Protestul #şieu în Oradea a prins o formă mai vehementă. Toţi cei 40 de angajaţi ai unei firme orădene au ieşit, vineri dimineaţă, pe Calea Clujului, la intrarea în oraş dinspre Oşorhei, declarând grevă generală pe toată durata zilei ca urmare a invitaţiei cunoscutului om de afaceri sucevean Ştefan Mandachi de a opri activitatea timp de 15 minute.

Orădenii, însă, cu toţii angajaţi la societatea Reifen Trade, au considerat necesar să întrerupă activitatea complet, întreaga zi, chiar la iniţiativa patronului, Cosmin Bursaşiu, vicepreşedinte al Asociaţiei Oradea Civică, cunoscut opiniei publice ca fiind bărbatul cu chipiu de marinar care participă la toate protestele organizate atât în Oradea, cât şi în Bucureşti ori Timişoara, începând din februarie 2017, de la celebra OUG 13.

Oamenii au ţinut în mână pancarte pe care scria "Nu plătim taxe hoţilor", "OUG 7" cu o bară diagonală, "15 martie grevă generală", "Aţi reuşit, ne-aţi unit", "Nu acceptăm dictatura", "Onoare, cinste şi dreptate" şamd.

Înşiraţi pe marginea DN 1, dinspre Oşorhei, oamenii au strigat "Grevă generală", "PSD, ciuma roşie", "Nu vrem dictatură", fiind claxonaţi cu simpatie de şoferii aflaţi la volanele autoturismelor sau camioanelor. Ei au stat pe marginea şoselei protestând circa o jumătate de oră începând uc 8.30 şi spun că vor face acest lucru de-a lungul întregii zile, cu pauze de câte o jumătate de oră pentru a se încălzi.

Patronul firmei, Cosmin Bursaşiu, a explicat de ce, spre deosebire de mult mai cunoscutul Ştefan Mandachi, este convins că trebuie să facă grevă întreaga zi, atât el şi angajaţii săi, cât şi alte societăţi. "Noi considerăm că ăsta e modelul pe care trebuie să-l urmăm. 15 minute pot însemna doar o pauză de ţigară, dar noi considerăm  că trebuie să facem o grevă generală în toată ţara pentru că tot ce se întâmplă devine de nesuportat. sunt milioane de români care au părăsit România şi pe care i-am dori înapoi, dar nu vor veni atâta timp cât suntem conduşi de Partidul Comunist, de oamnei ca Vâlcov, Teodorovici, Pablo Escobar de Teleorman (nr Liviu Dragnea). Noi nu vrem să trăim într-o românie pe care ei vor să o pună pe ecartament rusesc. Vrem să rămânem în Europa, să trăim într-un stat de drept în care legile să fie egale pentru toţi. Plătim o grămadă de bani ca taxe şi impozite şi toţi aceşti bani sunt sifonaţi prin diverse metode, se plătesc o grămadă de pensii speciale, iar noi am obosit să tot plătim taxe şi impozite fără să ni se întoarcă înapoi aproape nimic", a spus Bursaşiu.

De altfel, firma Reifen Trade a achitat doar anul trecut taxe şi impozite în valoare de 1,967 milioane euro, iar proprietarul consideră că nu este corect ca, având în vedere aceste contribuţii pe care le plătesc mulţi oameni de afaceri şi angajaţi din România, cetăţenii să nu beneficieze de şcoli, spitale, reţele de apă şi canalizare, iluminat public, şamd.

La protest a participat şi preşedintele Asociaţiei Oradea Civică, Sebastian Duma, deşi nu este angajat al firmei Reifen Trade, spunând că "am două fete din care cea mare de 20 de ani, se gândeşte să plece din România, cu toate că eu nu încurajez acest lucru, iar cea mică, elevă, vede acest lucru şi probabil va urma acelaşi drum şi uite aşa se depopulează România, din cauza hoţilor şi corupţilor care conduc ţara".

De precizat că activitatea firmei orădene este întreruptă total în cursul zilei, în sensul că nu recepţionează marfă, nu preia comenzi, nu livrează anvelope şi nu activează nici măcar în comerţul online, anunţând de altfel acest lucru şi pe site-ul propriu.