Primăria orădeană îşi scoate în premieră licenţă de exploatare a apelor geotermale. Consiliul Local l-a mandatat joi pe primarul Ilie Bolojan să ridice de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale licenţa de dare în administrare a activităţii de explorare a apei geotermale din perimetrul Oradea.

Municipalitatea urmează să execute un foraj nou de extracţie a apei geotermale lângă complexul Lotus, pentru a încălzi cu această resursă regenerabilă cartierul Nufărul, în cadrul unui proiect european estimat la 19 milioane euro.

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, Primăria are nevoie de licenţă de exploatare pentru că "se propune executarea unei sonde noi de producţie pe terenul de lângă complexul Lotus, teren aparţinând Primăriei Oradea, astfel ca să asigure întreaga cantitate de apă geotermală de 70 litri pe secundă, 252 metri cubi pe oră pentru producerea energiei termice necesare".

Investiţia, estimată la 19 milioane euro, este, de fapt, reeditarea proiectului Nufărul Geotermal, iniţiat de municipalitate în anul 2012, care nu a mai ajuns să fie finanțat de Ministerul Economiei după ce Organismul Intemediar Energie a ţinut documentele la sertar luni de zile.

Proiectul vizează, pe lângă realizarea forajului cu o adâncime de 3 kilometri, construirea unei staţii termice geotermale cu schimbătoare de căldură în plăci, realizarea a 277 de puncte termice la nivel de scară de bloc şi amenajarea reţelelor de alimentare cu agent termic a blocurilor din cartier.