Primarul de Oradea, Ilie Bolojan, a făcut public vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la care au mai participat viceprimarul Florin Birta şi directorul economic al municipalităţii, Eduard Florea, proiectul de buget pentru anul în curs.

Buget axat pe investiţii

"Bugetul oraşului se ridică anul acesta la 1,8 miliarde lei şi este cu 30% mai mare decât bugetul pe anul trecut", a declarat viceprimarul Florin Birta (foto).

Potrivit edilului, banii oraşului vor fi alocaţi în proporţie de 56% pe cheltuielile de funcţionare ale oraşului, de la finanţarea aparatului administrativ, până la costurile cu salubritatea sau iluminatul public, iar diferenţa de 43% va rezervată investiţiilor.

"Anul acesta vom aloca investiţiilor 785 milioane lei. Aceasta este a doua sumă ca mărime alocată investiţiilor după anul 2015 (n.r. de la sfârşitul precedentei perioade de finanţare), când am avut un vârf de 836 milioane lei alocat investiţiilor", a spus Birta.

Potrivit viceprimarului, municipalitatea va finanţa cu prioritate proiectele europene contractate, urmate de lucrările colaterale proiectelor europene şi, mult mai puţine, proiecte noi.

Un credit de 100 milioane lei

În ceea ce priveşte repartizarea bugetului, anul acesta 56% din cheltuielile de funcţionare (574,5 milioane lei) vor fi alocate pentru finanţarea instituţiilor şcolare, dar mai ales spitaliceşti, Oradea fiind singurul oraş din ţară care a preluat administrarea acestora.

Apoi, un procent consistent de 15% va fi alocat pentru suportarea datoriilor oraşului. "Datoria publică se va ridica la 149 milioane lei, în ideea că vom lua un credit de 100 milioane lei pentru finanţarea proiectelor europene, pe care însă vrem să îl restituim în timp de un an. Luăm banii, plătim constructorii, decontăm cheltuielile cu finanţatorul european şi rambursăm împrumutul", a explicat directorul economic Eduard Florea (foto).

În mod descrescător, un procent de 10% din cheltuielile de funcţionare (106,9 milioane lei) îl reprezintă serviciile publice, de la salubritate la iluminat, 9% (91,6 milioane lei) va fi cheltuiala cu instituţiile publice, de la aparatul Primăriei la instituţiile subordonate, precum Direcţia de Asistenţă Socială Oradea şi altele, iar 6% (60,7 milioane lei) vor fi cheltuielile cu asistenţa socială.

Bani pentru ONG-uri!

La acelaşi capitol de cheltuieli, municipalitatea va continua şi anul acesta finanţarea unor programe locale precum susţinerea învăţământului românesc în Ungaria prin suportarea cheltuielilor de personal cu profesori care predau în Micherechi, premierea cuplurilor căsătorite de 50 de ani, organizarea galei „Campionii Viitorului”, dedicată tinerelor talente sportive, şi a galei Antreprenorului Orădean, destinată mediului de afaceri.

Ca un element de noutate, după o pauză de doi ani, municipalitatea va relua anul acesta finanţarea pe bază de concurs de proiecte a organizaţiilor neguvernamentale care derulează programe de interes public. "Va fi un regulament care va fi adoptat de Consiliul Local în această primăvară. Vor fi termene, proiecte, vor fi echipe de evaluare", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Edilul a explicat motivul pentru care municipalitatea a sistat vreme de doi ani finanţarea ONG-urilor. "Am avut doi ani de zile în care am marcat Centenarul, iar aceste proiecte cu caracter social-cultural se suprapuneau peste cele propuse de ONG-uri", a declarat Bolojan.

Bugetare participativă, doar la anul!

În schimb, aşa cum BIHOREANUL a anunţat, municipalitatea nu va organiza anul acesta cea de-a treia ediţie a procesului de bugetare participativă prin care orădenii pot propune municipalităţii implementarea a 10 proiecte, fiecare în limita 200.000 euro.

După ce s-a trezit în imposibilitatea de a amenaja parcul etnografic de la Colegiul Naţional Onisifor Ghibu (foto) pentru că terenul aferent investiţiei aparţine Ministerului Educaţiei, ori de a reabilita casa de cultură din Podgoria pentru că se află într-o stare avansată de degradare, primarul Ilie Bolojan refuză să îşi asume alte proiecte până când vor fi implementate cele deja propuse de orădeni.

"N-ar avea niciun sens să începem altă sesiune de depunere de proiecte fără să le fi finalizat pe cele propuse, pentru că orădenii, dacă nu vor vedea rezultate, nu vor participa. În toamna acestui an sau în primăvara anului viitor, când cea mai mare parte a proiectelor va deveni realitate, vom relua procedura bugetării participative", a spus edilul.

Lucrări pe bandă rulantă

Oricum, municipalitatea s-a înhămat deja la prea multe proiecte. Pe lista investiţiilor care urmează să fie finalizate anul acesta se numără prelungirea drumului rapid de la intersecţia Căii Bihorului cu strada Ion Bogdan şi ieşirea din Oradea spre Biharia, modernizarea Unităţii de Primire Urgenţe de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, lărgirea podului Dacia și realizarea pasajului subteran pe sub bulevardul Magheru (foto).

Lista mai cuprinde, printre multe altele, mutarea blocului operator de la spitalul de ginecologie, reabilitarea Pieţei Cetate, prelungirea liniei de tramvai din Calea Aradului până în zona Cantemir, reabilitarea zidurilor Cetăţii, amenajarea centrelor de cartier şi multe altele.

Finalizarea acestor investiţii nu va însemna însă finalul deranjului public. Municipalitatea va demara, în jumătatea a doua a anului, lucrări de amploare precum cele de amenajare a primului tunel subteran din centru civic care va lega podul Dacia de zona catedralei ortodoxe, urmat apoi de cel care va duce spre Parcul 1 Decembrie, reabilitarea Bulevardului Nufărul – Cantemir şi altele.

Proiectul de buget pentru anul 2020 va fi supus dezbaterii publice până pe data de 3 februarie după care va fi reanalizat şi discutat în Consiliul Local pe 19 februarie.