Termoficare Oradea va renunţa la încălzirea a 2.672 de locuinţe din zona de case în favoarea Distrigaz.

Retragerea!

Consumatorii situaţi pe 132 de străzi vor fi preluaţi treptat, în următorii cinci ani, de furnizorul de gaz, după cum a anunțat, miercuri, viceprimarul Florin Birta, în cadrul unei conferințe de presă.

"Lucrăm la un protocol privind retragerea sistemului de termoficare din zonele de case şi intrarea Distrigaz", a anunţat Birta.

Potrivit viceprimarului, documentul, care are la bază strategia municipalităţii privind zonele unitare de încălzire, este în curs de elaborare. Cel mai probabil, protocolul va fi dezbătut la sfârşitul lunii în Consiliul Local.

Măsura luată de operatorul de termoficare este justificată de raţiuni economice. "Ne retragem din zone unde nu suntem eficienţi, iar gradul de mulţumire al cetăţenilor este scăzut", a declarat directorul Termoficare, Stănel Necula, prezent la conferinţa de presă.

Directorul a arătat că, în vreme ce în zona de blocuri pierderile de pe reţele sunt undeva la 5%, în zona de case, unde în majoritatea cazurilor conductele au fost introduse în urmă cu decenii de proprietari, de multe ori fără proiect, iar reţelele şi-au depăşit deja durata normată de viaţă, pierderile pot ajunge şi la 70%.

În plus, din cele 1.985 de avarii înregistrate în ultimii doi ani pe reţelele de încălzire, circa o treime, reprezentând 730 de incidente, au avut loc pe reţelele din zona de case.

O păsuire de un an

În prezent, peste 80% dintre străzile de pe care urmează să se retragă Termoficare fie au deja reţelele de gaz, fie au în apropiere conducte la care se pot racorda.

Directorul Distrigaz Vest, Mircea Lazăr (foto), prezent şi el la conferinţa de presă, a afirmat că societatea îşi va majora în anii următori bugetele alocate investiţiilor pentru a face faţă noilor provocări.

"În momentul în care vom avea o listă completă a tuturor străzilor vom putea avansa şi cifre", a spus Lazăr.

Deocamdată singurul lucru cert este că proprietarii caselor vor fi anunţaţi cu un an înainte că Termoficare urmează să se retragă pentru a face loc furnizorului de gaz.

Măsura este necesară pentru ca orădenii să îşi poată aduna banii pentru noile instalaţii. "Investiţia ar fi undeva la 10.000 lei", a declarat Lazăr.

Supraimpozitare cu 50%

În ceea ce priveşte sistemul de încălzire a caselor, după ce a investit zeci de milioane de euro în noua centrală pe gaz şi în reţelele de termoficare, municipalitatea nu mai vrea să vadă coşuri fumegânde în oraş.

"Dorim să îi obligăm pe cei care locuiesc în zonele în care au reţele Termoficare sau Distrigaz, şi nu sunt branşaţi, să se racordeze la ele. Nu este normal să ai toate utilităţile trase pe strada Iuliu Maniu, dar să vii cu camionul şi să descarci lemne în centrul oraşului!", a afirmat viceprimarul Florin Birta.

Viceprimarul a spus că mai mulţi orădeni care locuiesc la bloc au reclamat că vecinii lor de la case încălzite pe lemne le poluează, peste iarnă, aerul atât de rău încât nu îşi pot aerisi apartamentele. În acest sens, municipalitatea ia în calcul supraimpozitarea cu 50% a celor circa 3.000 de locuinţe de la casă care nu sunt racordate la reţelele societăţilor Termoficare sau Distrigaz chiar dacă acestea sunt trase pe stradă.

Vor fi exceptate de la supraimpozitare sistemele de încălzire pe energie electrică, cazanele pe gaz petrolier lichefiat şi soluţiile de încălzire moderne cu grad redus de poluare.

Cureţi sau plăteşti!

Printre modificările pe care municipalitatea intenţionează să le aducă sistemului de taxe şi impozite începând de anul viitor, se numără şi introducerea unei taxe speciale aplicabilă orădenilor care nu îşi întreţin spaţiul dintre casă şi drum. În acest caz, municipalitatea va delega o firmă de profil să cureţe aceste amplasamente, după care va factura acest serviciu proprietarilor din zonă la un tarif de 0,7 lei pe metrul pătrat.

La fel, pentru a face linişte pe timpul nopţii, conducerea municipalităţii va propune Consiliului Local eliminarea pragului minim al amenzii pentru organizarea de jocuri de artificii fără avizul Primăriei. Patronii sălilor de evenimente vor fi obligaţi să solicite clienţilor avizul şi să anunţe Poliţia Locală în cazul în care aceştia nu îl pot prezenta. Cuantumul amenzii va fi de 2.500 lei.

Potrivit proiectului de taxe şi impozite pentru anul 2020, obligaţiile fiscale ale orădenilor se vor indexa cu rata inflaţiei de 4,6%. Măsura este obligatorie, fiind impusă prin lege.

Astfel, începând de anul viitor obligaţiile fiscale ale orădenilor se vor majora în medie cu 10 lei pentru un apartament cu două camere, cu 12 lei pentru un apartament cu trei camere și cu 27 lei pentru un apartament cu patru camere.

Impozitul pentru o maşină cu o cilindree de 1.600 centimetri cubi va creşte cu 4 lei faţă de cel datorat în prezent.