Consiliul Local a aprobat miercuri, cu votul exclusiv al consilierilor PNL, studiul firmei Planwerk privind stabilirea înălţimii minime şi identificării clădirilor cu potenţial de supraînălţare.

Obsesia supraimpozitării

Studiul, care potrivit primarului Ilie Bolojan va putea fi consultat de orădeni pe portalul municipalităţii abia de mâine, a fost aprobat în ciuda opoziţiei PSD şi UDMR.

Liderul grupului UDMR, Kirei Melinda (foto), a deschis ostilităţile afirmând că singurul scop al demersurilor primarului Ilie Bolojan, care a comandat studiul, este de a creşte veniturile la bugetul local.

"Abia acum am înţeles şi eu de ce acest material nu a fost suspus dezbaterii Consiliului Local în campania electorală ci doar după alegeri", a spus udemerista.

Kirei a susţinut că "singura obsesie a Primăriei o constituie supraimpozitarea clădirilor care nu respectă nivelul de înălţime".

Consilierul local a spus că "nu cu constrângeri se pot rezolva anumite probleme legate de proprietatea privată, ci doar prin discuţii".

"Doar semnalează"

Afirmaţiile liderului grupului UDMR l-au iritat pe primarul Ilie Bolojan. "Văd că dumneavoastră sunteţi în continuare în campanie electorală", a spus edilul.

Bolojan a afirmat că documentul în discuţie nu supraimpozitează proprietăţi.

"Acest studiu nu vine decât să arate, şi va fi postat electronic astfel încât oricine să poată vedea, care imobil are regim de înălţime de tip parter comparativ cu cele din vecinătate", a spus edilul. Bolojan a mai susţinut că "studiul nu impune nimic, ci semnalează".

"Armă" în instanţă

Cu toate acestea, în conferinţa de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local, edilul a declarat public că studiul va fi folosit în instanţă pentru a susţine cauza municipalităţii în procesul intentat de Instituţia Prefectului Bihor pentru anularea Hotărârii de Consiliu Local 697/2018, referitoare la regulamentul privind supraimpozitarea cu 50% a clădirilor mici faţă de vecinătăţi sau nealiniate la frontul stradal.

"Acest studiu va sta la baza continuării procesului în instanţă. Acel regulament impune într-adevăr majorarea unor impozite, dar studiul nu", a spus edilul.

Regulamentul privind supraimpozitarea cu 50% a clădirilor care nu respectă regimul de înălţime sau frontul stradal, promovat cu insistenţă de primarul Ilie Bolojan, a declanşat în ultimul an vii dispute în spaţiul public.

581 de clădiri "mici"

Potrivit studiului aprobat miercuri, în centrul istoric şi pe 13 artere principale ale oraşului, de la bulevardele Dacia şi Decebal la străzi precum Calea Aradului, Calea Borşului, Matei Corvin sau Dimitrie Cantemir, există 581 de clădiri cu potenţial de supraînălţare.

Dintre acestea, 93 de clădiri (reprezentând 24% din clădirile analizate) sunt situate în zona ultracentrală a centrului istoric, 280 de clădiri (9,1%) sunt situate în centrul istoric, iar 208 de clădiri (13,2%) sunt situate pe arterele principale ale oraşului.

În ceea ce priveşte alinierea la frontul stradal, studiul a concluzionat că mai puţin de 1% din clădirile din zona centrală sau arterele principale nu respectă această caracteristică.

Citeşte şi: Hai cu înălţarea! Primarul Ilie Bolojan insistă pentru supraînălţarea clădirilor mici din centru