Când n-ai ce îmbrăca, doar tichie de mărgăritar îţi mai trebuie! Aşa socotesc "gospodarii" din Nojorid care, ca şi când ar fi pus la punct toate necesităţile edilitare ale comunei, au decis să-şi facă un club sportiv.

"Am vrut să intrăm în legalitate", zice primarul Petru Baba, care îşi justifică demersul prin faptul că în anii trecuţi Primăria a dat bani ilegal pentru echipa de fotbal din comună, privată, iar acum Consiliul Local a decis să... respecte legea. Dar nu stopând finanţarea incorectă, ci preluând-o de-a dreptul.

La masa verde

Dacă i-ar întreba cineva pe locuitorii celor 7 sate ale comunei Nojorid ce-şi doresc, ar afla, probabil, că vor apă potabilă la robinet (în satul Apateu nu există deloc), reţele de canalizare (ceea ce nu e rezolvat integral nici măcar în centrul de comună), conducte de gaz (trase doar în satul Livada dinainte de 1989), şcoli şi grădiniţe cu program prelungit, ca să nu-şi mai ducă pruncii la cele din oraş şi, în mod sigur, asfalt în loc de praf vara şi noroi iarna.

Aleşii sătenilor, însă, au alte convingeri: pentru ei, prioritar a devenit să înfiinţeze un club sportiv! Prima oară au încercat, tam-nesam, în şedinţa de Consiliu din octombrie. "Fără niciun proiect, primarul Baba a spus că trebuie să înfiinţăm un club sportiv al Primăriei pentru că în anii trecuţi Primăria a sponsorizat ilegal echipa de fotbal şi au fost probleme cu Curtea de Conturi", zice consilierul local Florica Bogdan.

Edilul-şef a fost susţinut de viceprimarul Florin Tripa (ambii PSD), dar şi de predecesorul său, Mircea Crainic (PNL). "Le-am spus că în viaţa mea n-am mai văzut să se pună bazele unei afaceri fără un studiu care să arate câţi bani vor fi cheltuiţi", afirmă femeia, a cărei opoziţie a făcut ca iniţiativa să fie amânată.

Vot transpartinic

Dar nu pentru mult timp. Luna trecută, pe 28 noiembrie, "Parlamentul" comunal a primit un proiect pe care l-a adoptat cu largă majoritate. În favoarea lui au votat cei 8 consilieri PSD, plus 4 consilieri PNL, doar alţi 3 liberali pronunţându-se împotrivă: Florica Bogdan, Ioan Dorog şi Gheorghe Pop. Nici la a doua şedinţă proiectul nu a fost însoţit de vreo estimare a bugetului necesar, ci doar de statutul viitorului club, ce stabileşte că acesta va fi "persoană juridică de drept public, înfiinţat ca instituţie publică în subordinea Consiliului Local", cu denumirea Unirea Livada Nojorid.

Conform statutului, clubul va avea un preşedinte de onoare în persoana primarului Petru Baba, care va avea prerogative de "promovare în plan local, naţional şi internaţional", iar pentru început o singură secţie, cea de fotbal, cu posibilitatea adăugării altora (baschet, handbal, culturism, fitness, atletism, şah şi dansuri). Conducerea executivă o va exercita un preşedinte şi un Comitet Director, ai cărui membri, 3 la număr, vor fi numiţi şi revocaţi de Consiliul Local, pe durata unui mandat de 4 ani, după fiecare scrutin local, iar contabilitatea o va ţine Primăria.

Vom vedea cât va costa

Primarul Petru Baba recunoaşte că nu are idee cât va costa noua "jucărie", dar insistă că iniţiativa sa a urmărit doar respectarea legii, fiindcă în trecut Primăria a dat bani ilegal echipei de fotbal. "În fiecare an s-au dat diverse sume, câte 10-20-30.000 de lei, nu ştiu totalul", spune primarul, fost vice până în 2016, adăugând că "ni s-a recomandat din partea Curţii de Conturi să intrăm în legalitate". De ce n-a ales, pur şi simplu, să stopeze finanţările ilegale? "Ne-am gândit la tineret. Să-i lăsăm prin baruri?!", a răspuns el.

Cât despre echipa de fotbal, pentru care s-a făcut totul, Baba afirmă că aceasta "este a comunei". În realitate, însă, e vorba despre o echipă privată, Unirea Livada, care activează în Liga a IV-a şi, conform preşedintelui Asociaţiei Judeţene de Fotbal Bihor, Radu Bitea, "este susţinută de un administrator privat, Adrian Tătar, patronul firmei Volanul de Aur", un service din Nojorid specializat în repararea camioanelor.

N-ar fi exclus ca tot privatul să rămână în continuare administrator şi pe banii Primăriei, de vreme ce statutul nu interzice Comitetului Director o astfel de numire, şi tot Comitetul Director va propune bugetul clubului, pe care Consiliul Local va trebui să-l voteze "la grămadă", odată cu bugetul întregii comune. Iar cine se va opune poate fi lăsat în ofsaid, nu doar ca adversar al fotbalului, ci chiar ca "duşman al poporului"...