Plătiţi-vă impozitele online! Consiliul Local a aprobat joi nivelul impozitelor datorate de orădeni precum şi a bonificaţiilor de care vor beneficia anul viitor contribuabilii care îşi sting integral obligaţiile fiscale până la data de 31 martie.

Astfel, orădenii care îşi vor plăti impozitele online vor beneficia, în premieră, de o bonificaţie majorată de la 5% la 8%.

"Acestă măsură are ca scop încurajarea plăţilor online şi reducerea numărului de contribuabili de la ghişee şi a timpilor de aşteptare la plata impozitelor şi taxelor locale", se menţionează în raportul de activitate anexat proiectului de hotărâre.

În schimb, grupul PNL, cu o majoritate calificată în Consiliul Local, a cerut ca bonificaţia plătitorilor prin casierie să rămână tot de 5%, ca în anul acesta, şi să nu scadă cu un procent, aşa cum au propus, prin acelaşi raport, reprezentanţii municipalităţii.

"Grupul PNL propune ca în cazul clădirilor şi terenurilor aparţinând persoanelor fizice şi juridice care îşi plătesc impozitele la ghişeu să se menţină bonificaţia de 5% la fel ca în anul acesta", a cerut consilierul Ioan Lezeu.

Potrivit liberalilor, diminuarea bonificaţiei, fie şi cu un un procent, va afecta cu preponderenţă pătura cu venituri mici a pensionarilor care nu sunt familiarizaţi cu instrumentele moderne de plată şi, izolaţi în casă, văd plata impozitelor la casierie ca pe un prilej de socializare.

Impozitele rămân la acelaşi nivel!

Pentru anul 2019, consilierii locali au mai hotărât actualizarea impozitelor cu rata inflaţiei de 1,34%, prevedere impusă de Codul Fiscal, dar totuşi persoanele fizice şi juridice orădene vor datora anul viitor aceleaşi sume ca în 2018.

"Întrucât la nivelul municipiului Oradea a fost adoptată, cu aplicare pentru anul 2018, o hotărâre de majorare a impozitelor şi taxelor locale, propunem ca indexarea menţionată să fie compensată prin reducerea cotelor adiţionale aplicate impozitelor şi taxelor. Astfel, impozitele şi taxele pentru anul 2019 vor rămâne la nivelul celor stabilite în anul curent, anul 2018", se menţionează în raport.

La fel ca anul acesta, municipalitatea va menţine supraimpozitarea de 500% aplicată proprietarilor imobilelor neîntreţinute, respectiv de 50% în cazul spaţiilor comerciale din centrul istoric ţinute închise mai mult de 30 de zile într-un an, respectiv în cazul imobilelor ai căror deţinători nu şi-au încheiat contract pentru serviciile de canalizare menajeră.

Să fie cum a mai fost!

Grupul PNL a votat bugetul în forma propusă de municipalitate, cu menţiunea păstrării bonificaţiei de 5% în cazul plătitorilor la ghişeu și cu ignorarea propunerilor făcute de UDMR.

Uniunea a cerut prin vocea consilierului Kirei Melinda revenirea la bonificaţia de 10% acordată anul trecut persoanelor fizice care şi-au plătit integral impozitele până la 31 martie.

Consilierii UDMR au cerut reducerea cu 5% a impozitului aplicat clădirilor rezidenţiale, nerezidenţiale şi clădirilor anexe aparţinând persoanelor fizice.

"Grupul PSD n-a trimis propuneri"

Prin comparaţie, consilierii PSD au refuzat până şi să facă propuneri. "Grupul PSD n-a mai trimis propuneri, le aveţi de anul trecut şi n-au fost luate în considerare", a spus liderul grupului, Liviu Sabău Popa.

Social-democratul s-a limitat să remarce că orădenii datorează impozite pe proprietate mult mai mari decât locuitorii din oraşe din vecinătate precum Cluj sau Arad.

În replică, viceprimarul Florin Birta a afirmat că municipalitatea a fost nevoită să majoreze de anul acesta cu 20% impozitele orădenilor pentru a compensa veniturile pierdute prin modificarea cotelor care revin administraţiilor locale din Impozitul pe Venit Global pentru ca oraşul să îşi poată continua programul de investiţii.

"Aşa cum am mai spus dacă Guvernul va reveni asupra cotelor din IVG care revin administraţiilor locale vom reveni şi noi la grila pe care am avut-o înainte", a spus Birta.