Cei aproximativ 800 până la 1.000 de pacienţi ai Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea vor avea masa caldă asigurată prin servicii de catering, întrucât conducerea unităţii a decis închiderea bucătăriei proprii din strada Louis Pasteur, din clădirea unde funcţionează secţia de Neuropsihiatrie.

Decizia a fost luată în unanimitate de către Comitetul Director al spitalului, la propunerea managerului Dacian Foncea, vinerea trecută, la o zi după ce activitatea bucătăriei fusese suspendată de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, după un control la care au găsit murdărie în bucătărie, în condiţiile în care după o zi aceasta îşi reluase activitatea, în urma unei operaţiuni de igienizare, dezinfectare şi deratizare care a durat o noapte întreagă.

Caută catering

„În Comitetul Director am luat în unanimitate această decizie, având în vedere mai mulţi factori. Au contat, de exemplu, faptul că DSVSA a cerut şi modificări structurale la bucătărie, iar investiţiile ar fi fost de ordinul sutelor de mii de euro, pentru că toate utilajele, de la plite şi cuptoare până la marmide, sunt uzate fizic şi moral, în acea locaţie de pe strada Pasteur mişună şobolani şi trebuie făcute numeroase deratizări, dar şi faptul că numai pentru ambalarea hranei calde spitalul cheltuia lunar cam 10.000 de euro pe caserole din plastic, care oricum trebuie eliminate de anul viitor, în baza regulilor europene. Ca atare, am decis să închidem bucătăria definitiv”, a declarat BIHOREANULUI, joi, managerul Spitalului Municipal, Dacian Foncea.

Acesta a afirmat că de vinerea trecută micul dejun şi cina sunt oferite pacienţilor în porţii ambalate de producători, iar pentru asigurarea hranei calde a fost lansată miercuri o procedură de achiziţie a unor servicii de catering. „Deocamdată, contractul ar fi pe o lună, din 2 august până în 3 septembrie, dar urmează să lansăm apoi o altă procedură, pentru achiziţia acestui serviciu până la 31 decembrie”, a spus Foncea.

Variantă pe Coposu

Managerul Spitalului Municipal a precizat că doar în cazul în care nu va exista concurenţă la licitaţie din partea firmelor de catering, conducerea spitalului ia în calcul amenajarea unei noi bucătării, dar într-un spaţiu de la parterul unităţii, pe strada Corneliu Coposu, eliberat de clinica privată Fresenius. „În acel spaţiu, care nu este suficient de mare, s-ar putea prepara hrana caldă pentru prânzul pacienţilor, dar în două tranşe a câte 400 de porţii”, a spus Foncea.

Managerul a subliniat că, deocamdată, o decizie în acest sens nu a fost adoptată de conducerea spitalului, ea depinzând de probabilitatea ca masa caldă să fie asigurată prin catering.