Luni dimineaţă, telefoanele din dispeceratul Companiei de Apă Oradea au sunat de la prima oră. Orădeni cu ochii încă încleiaţi de somn care doreau să pună de-o cafea ori să facă un duş reclamau că din robinete curgea mocirlă.

"Toată este ruginie, în cadă e plin de depuneri, s-a înfundat şi robinetul!", s-a revoltat un consumator. Şi, la fel ca el, alţi peste 150 de locuitori ai oraşului.

Apa "moartă"

Peste noapte, în 3 şi 4 septembrie, Compania de Apă Oradea a spălat reţelele de apă de pe malul stâng al Crişului. În primele două dimineţi după operaţiune reclamaţiile au curs val. Peste 100 de orădeni din Nufărul, Ioşia Nord, Ioşia, Grigorescu, Decebal şi Calea Aradului au protestat pe reţelele de socializare, prin aplicaţia Oradea City Report ori direct la dispeceratul CAO. "Iarăşi ni se livrează apă roşie pe strada Bistriţei. Nu ţine explicaţia cu ţevile interioare, pentru că sunt noi, dar apa e plină de rugină!", se plângea un client.

Revoltaţi că din robinete curgea un lichid tulbure, impropriu pentru spălat şi cu atât mai puţin pentru băut, oamenii şi-au exprimat nemulţumirile din plin. "E inadmisibil să se distribuie acest focar de infecţie prin reţeaua publică de apă", a scris un reclamant. Unii consumatori au lăsat robinetele deschise minute în şir, plătind pentru ceea ce nu consumau, în speranţa că apa se va limpezi. "Am avut apa tăiată mai multe ore. Apoi a venit maro. Am lăsat-o să curgă 20 de minute, dar degeaba", zicea un consumator.

Situaţia s-a repetat, la un nivel mai redus, şi în dimineţile de 11 şi 12 septembrie, după spălările de noapte făcute pe reţelele de pe malul drept al Crişului.

Inevitabila mizerie

Reprezentanţii CAO spun că situaţiile de acest fel sunt, deocamdată, inevitabile. Pe fondul contorizării şi scumpirii apei, consumul a scăzut semnificativ, astfel că debitul necesar pentru autospălarea reţelelor nu se mai atinge. Pe româneşte, apa nu mai umple cu totul conductele şi pe pereţii acestora apar depuneri de fier.

Ain Sas, purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Oradea"Pentru a evita ca depunerile să fie antrenate şi să ajungă la robinete de Paşti sau Crăciun, când consumul se triplează, compania face periodic spălări de reţele", explică purtătorul de cuvânt al CAO, Alin Sas (foto). Aşa s-a întâmplat şi în ultimele două săptămâni, când angajaţii societăţii au închis conductele secundare, au crescut debitele pe conductele principale aşa încât să antreneze toate depunerile, iar în final au deversat apa murdară în Criş, prin golitoare amenajate în zone precum podul Ovid Densuşianu sau Dragoş Vodă.

"Problema este că, la reluarea serviciilor, oricât de încet ai deschide vanele conductelor de la blocuri, apa sub presiune antrenează depunerile de pe acestea", spune Sas. În teorie, n-ar fi o problemă deoarece înaintea reluării serviciilor apa din reţelele secundare e golită, la rându-i, prin hidranţii stradali, direct în canalizare, până se limpezeşte. În practică, însă, ajunge şi în reţelele blocurilor.

"Sunaţi la dispecerat"

Pare ironic, dar singura soluţie pentru ca orădenii să nu vadă adunându-se apă mizerabilă în chiuvetă sau în cada de baie este să ţină robinetul închis. "Consumatorul nu trebuie să lase să curgă minute în şir apă improprie consumului, pentru că o mai şi plăteşte. Recomandarea noastră este să sune la dispeceratul CAO, iar o echipă se va deplasa în teren pentru a relua spălarea reţelelor prin hidranţi până când apa livrată va fi în parametri normali", spune Sas.

În medie, la o singură operaţiune de spălare CAO aruncă la canal sau în Criş cam 20.000 metri cubi de apă tehnologică, echivalentul a 7 bazine olimpice.

șeful Companiei de Apă Oradea, Ovidiu GavraPotrivit conducerii Companiei, cantitatea folosită la spălare ar putea scădea dacă s-ar diminua nivelul ridicat de fier din ea şi care îi dă aspectul ruginiu. "Situaţia se va corecta în momentul în care vom face reabilitarea drenurilor de la uzinele 2 şi 4, pentru a scădea nivelul de fier printr-o filtrare mai bună", spune directorul CAO, Ovidiu Gavra (foto).

Potrivit acestuia, investiţia de peste 10 milioane euro ar putea fi începută anul viitor. Proiectul a fost depus şi urmează să fie implementat pe fonduri europene. "Lucrările vor fi finanţate prin Planul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020", spune directorul Gavra. Cum, în funcţie de soluţia aleasă, lucrările vor dura mai bine de un an, asta înseamnă că orădenii vor mai prinde câteva spălări de reţele cu apă mizerabilă la robinet. Dar măcar pot spera că apoi situaţia se va limpezi...