Primăria Oradea vrea să reabiliteze clădirea Colegiului Naţional Mihai Eminescu cu bani de la Ministerul Culturii.

Consiliul Local a aprobat joia trecută participarea municipalităţii în programul de investiţii care va fi derulat de minister în perioada 2019 - 2026, în valoare totală de 4,5 miliarde lei.

Programul, cu termen limită de depunere a proiectului data de 1 noiembrie, vizează investiţii în terenuri şi construcţii aflate în proprietatea administraţiilor locale şi judeţene. 

Proiectul privind reabilitarea Colegiului Naţional Mihai Eminescu este cuprins în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului pentru perioada 2017 - 2023 şi are în vedere, pe lângă restaurarea clădirii, punerea ei în valoare din punct de vedere arhitectural şi introducerea în circuitul turistic.

Investiţia, estimată la 34,4 milioane lei fără TVA, vizează transformarea spaţiilor clădirii în spaţii moderne, curate şi multifuncţionale, restaurarea faţadelor şi realizarea iluminatului arhitectural. Termenul de finalizare a lucrărilor va fi de 24 de luni.

Construită între anii 1760 – 1810 şi extinsă în 1874, clădirea fostei Mănăstiri, a Gimnaziului Premonstratens şi Academiei de Drept este monument istoric. Imobilul, situat în centrul istoric al oraşului, este compus din două clădiri, una cu o suprafaţă de 3.761 metri pătraţi, iar a doua de 293 metri pătraţi.

La Colegiul Naţional Mihai Eminescu sunt şcolarizaţi în 342 de săli de clasă 1.432 de elevi, care urmează cursuri primare, gimnaziale sau liceale.