Vă miraţi că PSD acaparează instituţiile statului şi apoi le conduce discreţionar? N-ar trebui: la fel de abuziv procedează pesediştii şi în propriul partid.

BIHOREANUL deconspiră cum au fost aranjate alegerile în Organizaţia Femeilor Social-Democrate aşa încât să fie câştigate de Stela Babău, apropiată preşedintelui filialei judeţene, Ioan Mang, începând prin "marginalizarea" unei concurente şi încheind prin ameninţarea unei "opozante" cu concedierea de la locul de muncă.

Stela se ridică

Nimic nu-i mai definitiv ca interimatul, suna o glumă amară din comunism, perpetuată şi în Organizaţia Femeilor Social-Democrate. Până în 2016, OFSD Bihor a fost condusă de universitarul Lia Pop, care demisiona la finele acelui an, după ce fusese ignorată la desemnarea candidaţilor pentru Parlament.

Cu binecuvântarea liderului PSD Bihor, Ioan Mang, a cărui soţie, Erica Mang, deja era şefa pesedistelor din Oradea, la conducerea celor din judeţ a fost numită o nouă "stea" - consilierul judeţean Stela Babău, proaspăt promovată şi ca director general al Asociaţiei de Dezvoltare Ecoland, din subordinea Consiliului Judeţean Bihor.

După doi ani de provizorat, perioadă în care aceasta şi-a consolidat poziţia, a venit, însă, şi timpul unor alegeri care să-i dea legitimitatea votului. Scrutinul, la care urmau să participe reprezentantele social-democratelor din Bihor, a fost programat pentru vineri, 15 iunie.

Să nu se bage!

Valentina Butişcă, potențial candidat șefia femilor PSD BihorDar în PSD nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Cu o săptămână înaintea alegerilor, o pesedistă descria BIHOREANULUI jocurile de culise prin care Stelei Babău i se făcea pârtie prin eliminarea, preventiv, a contracandidatelor cu şanse. Concret, o potenţială concurentă, Valentina Butişcă (foto), ar fi primit "atenţionări să nu se bage", ca să nu-şi pericliteze locul de muncă, de economist la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri. "Ar fi candidat, dar postul de la ABA l-a primit de la partid, aşa că nu a îndrăznit", spunea sursa.

Pe de altă parte, delegarea organizaţiilor locale de femei a fost făcută din start aşa încât cât mai multe votante să fie din "tabăra" şefei interimare. "O organizaţie mare, cum e Oradea, cu peste 500 de membre, a primit 25 de delegate, iar cea din Beiuş, controlată de Babău, 22 de delegate, deşi numără când 200, când 400 de membre", a comentat, ironic, o altă pesedistă. Alte organizaţii, precum Nucet, Sâmbăta şi Ceica, n-au avut dreptul la nicio delegată, în ciuda rezultatelor bune la alegerile locale şi parlamentare din 2016.

Au găsit "iepuroaice"

Cum nu dădea bine să existe un candidat unic, au fost încurajate să-şi depună candidaturile şi două pesediste din categoria "no name": Larisa Florescu, soţia fostului şef al Direcţiei Silvice, Adrian Florescu, şi Mariana Blaga, consilier local în Oradea.

În ziua cea mare, pe 15 iunie, nici una n-a avut vreo şansă. În primul rând, tocmai fiindcă Babău deja avea controlul delegatelor din judeţ, apoi pentru că la conferinţa desfăşurată la Prefectură aceasta s-a instalat din start la prezidiu, alături de şeful filialei, Ioan Mang, de preşedinta OFSD, Rovana Plumb, anume venită de la Bucureşti, de secretarul general Maria Laza şi de şeful Tineretului Social-Democrat Bihor, Octavian Caciora. Cum ar veni, aceasta trebuia să fie "echipa". După două ore de cuvântări, la numărarea voturilor, rezultatul a fost clar: Babău îşi adjudeca 90 de sufragii din totalul de 119.

Trădare, demisia!

Învingătoarea putea sărbători plenar, iar perdantele şi-ar fi oblojit rănile fără ranchiună dacă în timpul votării nu s-ar fi petrecut un "incident" neobişnuit. "În timp ce trecea pe lângă colega Carmen Polman, Stela Babău a văzut că aceasta i-a tăiat numele de pe buletinul de vot. I l-a luat din mână şi i l-a arătat lui Mang, apoi i-a spus lui Carmen că luni îi aşteaptă demisia din funcţia de director adjunct la Casa Judeţeană de Pensii. Pentru trădare!", a dezvăluit o pesedistă, confirmată apoi de altele trei.

Gestul, pur şi simplu, arată că în partid e "agreată" doar unanimitatea sau, în cel mai rău caz, "majoritatea zdrobitoare". "Niciodată nu s-a mai întâmplat aşa ceva în organizaţia noastră", a spus o altă membră a OFSD. "Carmen era aşa de speriată încât aproape plângea. Am mers la Rovana, care a liniştit-o şi a asigurat-o că nu va păţi nimic", a relatat o a treia.

"Un act de normalitate"

 Carmen Polman, membră PSDContactată de BIHOREANUL, Carmen Polman (foto) a refuzat să comenteze incidentul, fără însă a nega că el a avut loc, motivând că "vreau să uit cât mai repede ziua asta" şi adăugând doar că nu-şi va scrie demisia, cum i-a cerut "partidul".

În schimb, invitată să relateze cum au decurs alegerile, Stela Babău a declarat că le-a câştigat "prin vot secret, a fost o alegere democrată, un act de normalitate", pentru ca apoi, întrebată concret despre momentul când i-a smuls din mână buletinul de vot şi i-a cerut colegei demisia, să se arate surprinsă. "Care Polman?", a zis şefa pesedistelor bihorence, ca şi când numele tovarăşei de partid i-ar fi fost străin. "Ce buletin de vot? Nu am ce să vă spun, că nu ştiu la ce vă referiţi".

În final, Babău ba a cerut reporterului "să nu picaţi în capcane", adică să nu dea crezare colegelor, ba a avertizat că "pentru acuzaţii nefondate pot să recurg la alte măsuri", ba a lăudat scrutinul arătând că "cei de la Bucureşti ne-au apreciat pentru organizare". Ceea ce, de fapt, la PSD chiar e o normalitate. Altminteri, ar exista riscul ca membrii de partid să voteze de capul lor, cum îi duce mintea şi, cel mai periculos, liber, contra şefilor în funcţie...