PSD îşi bate joc de români pe banii lor. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni derulează o aşa-zisă campanie naţională de informare a populaţiei asupra riscurilor la care se supun cetăţenii care vor să muncească în străinătate, dar îşi desfăşoară acţiunile fără să comunice cu aceştia!

Miercurea trecută, orădeanca Lilla Debelka, secretar de stat în MPRP, a invitat la pretinsele "dezbateri" doar ştabii PSD Bihor şi şefi de instituţii. Fără presă şi fără publicul-ţintă!

După apă la furtun, baloane de săpun!

La doar două săptămâni după ce a înfierat participanţii la mitingul Diasporei din 10 august, susţinând că aceştia vor desfiinţarea democraţiei, fostul consilier local Lilla Debelka - ajunsă prin necunoscute resorturi politice şefă a PSD Diaspora şi secretar de stat - s-a întors la Oradea mimând grija faţă de concetăţenii plecaţi în bejenie.

După ce pe 11 august scria pe Facebook că "protestul din 10 august nu poate fi considerat o manifestare a Diasporei, ci o acţiune anti-democratică", justificând abuzurile Jandarmeriei şi acuzând protestatarii de "acte grave de huliganism", pe 22 august Debelka şi-a publicat tot pe Facebook poze de la acţiunea de "informare" organizată la Prefectură în cadrul campaniei naţionale "Informare acasă! Siguranţă în lume!", gândită teoretic în interesul Diasporei şi celor care vor să muncească în străinătate. Pe care, însă, a uitat să îi anunţe!

"Românii noştri"...

Lansată de MPRP la începutul lunii mai, campania are două componente. O primă etapă, derulată în lunile mai-iunie, a fost dedicată tinerilor, iar cea de-a doua, programată pentru septembrie-octombrie, a fost rezervată adulţilor care vor să plece la munci sezoniere în agricultură sau servicii.

"Ne propunem să ajungem în fiecare judeţ şi să aducem la cunoştinţă tot ceea ce statul român are - proiecte în derulare -, pentru ca românii noştri, care doresc să studieze, să călătorească sau să muncească în afară, să ştie că nu sunt singuri şi să ştie, dacă se vor afla în dificultate, cum şi unde, pe cine pot să contacteze şi în cel mai scurt timp să beneficieze de sprijin", promitea şefa lui Debelka, ministrul Natalia Intotero.

... din nomenclatură

În Bihor, prima întâlnire a avut loc într-o sâmbătă din iunie, la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, cu liceeni aduşi cu arcanul de Inspectoratul Şcolar condus de PSD-istul Alin Novac Iuhas. Întâlnirea, la care Debelka a citit de pe foi fragmente din ghidul campanei, a inclus până şi discursuri ale deputaţilor PSD Ioan Roman şi Gheorghe Bogdan, dornici să-şi facă "imagine".

Ovidiu Galea, director de cabinet Lilla DebelkaA doua întâlnire, rezervată adulţilor, s-a ţinut miercurea trecută... cu uşile închise. Dacă ar fi să ne luăm după comunicatul MPRP, semnat ulterior de Ovidiu Galea (foto) - fost ofiţer de Securitate, poliţist de frontieră şi agent "doi şi un sfert", ajuns judecător şi suspendat din magistratură după ce a fost trimis în judecată pentru fals în declaraţii fiindcă şi-a ascuns apartenenţa la masonerie, dar "recuperat" de Debelka pe funcţia şef de cabinet - evenimentul a fost un succes.  

În realitate, însă, la întâlnirea în care secretarul de stat "a informat cetăţenii români asupra potenţialelor riscuri la care se supun în momentul în care iau decizia de a lucra în străinătate" au participat doar oficiali, precum prefectul Ioan Mihaiu, consulul român de la Gyula, Florin Vasiloni, vicepreşedintele CJ Ioan Mang, senatorul Florian Bodog şi deputaţii Gheorghe Bogdan, Ioan Roman şi Dumitru Gherman, toţi pesedişti, plus cam zece primari PSD şi şefi de instituţii deconcentrate. Nici vorbă de români de rând, care să afle "cum, unde şi pe cine pot să contacteze" dacă au probleme în străinătate!

Culmea tupeului, Galea a susţinut în comunicat şi că participanţii "au pus întrebări, astfel încât prezentarea campaniei a avut un caracter interactiv" şi a cerut presei să "mediatizeze" informaţii din broşura de campanie. Adică să facă ziariştii - neinvitaţi - munca Guvernului, şi încă pe gratis!

Metoda "mucles"

BIHOREANUL a încercat să contacteze organizatorii acţiunii de la Oradea pentru a afla motivele pentru care întâlnirea destinată publicului larg s-a ţinut doar cu "activul de partid". Dar degeaba!

Secretarul de stat Debelka nu a răspuns la telefon, adresa oficială trimisă MPRP nu a primit niciun răspuns, iar autorul comunicatului de presă, Ovidiu Galea, a refuzat să dea explicaţii. "Nu am căderea să dau relaţii. Aşteptaţi răspunsul Ministerului", a cerut fostul securist magistrat mason. Aşa cum pot să aştepte, mult şi bine, toţi românii care ar avea nevoie de asistenţă din partea statului în străinătate...