Un cuvânt teribil - cancer, alăturat altuia - copil, "vinde" emoţie. A constatat-o, uluit de manipularea acestor noţiuni, şeful Secţiei Pediatrie II a Spitalului Municipal din Oradea, în cadrul căreia funcţionează compartimentele de Oncologie Pediatrică şi Hematologie Pediatrică, pe care managerul unităţii, Dacian Foncea, le-ar vrea desfiinţate. Adică, ar fi un inconştient criminal...

BIHOREANUL a verificat dacă lucrurile sunt aşa şi a descoperit că nici vorbă. Deşi Foncea e acuzat că urmăreşte desfiinţarea compartimentelor ca să "scape" de cei doi medici care le coordonau, dr. Ritli Ladislau şi dr. Gabriela Miculschi, realitatea e alta: doctoriţa a ieşit la pensie înainte să ajungă el manager şi fiindcă aşa a vrut, iar fostul ministru al Sănătăţii, la 71 ani, lucrează în continuare în spital. În schimb, managerul vrea să reducă ambele compartimente, dar asta fiindcă nu au pacienţi.

Pe "moarte"

Un reportaj TV difuzat la mijlocul lunii alarma bihorenii: "Secţia" de Oncologie Pediatrică a Spitalului Municipal va fi desfiinţată din cauza managerului Dacian Foncea. "Nu se justifică existenţa acestor compartimente la nivelul municipiului Oradea", spunea acesta în reportaj. După el, dr. Gabriela Miculschi parcă îl contrazicea, spunând că "avem peste 100 de copii vindecaţi". Apoi, o mamă atingea coarda sensibilă: "În momentul când domnul doctor nu mai era, copilul meu întreba "acuma cine o să-mi zică mie când o să fiu vindecată?". Spectatorul deducea în câteva secunde despre ce doctor era vorba: Ritli Ladislau, care declara că "de câţiva ani am primit aprobarea pentru prelungirea activităţii", dar nu şi anul acesta. Se înţelegea că a fost dat afară de manager.

În final, un crainic anunţa că în urma pensionării celor doi medici "pacienţii au fost mutaţi de la Oradea în alte centre", iar un părinte se plângea că este greu să meargă altundeva cu copilul bolnav, fiindcă în centrele mari adesea nu sunt locuri libere.

Ştirea că Oncologia Pediatrică va fi desfiinţată a fost "rostogolită" ulterior în ziare şi pe Facebook, stârnind un val de indignare la adresa managerului.

Replică în stilul Foncea

Acesta a răspuns la "relatările incomplete, trunchiate şi părtinitoare" printr-un comunicat scris, însă, alambicat, fără să pună în ordine lucrurile şi fără să le explice. Singurul mesaj limpede e că cele două compartimente de Oncologie şi Hematologie Pediatrică "nu sunt în curs de desfiinţare", ci - chiar dacă măsura e "nepopulară" - managerul a propus reducerea numărului de paturi de la 12 la 2, "corespunzător adresabilităţii".

Fără să traducă termenii pe înţelesul tuturor, Foncea a arătat că în ultimele 6 luni au fost internate doar 5 "cazuri noi" şi oricum părinţii au cerut transferarea tuturor în centre consacrate (Timişoara, Cluj, Bucureşti etc). De altfel, chiar şi în perioada când activau atât dr. Ritli, cât şi dr. Miculschi, acest lucru se întâmpla în 70% din cazuri.

Managerul a transmis, de asemenea, că cei doi medici au fost pensionaţi din simplul motiv că au împlinit vârsta legală. Anul trecut, spitalul a vrut să angajeze încă un specialist, dar Ministerul Sănătăţii n-a aprobat concursul. Oricum, în final, chiar şi propunerea sa de restructurare tot Ministerul va trebui s-o aprobe...

Pe de altă parte, managerul a făcut şi afirmaţii scandaloase, spunând că în cele două compartimente nu s-a făcut "performanţă" şi chiar s-a lucrat fără protocoale, adică setul de reguli care trebuie respectate în diagnosticare şi tratare.

7 ani în prelungiri

BIHOREANUL a făcut propriile verificări, prima descoperire fiind că lui Foncea i-au fost imputate "crime" pe care nu le-a comis. Deşi e acuzat că a pensionat-o forţat pe Miculschi, doctoriţa s-a retras în mandatul predecesoarei sale, Maria Silaghi, la începutul anului trecut, deoarece a ales să activeze la spitalul privat Pelican. Foncea e vinovat, aşadar, doar că l-a "pensionat" pe Ritli, dar nici măcar acesta nu-l acuză direct că urmăreşte desfiinţarea compartimentelor, ci doar că nu i-a mai prelungit contractul de muncă, fapt care va afecta activitatea acestora şi, implicit, pe pacienţi.

Fostul ministru a împlinit vârsta de pensionare (65 ani) în 2013, dar fiind profesor la Facultatea de Medicină contractul i-a fost prelungit în fiecare din ultimii 6 ani, cu aprobarea Consiliului de Administraţie, ultima oară, în 2018, inclusiv cu semnătura lui Foncea. Anul acesta, însă, nu. Or, Ritli consideră că mai putea fi menţinut, nelimitat, fiind şi membru al Academiei de Ştiinţe Medicale (ASM).

"În iunie am solicitat noua prelungire, aprobată de Primărie, dar respinsă de manager. I-am cerut o întâlnire, pentru că nu mi-a explicat de ce, dar a refuzat", spune dr. Ritli, adăugând că, totuşi, lucrează şi acum câte 16 ore pe zi, atât la propriul cabinet privat, cât şi în Spitalul Municipal, unde face gărzi şi oferă consultaţii.  

Paturi goale

Realitatea e că în Oradea cele două compartimente de Oncologie şi Hematologie Pediatrică, înfiinţate în 1995, i-a avut ca "pionieri" pe Ritli şi Miculschi, ambii specialişti în Pediatrie şi supraspecializaţi apoi în Oncologie şi Hematologie. Dar, cum orice început are şi un sfârşit, pensionarea lor n-a fost câtuşi de puţin ilegală.

Deşi Ritli a invocat posibilitatea să-şi continue activitatea ca angajat, nu colaborator, fiind membru onorific al ASM, chestiune oricum discutabilă, legislaţia a permis prelungirea activităţii peste 70 de ani doar membrilor plini, fiind modificată abia la câteva zile după pensionarea sa, decisă nu de Foncea singur, ci de Comitetul Director.

Mai mult, conform datelor spitalului, în ultimii 5 ani rata de utilizare a celor 12 paturi a fost de doar 8,6%, fiecare pat fiind ocupat într-un an doar 32 de zile din 365.

Fără "clienţi"

Orădenilor le-a mai fost servită o minciună, şi anume că dr. Miculschi şi dr. Ritli erau singurii specialişti în Hematologie şi Oncologie Pediatrică de care dispunea Spitalul Municipal. Or, aceste specializări le are şi dr. Cristian Sava, şeful Secţiei Pediatrie II, în cadrul căreia funcţionează compartimentele.

De altfel, dr. Sava a declarat BIHOREANULUI că manipularea pe tema desfiinţării Oncologiei Pediatrice l-a şocat, pur şi simplu. "Nimeni nu a pus problema desfiinţării, ci a reducerii, care e necesară, orice ar spune lumea, dincolo de emoţii. Cu 12 paturi, neutilizate, eram ca un magazin mare, dar în care nu intra nimeni, iar păstrarea lor înseamă cheltuieli inutile. Fiind rezervate pentru oncologie, pe ele nu puteau fi internaţi copii cu alte afecţiuni, dar ca paturi de pediatrie ar putea servi la tratarea oricărei afecţiuni pediatrice, inclusiv oncologice".

De altfel, a mărturisit Sava, "surpriza neplăcută a fost să văd şi la TV, şi pe Facebook, plângându-se că trebuie să-şi ducă copii în alte centre din ţară, pe motiv că Oncologia Pediatrică din Oradea se desfiinţează, părinţi care ceruseră chiar ei transferurile". Aşa că diagnosticul medicului e brutal de sincer: o problemă raţională de management medical a fost manipulată prin interpretări mincinoase. "Boală", altminteri, veche la români...


VICTIMELE ZVONURILOR
Miting la Centrul Oncologic

În plină îngrijorare provocată de presupusa dispariţie a Oncologiei Pediatrice a fost lansat un zvon şi mai grozav, cum că "direcţiunea Spitalului Municipal doreşte desfiinţarea Centrului Oncologic". O orădeancă a contactat redacţia BIHOREANULUI şi a semnalat că "o doctoriţă de la Centrul Oncologic mi-a spus că din motivul acesta toţi medicii şi asistentele vor rămâne şomeri, iar pacienţii vor fi puşi pe drumuri la Cluj şi Timişoara". Femeia a afirmat că este fiica unui pacient oncologic căruia i-a fost întreruptă radioterapia după defectarea acceleratorului de particule, pe care conducerea spitalului nu îl repară fiindcă va "livra" pacienţii unei clinici private din Cluj.

În realitate, acceleratorul se defectează pentru că din 2013 este suprasolicitat, dar Centrul Oncologic are un al doilea aparat, achiziţionat de Ministerul Sănătăţii şi deja instalat. Deoarece acesta are aceleaşi performanţe, Spitalul a obţinut de la Minister promisiunea că va primi 800.000 euro pentru a-l îmbunătăţi, însă "am abandonat ideea upgradării ca să-l putem folosi înainte ca vechiul accelerator să cadă de tot", spune managerul Dacian Foncea.

Aşadar, nici vorbă de desfiinţarea Centrului Oncologic, deşi femeia care a apelat la ajutorul BIHOREANULUI spune că se intenţiona până şi organizarea unui miting de protest împotriva managerului.