Afacere cu iz politic la Primăria Ştei, unde o obscură firmă de apartament, fără nicio activitate în ultimul deceniu, s-a conectat peste noapte la puşculiţa oraşului, ca  furnizor al sistemului de supraveghere video pentru întreaga localitate. Evident, la suprapreţ!

SRL-ul, după cum a descoperit BIHOREANUL, are aceeaşi culoare politică cu edilii, avându-l printre asociaţi, până în această vară, pe consilierul local PNL Alexandru Jude. Care, deşi ar fi fost obligatoriu, nu s-a deranjat să menţioneze firma în singura declaraţie de interese pe care a depus-o după alegerea sa, în 2016...

Să vină "Big brother"

Şteienii i-au cerut încă de anul trecut primarului Iulian Balaj montarea unor camere de supraveghere pe străzile din oraş, terorizaţi fiind de o bandă de spărgători care opera de mai bine de 2 ani în zonă, călcând câte o locuinţă la fiecare 2-3 săptămâni. Acesta a şi fost motivul pentru care, în şedinţa din iulie 2017, la cererea primarului Iulian Balaj, Consiliul Local a aprobat cumpărarea unui sistem de supraveghere video, dispunând includerea costurilor în Programul achiziţiilor publice pentru anul trecut.

Hotărârea a fost pusă în aplicare abia în această vară. Pe 24 august, printr-un anunţ publicat pe SICAP, noua platformă pentru achiziţii publice, Primăria a solicitat oferte, iar 4 zile mai târziu a şi anunţat că a bătut palma cu Blue Total SRL, pentru 59.870 lei plus TVA. Asta, chit că printre ofertanţi au fost şi societăţi de top, între care, de pildă, şi Romtelecom.

Suma este exagerată, spun specialiştii consultaţi de BIHOREANUL, care au făcut şi o estimare a costurilor reale pentru produsele solicitate în cadrul contractului - camere de supraveghere şi accesorii, un calculator şi monitoare etc. - totalul depăşind cu puţin 23.000 lei plus TVA, iar asta pentru produse performante, omologate de Poliţie. Mai puţin de jumătate din preţul cerut de fosta firmă a consilierului local!

Specialişti fără activitate

În plus, societatea câştigătoare nici nu a avut până acum activitate în domeniu. Blue Total SRL este o obscură firmă de apartament înfiinţată în 2009, având ca obiect de activitate "lucrări de instalaţii electrice", inactivă până în decembrie anul trecut, fiind licenţiată pentru instalare şi întreţinere sisteme de securitate abia în acest an.

Iniţial, a avut doi asociaţi, cu drepturi egale: pe Sorin Lucian Oance, pe vremuri patron peste o firmă de televiziune şi de internet prin cablu în Ştei, şi pe Alexandru Jude, acesta din urmă ales consilier local pe listele PNL în 2016.

Mai mult, Jude a uitat să-şi  menţioneze firma în declaraţia de interese depusă la învestire, obligaţie instituită prin Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, act normativ ce încadrează o astfel de omisiune drept fals în declaraţii, pedepsit cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Urme şterse

Jude a renunţat la părţile sociale cu numai câteva zile înainte ca firma să semneze contractul de furnizare cu Primăria Ştei. Nu de alta, dar Legea 161/2003, care stabileşte incompatibilităţile şi conflictele de interese pentru demnitari, aleşi şi funcţionari, îi interzice explicit să încheie contracte comerciale cu autoritatea locală din care face parte, astfel că risca să-şi piardă mandatul de consilier.

Politicianul a rămas, în schimb, angajat al firmei, după cum recunoaşte chiar el. "Acum nu mai am nicio legătură cu firma şi nici cu contractul pe care l-a încheiat cu Primăria. Am ieşit din firmă în vară, sunt simplu angajat şi în concediu fără plată, se poate verifica", se apără Jude, ca şi cum prin faptul că şi-a şters urmele şmechereşte, în ultima clipă, ar fi de ajuns să înlăture bănuiala că afacerea este o trânteală. Bărbatul nu vede însă nicio problemă în faptul că nu a declarat-o la învestire. "Dacă nu era activă, am considerat că nu e necesar".

Pe lege

 viceprimarul liberal al oraşului Ştei, Marius CioarăCât despre reprezentanţii Primăriei, viceprimarul liberal al oraşului Ştei, Marius Cioară (foto), pretinde că procedura de achiziţie a fost pe lege. "S-a respectat întocmai Legea achiziţiilor publice. S-au cerut oferte, iar cea mai bună a fost acceptată", spune el, negând că şi-ar fi cadorisit discreţionar firma unui coleg de partid, pe motiv că nici n-a ştiut despre legătura acestuia cu ea.

"Nu cred că domnul consilier Jude este asociat în firma respectivă. Nu ştiam nici că a fost asociat în vreo firmă", susţine viceprimarul. Vorba aia, nu ştie bărbatul ce ştie tot satul...