Corupţii noştri sunt mai buni decât corupţii lor! La două săptămâni după condamnarea la închisoare cu suspendare, directorul societăţii Termoficare Oradea, Stănel Necula, este în continuare pe funcţie.

Susţinător declarat al liniei dure privind eliminarea corupţilor din funcţiile publice, primarul Ilie Bolojan se arată mult mai înţelegător când vine vorba de oamenii săi. "Am luat o decizie. O voi anunţa într-un timp rezonabil", a declarat, sec, edilul. Asta, după ce promisese că va lua atitudine până la sfârşitul săptămânii trecute...

O condamnare definitivă

Criza a izbucnit în urmă cu două săptămâni. Pe 26 noiembrie, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât menţinerea ca definitivă a sentinţei pronunţate în iunie de Tribunalul din Capitală. Directorul Termoficare Oradea, Stănel Necula, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie, judecătorii găsindu-l vinovat de "tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele ei".

Ca pedeapsă complementară, instanţa i-a interzis condamnatului mai multe drepturi, între care cel de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a exercita profesia de care s-a folosit la săvârşirea infracţiunii, precum şi de a fi administrator sau asociat al unei societăţi comerciale pentru o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei.

Chiar dacă directorul a scăpat de închisoare, instanţa a dispus că Necula va sta timp de 4 ani sub supravegherea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bihor şi va presta 90 de zile de muncă în folosul comunităţii, la Şcoala Generală Lucreţia Suciu sau la Primăria Sântandrei.

Penalul celor "fără penali"

Sentinţa a dat apă la moară contestatarilor, Coaliţia Rogerius cerând  imediat demiterea directorului. "Conducerea Primăriei ar trebui măcar să mimeze că respectă legea şi orădenii! Cum rămâne cu #FărăPenali în cazul nelegiuitorilor?!", au protestat reprezentanţii asociaţiei pe reţelele de socializare.

Coaliţia Rogerius îşi ia revanşa după înfrângerea din octombrie 2015, când a cerut demiterea lui Necula după ce o parte din oraş rămăsese fără încălzire din cauza întârzierii lucrărilor la reţelele de termoficare. "Necula trebuia să plece încă de atunci! Totuşi, văd că primarul Ilie Bolojan îl ţine în braţe şi acum, după ce a fost condamnat pentru corupţie", acuză Ioan Horvath, membru al Coaliţiei.

liderul consilierilor PSD, Liviu Sabău PopaCondamnarea directorului a ridicat mingea la fileu şi opoziţiei din Consiliul Local. "Îmi pare total deplasat ca un partid care cere «Fără penali în funcţii publice», cu un preşedinte de filială cu discurs anti-corupţie, să ţină pe funcţie o persoană condamnată pentru corupţie", zice liderul consilierilor PSD, Liviu Sabău Popa (foto), care aşteaptă intervenţia lui Bolojan. "Vom vedea ce poziţie va avea primarul săptămâna aceasta. Lucrurile nu pot rămâne aşa", spune Sabău Popa.

Director, nu administrator

În vreme ce contestatarii lui Necula aşteaptă de la Bolojan înlocuirea directorului, juriştii Termoficare caută, dimpotrivă, argumente pentru securizarea poziţiei acestuia.

BIHOREANUL a aflat că, în corespondenţa cu juriştii Primăriei, aceştia susţin că, de vreme ce sentinţa îi interzice lui Necula dreptul de a ocupa funcţii publice, de a exercita exerciţiul autorităţii de stat ori de a fi administrator sau asociat într-o societate comercială, dar nu şi funcţia de director în mod explicit, Necula îşi poate continua mandatul. Un argument în plus ar fi acela că Necula nu face parte din Consiliul de Administraţie al Termoficare, deci nu administrează firma, ca să trebuiască înlăturat în baza sentinţei.

directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard FloreaCu primarul Ilie Bolojan plecat săptămâna trecută în excursie la Bruxelles, împreună cu 50 de liberali, pentru a sărbători victoria PNL în alegerile prezidenţiale, şi sub ameninţarea de a provoca un vid de putere la conducerea Termoficare chiar la intrarea în iarnă, Consiliul de Administraţie al societăţii evită să tranşeze soarta directorului. "Nu există un termen în care Consiliul de Administraţie trebuie să ia act de sentinţa judecătorească, mai ales că aceasta nu ne-a parvenit oficial", argumentează preşedintele CA, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Alternative

Contractul de mandat al lui Necula prevede că poate fi desfăcut după punerea sub interdicţie judecătorească a directorului, în cazul în care acesta renunţă la post ori dacă este revocat de către Consiliul de Administraţie ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor asumate sau la solicitarea Adunării Generale a Asociaţilor, care nici măcar nu trebuie să se justifice.

Dacă în primele două cazuri contractul se rupe de îndată, în ultimele două situaţii Necula beneficiază de un preaviz de 45 de zile lucrătoare, timp în care îşi primeşte în continuare salariul de circa 1.600 euro pe lună, asigurând tranziţia către următorul director.

Decizii amânate

Contactat de BIHOREANUL, Stănel Necula nu pare dispus să demisioneze. "Nu am luat nicio decizie. Voi avea o discuţie cu domnul primar în weekend. Un punct de vedere corect, al meu sau al dumnealui, vom avea la începutul săptămânii", spunea el vinerea trecută.

Aflat pe drumul de întoarcere spre casă, primarul Ilie Bolojan a evitat, la rândul său, să aibă o poziţie tranşantă, în ciuda insistenţelor BIHOREANULUI. Edilul a refuzat să comenteze apărarea formulată de juriştii Termoficare, lipsa de reacţie a Consiliului de Administraţie şi acuzaţiile opoziţiei, deşi iniţial promisese că se va pronunţa înainte de sfârşitul săptămânii. "Am luat o decizie. O voi anunţa într-un timp rezonabil", a fost tot ce a declarat Bolojan.

Ezitările sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât liberalul a propovăduit ani de zile teza necesităţii curăţirii societăţii româneşti de corupţi. Acum, are de ales: fie renunţă la omul său condamnat pentru corupţie, fie la discursul anticorupţie. Iar ezitarea de care dă dovadă e un semn cât se poate de prost...


ACUZE RECIPROCE
USR contra Termoficare

USR Bihor a cerut, marţea trecută, încetarea "de îndată" a mandatului directorului Stănel Necula, pe care l-a acuzat, la pachet cu conducerea Primăriei, şi de lipsă de transparenţă în procesul de tranzacţionare a certificatelor verzi din anii 2018 şi 2019 către CET-urile din Timişoara şi Motru, oraşe cu edili PNL, colegi de partid cu primarul Ilie Bolojan.

În replică, reprezentanţii Termoficare au emis, sâmbătă, un comunicat prin care au arătat că intermediarul TDR Energy a fost selectat în urma unei proceduri transparente, iar tranzacţiile cu certificate au fost făcute la cererea celor două CET-uri şi în beneficiul societăţii orădene. Comunicatul n-a făcut nicio referire la cererea de suspendare a directorului Necula, dar a cerut USR să îşi retragă public acuzaţiile, sub ameninţarea unui proces.