut tramvaie noi, dar care nu puteau merge mai repede pentru că linia nu era conformă. A doua variantă ar fi fost să renunţăm la 10 tramvaie, unde aveam problema că am încheiat deja cotract, am plătit avans, fabrica a început lucrul şi are deja mai multe carcase de tramvaie în diferite faze de producţie. Am luat decizia pentru cea de a treia variantă: să realizăm toate aceste proiecte din bugetele locale", a explicat primarul Ilie Bolojan.

La risc

Edilul a subliniat că municipalitatea a ajuns în această situaţie după ce Ministerul Dezvoltării a hotărât să limiteze la 100% nivelul maxim al supracontractărilor.

"Am văzut comunicatul de presă al Ministerului Dezvoltării şi, chiar dacă indirect, acesta recunoaşte faptul că ne-a permis să facem supracontractări de 200%, după care a revenit asupra acestui lucru. Nu au mai semnat contractele de finanţare pe considerentul că alte oraşe nu au depus proiectele la timp şi trebuie să prindă trenul din urmă", a spus Bolojan.

Primarul Oradiei a afirmat că în acest context municipalitatea a hotărât să rişte continuarea lucrărilor din fonduri de la bugetul local.

"Se pot întâmpla două lucruri: să rămânem cu aceste proiecte finanţate din bugetul local sau să se constate peste un an (n.r. la nivelul Ministerului Dezvoltării) că nu sunt în stare să cheltuie fondurile alocate şi să decidă să ni le aloce nouă. Noi ne bazăm pe a doua situaţie", a declarat Bolojan.

În schimb, dacă proiectele declarate câştigătoare vor rămâne tot fără finanţare europeană, municipalitatea ia în calcul contractarea unui nou credit în 2020 sau 2021.

Vor demola 20 de case!

În momentul de faţă, investiţiile enumerate de primar sunt în diferite faze de pregătire.

Spre exemplu, pentru coridorul verde din zona Ion Bogdan, municipalitatea aşteaptă preluarea terenului de la Ministerul Agriculturii, centrele de cartier din zona Piaţa Magnoliei, Alexandru Cazaban şi Nufărul McDonald’s sunt în faza realizării proiectului tehnic, iar lucrările de reabilitare a bulevardului Nufărul au început cu înlocuirea reţelelor de apă şi canalizare. "Nu puteam lăsa strada neasfaltată în urma lucrărilor de înlocuire a reţelelor", a argumentat primarul.

Potrivit edilului, aceasta din urmă este şi singura investiţie care ridică probleme. "Până la finalul anului 2021 bulevardul va fi amenajat. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesară relocarea parcărilor de la şosea în spatele blocurilor, între bulevardul Nufărul şi strada Leonardo da Vinci", a spus Bolojan.

Pentru a face loc parcărilor, municipalitatea va iniţia noi exproprieri. "Sunt patru zone în care se vor expropria, în total cam 20 de case", a spus edilul. Prima etapă a exproprierilor va fi iniţiată în septembrie 2020, iar cea de a doua în vara anului următor. Proprietarii imobilelor vor fi înştiinţaţi cu un an înainte şi vor avea la dispoziţie 6 luni pentru relocare, a precizat edilul.