Dintr-o instituţie menită să asigure realizarea de lucrări hidrografice care să prevină inundaţiile şi să permită exploatarea acumulărilor şi cursurilor de apă în scop economic, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a devenit o moşie spoliată cu tupeu de politrucii pe mâinile cărora a încăput.

Terenurile îi sunt folosite pentru sporirea averilor personale, clădirile pentru chefuri, maşinile pentru deplasările mahărilor şi amantelor, ba şi pentru nevoile partidelor din care provin, iar statele de funcţii sunt sufocate cu neamuri, amante şi clientelă politică. BIHOREANUL vă prezintă o parte din tabloul parazitării ABA Crişuri, care ar fi trebuit deja să suscite interesul instituţiilor abilitate. Niciodată, totuşi, nu-i prea târziu, mai ales că un nou "tun" urmează să fie dat chiar la sfârşitul acestei luni, când sunt programate noi angajări prin concursuri aranjate.

Portocaliul roşu

La fel ca multe instituţii şi firme de stat, ABA Crişuri a fost acaparată de activişti de partid încă din guvernarea Năstase, când se numea Direcţia de Ape Crişuri şi şef era Mitruţ Ţenţiş, urmat de un alt PSD-ist, Viorel Iuhas. Pe funcţiile de directori s-au succedat apoi PNL-istul Ioan Oprean, UDMR-istul Pásztor Sándor, încă un liberal, Dumitru Voloşeniuc, iar din 2014 consilierul judeţean ex-PDL Dorel Dume, trecut atunci la PSD.

Niciunul dintre politrucii rotiţi la şefia ABA Crişuri nu a profitat, însă, atât de grosolan de funcţie precum acesta din urmă. În ultimii ani, BIHOREANUL a făcut numeroase dezvăluiri despre felul în care a folosit resursele instituţiei. Dume a transformat mai multe cantoane din Bihor (de la Băile Felix) şi din Arad (Moneasa) în hogeacuri de petreceri, a folosit cantonul din Parhida ca fermă zootehnică, obligând agentul hidrotehnic să-i crească oi, iar digurile unor cantoane din Arad le-a închiriat unor ciobani trecând în acte suprafeţe mai mici decât cele reale, pentru a încasa el diferenţa, uneori în natură - oi, miei, berbeci.

Şi tot Dume se poate lăuda că a tocat milioane de lei pe contracte cu dedicaţie pentru diverse amenajări şi achiziţii de lux, de la maşini şi bărci de agrement până la noul sediu aflat în construcţie lângă Depoul OTL, în timp ce numeroase lucrări hidrografice au fost oprite din lipsă de finanţare, cel mai cunoscut caz fiind consolidarea Barajului Leşu, golit încă din 2012, când director era UDMR-istul Pásztor Sándor.

Răspândirea pilelor 

Mai puţin cunoscut este zelul cu care şefii ABA Crişuri au umplut instituţia de amici, tovarăşi de partid, neamuri şi amante, fenomen care a ajuns să revolte tot mai mulţi angajaţi, nemulţumiţi că nu mai au loc de "pilele" în locul cărora trebuie să muncească şi care, totodată, le-au blocat perspectivele de promovare. "ABA Crişuri a devenit, pur şi simplu, un adăpost pentru persoane care au pile la şefii puşi politic", spune un inginer. Şi nu e singurul.

Fostul PNL-ist Ioan Oprean (foto), trecut în urmă cu trei ani la ALDE, iar toamna aceasta migrat la Pro România, şi-a făcut nora, pe Daniela Oprean, secretară, pe fratele său, Dan Oprean, l-a uns şef de formaţie la Salonta, iar pe o verişoară, Adriana Oprean, a oploşit-o la Compartimentul Personal. Bărbatul a fost atât de galant, zic oamenii, încât l-a rezolvat cu un post la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) din Oradea până şi pe un nepot al amantei. 

Un alt fost director, Pásztor Sándor, din 2016 preşedinte al Consiliului Judeţean, şi-a securizat ultimul post deţinut, cel de director tehnic, lăsându-l interimar în locul său pe Imre István, a cărui soţie, Imre Judit, n-a fost lăsată nici ea de izbelişte, ci pusă şefă la Serviciul Patrimoniu. Pe un amic, Fodor Carol, l-a făcut şef de sistem hidrografic la Săcueni, iar pe fiica acestuia la SGA Oradea. Pásztor s-a îngrijit şi de o verişoară, Stolner Sara, plantată la Serviciul Achiziţii, precum şi de fiul primarului din Sâniob, Molnar Jozsef, angajat şi el în instituţie. Iar numele sunt doar cu titlu de exemplu, lista fiind cu mult mai lungă... 

Rocade între politruci 

De când director este Dorel Dume, spun angajaţii ABA Crişuri, schema de personal a fost şi mai abitir împovărată cu neamuri, "gagici", tovarăşi din PSD şi odrasle ale acestora. "Partea cea mai proastă e că organigrama geme şi majoritatea piloşilor sunt complet străini de meserie", spune o sursă a BIHOREANULUI. De fapt, cam după chipul şi asemănarea directorului... 

Dume, spun foşti colegi din PDL şi subalterni din ABA, şi-a început cariera la Priza de Apă din Oradea ca simplu electrician până în anul 2001, când a devenit şef de formaţie. În 2005, când PD a ajuns la putere, a promovat ca director tehnic Expoatare-Investiţii, iar în 2009 ca director coordonator. În 2010 a revenit director tehnic, în 2012 a fost retrogradat şef al Serviciului de Inspecţie Bazinală, în 2014 fiind tot şef de serviciu, la Hidrologie-Hidrogeologie-Prognoză Bazinală.

Director plin al ABA a ajuns în decembrie 2014, când, consilier judeţean fiind, a trecut de la PDL la PSD, la schimb câştigând un concurs anume pentru el organizat, la care a fost singurul candidat. Între primele sale decizii a fost să-şi numească adjuncţii tot politic: pe lângă Imre István (UDMR), director tehnic responsabil Exploatare-Lucrări, a mai semnat numirea lui Ioan Oprean (ALDE) ca director tehnic responsabil cu Resursele de Apă, a lui Sorin Guler (PSD) ca director tehnic responsabil cu Investiţiile şi, pe funcţia de şef al SGA Oradea, a lui Florian Oros (foto), tot consilier judeţean ex-PDL, trecut la PSD odată cu el.

Detaşări şi retrogradări

În ianuarie 2018, Dorel Dume a fost numit director general adjunct la Administraţia Naţională Apele Române, de unde s-a întors anul acesta pe 2 octombrie. Motivul oficial a fost că i-a încetat "detaşarea", cel real fiind, însă, că s-a certat cu directorul general Victor Sandu şi cu ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, care l-a abandonat cu toate că Dume "donase" Ministerului o Toyota (BH-12-KZZ) din inventarul ABA Crişuri.

Pe durata "detaşării", Dume şi-a securizat postul de director de la Oradea numindu-l în locul său, ca interimar, pe Sorin Guler, coleg de partid pe care îl promovase anterior director tehnic pe Investiţii. La întoarcere, însă, l-a mazilit fără scrupule, retrogradându-l ca simplu inginer la Inspecţia Bazinală, iar pe postul de director responsabil cu Investiţiile a numit o altă PSD-istă, Valentina Ţoţa, fostă Butişcă, la dorinţa expresă a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, care s-a simţit dator s-o consoleze după divorţ. Asta, deşi până în 2015 femeia lucrase la o firmă de asigurări în Ştei, iar apoi ca economistă la Întreprinderea Minieră din Băiţa Plai, neavând niciun fel de experienţă în investiţii şi în probleme atât de tehnice cum sunt cele cu specific hidrotehnic şi hidrografic.

Lista lui Dume

Cât timp a fost mahăr în Bucureşti, Dume s-a lăudat că "face rost" de fonduri UE pentru finanţarea consolidării Barajului Leşu. În realitate, meritul de a fi depus proiectul îi aparţine lui Guler, iar cel de a-i fi obţinut aprobarea altui fost director tehnic al ABA Crişuri, Ioan Moisa, promovat şef peste Investiţii la ANAR.

Adevăratul bilanţ al PSD-istului, susţin numeroşi salariaţi din ABA Crişuri, este parazitarea instituţiei cu atârnători de partid, veri, fini şi "protejate". "În trei ani, a angajat peste 40 de pile, atât pe posturi de conducere, cât şi de execuţie", spun sursele BIHOREANULUI

Astfel, Mircea Dume, verişor primar, a fost făcut şofer şi, zic sursele, "plimbă gagicile la un apartament închiriat în Oradea şi la cantoanele unde se fac chefuri". Un alt văr, Viorel Dume, fost şofer de autobuz, a devenit şofer pe un Hyundai Santa Fé. Daniel Pop, fin, a fost angajat tot şofer, utilizat la satisfacerea nevoilor personale ale directorului, la fel ca fratele acestuia, Călin Pop. Soţii Adrian şi Adina Dumea au fost puşi la Investiţii, finul Dorin Şerfezi, inginer agricol, şef la Serviciul Urmărirea Comportării Construcţiilor, iar sora acestuia, Carmen Negrean, la Serviciul Achiziţii. 

"Cea mai veche amantă", după cum se exprimă sursele (BIHOREANUL a ales să nu-i publice numele) a devenit şi ea şefă de serviciu, un alt fin, Sebastian Bura, şef de formaţie la Săcueni, deşi este un simplu crescător de oi, iar pe o altă favorită Dume a pus-o şefă de Personal.

Lăutar de "protocoale" 

O altă fină a directorului, Simona Fanea, a fost instalată şefă a Serviciului Investiţii, iar peste Contracte a ajuns şefă Adriana Ogbarschi, nevastă de ofiţer la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice al Poliţiei Bihor. Pe o altă nevastă de poliţist, tot de la SICE, Simona Andrişca, Dume a promovat-o la şefia Serviciului Fonduri Europene, iar pe soţia şefului Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală, Laura Stanciu, a făcut-o secretară chiar săptămâna trecută.

Tot Dume l-a pus şef al Mecanizării la SGA Oradea pe Radu Popa, "cărăuşul" prins luna trecută transportând cu un SUV al instituţiei materiale de propagandă la sediul PSD Bihor, iar pe Alina Sabău, nepoată, şefă a Serviciului de Apărare la acumularea de la Dobreşti. De asemenea, tot el a "patronat" şi angajarea fiilor a doi primari PSD, din comunele Ineu şi Căpâlna, precum şi a unei verişoare a edilului comunei Remetea, la rându-i membru PSD.

Oricât de incredibil pare, directorul ABA Crişuri a mers până acolo încât a angajat din bani publici un... lăutar, mai precis pe acordeonistul Carol Lascu (foto), în acte pus agent hidrotehnic la Moneasa, apoi mutat, tot în hârtii, la Priza de Apă din Oradea şi la Ineu, în realitate folosit ca muzicant cu ocazia chefurilor organizate la cantonul de protocol de la Moneasa.

Detaşări şi definitivări

Sursele BIHOREANULUI susţin că Dorel Dume a patentat o adevărată reţetă pentru a umple ABA Crişuri cu membri ai propriului clan. "Angajările se fac în doi paşi. Prima oară pilele sunt angajate prin transfer de la tot felul de firme private, iar apoi se organizează concursuri pentru definitivarea lor pe posturi. Bineînţeles, câştigătorii sunt dinainte cunoscuţi", a explicat BIHOREANULUI unul dintre veteranii din instituţie. 

Un astfel de simulacru de concurs este planificat să se desfăşoare inclusiv peste două săptămâni. Între 28-31 octombrie sunt programate proceduri pentru angajarea mai multor agenţi hidrotehnici, a unui inginer ecolog, a unor muncitori hidrometrişti, şefi de formaţie şi şoferi de camioane, camionete şi autoturisme la Beliu, Ineu, Chişineu Criş, Moneasa (judeţul Arad), Nuşfalău (Sălaj), Brad (Hunedoara), Oradea, Ştei şi Săcueni (Bihor). Pentru posturile din Chişineu Criş, de pildă, concursul va fi câştigat de Heid Gheorghe, Todinca Livia şi Muga Petre, afirmă sursele BIHOREANULUI, precizând că toţi trei sunt oamenii şefului de formaţie Gheorghe Toda, la rându-i un protejat al lui Dume.

Legislaţie cu dedicaţie

BIHOREANUL a descoperit că trucuri de acest fel sunt posibile datorită unei legislaţii anume gândite aşa încât şefii Administraţiilor Bazinale să poată fi puşi în funcţii prin simpla numire de către şefii Administraţiei Naţionale Apele Române, la rându-le numiţi de miniştrii Apelor şi Pădurilor. 

Concret, deşi bunul-simţ ar obliga ca orice post din structurile de stat, cu atât mai mult cele de conducere, să poată fi ocupate numai prin concursuri, HG 1176/2005 privind Statutul de organizare şi funcţionare al ANAR prevede că şefii celor 11 ABA din ţară "sunt numiţi şi eliberaţi din funcţii de directorul general al ANAR", iar "directorii tehnici şi directorii economici (n.r. - adică adjuncţii) din cadrul Administraţiilor Bazinale de Apă (...) sunt numiţi, suspendaţi şi eliberaţi din funcţii de conducătorii Administraţiilor Bazinale de Apă, cu acordul directorului general al ANAR".

Practic, miniştrii pun pe cine vor în fruntea ANAR, şefii ANAR numesc pe cine vor ei sau şefii lor la conducerea ABA, iar directorii ABA pun tot pe cine vor ei ori partidele lor pe funcţiile de directori adjuncţi, fără nicio obligaţie de transparenţă, ca să nu mai vorbim de competenţă, profesionalism sau concurenţă. 

Prin urmare, concursuri se organzează doar pentru persoanele cu funcţii de execuţie sau de conducere inferioare sau egale celor de şefi de servicii, dar pervertirea sistemului a făcut ca şi acestea să fie pur formale, simple simulacre, deoarece câştigătorii dinainte stabiliţi primesc subiectele gata rezolvate.

No comment

Căutat de BIHOREANUL la sediul ABA Crişuri, directorul Dorel Dume a refuzat, cum face de obicei, orice discuţie despre angajările pe care le-a "patronat" în ultimii cinci ani şi despre cele pe care tocmai se pregăteşte să le supervizeze. "Vorbiţi cu purtătorul de cuvânt!", a spus el, ascunzându-se apoi în birou şi pasând răspunsurile, de fapt tergiversarea acestora, asupra şefei compartimentului de presă, Anca Mihociu. 

Şi aceasta, însă, a refuzat să furnizeze reporterului aflat în faţa sa cel puţin lista angajărilor de personal din ultimii ani, cerându-i să trimită o solicitare scrisă, cu promisiunea că îi va da un răspuns "în termenul legal, de 10 sau de 30 de zile". Adică după noile concursuri de angajare, care vor încărca şi mai mult schema de personal şi aşa deja sufocată de rubedenii, oameni de partid şi protejate de tot felul. Ţinuţi din banii noştri, ai tuturor...


DOTTORE DUME
Directorul Dume, biografie cu falsuri

Specialişti din cadrul ABA Crişuri susţin că directorul Dorel Dume şi-a falsificat până şi CV-ul disponibil pe site-ul instituţiei. Conform acestuia, Dume ar fi urmat între anii 1986-1991 cursurile Facultăţii de Energetică, specializarea Transportul şi Distribuţia Energiei, cu toate că, de fapt, până la mijlocul anilor 2000, când lucra la Priza de Apă Oradea, era un simplu electrician, iar diplomele universitare a început să le dobândească după această perioadă. De altfel, aşa cum şi site-ul Universităţii orădene o arată, Facultatea de Inginerie Energetică a fost înfiinţată abia în anul 1990, prima promoţie de absolvenţi datând din 1994.

În acelaşi CV, Dorel Dume arată că între 1996-2000 a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, specializarea Istorie-Geografie, iar între 2003-2009 a făcut studii doctorale la Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, absolvite cu un doctorat pe tema "Amenajări hidrotehnice din bazinul Crişul Repede şi impactul lor asupra scurgerilor lichide".

Doctoratul, spun sursele BIHOREANULUI, "este ruşinea fostului prorector Nicolae Josan", care l-ar fi sprijinit pe Dume deşi ştia că ar fi un impostor. 

Tot în CV, Dorel Dume pretinde că a elaborat lucrări ştiinţifice în limba engleză, pe care ar cunoaşte-o la nivelul B1/2, adică ar înţelege o conversaţie standard pe diferite teme. "Un test simplu ar dovedi că nu poate răspunde nici la întrebarea cât este ora, dacă i-ar fi pusă în engleză", spun colegii din ABA Crişuri.