Orădenii au luat foc după ce administratorii au afişat la aviziere cheltuielile de întreţinere pentru luna ianuarie. Facturile au sărit în aer! "La un apartament cu trei camere, 910 lei mi se pare foarte mult", a protestat pe reţelele de socializare proprietara unei locuinţe din strada Cazaban.

În situaţia ei sunt mii de familii, din toate cartierele. Orădenii au primit facturi atât de mari, de parcă şi-ar cumpăra, nu şi-ar încălzi apartamentele!

Arşi la buzunar!

Cu buzunarele încă goale după sărbători, orădenii s-au trezit la jumătatea lunii februarie cu facturi record. Cheltuielile cu utilităţile pentru un apartament cu o cameră au trecut în premieră de 400 lei, pentru un apartament cu două camere au sărit de 600 lei, pentru unul cu trei camere s-au apropiat de 1.000 lei, iar pentru patru camere au sărit de acest nivel record.

Proprietarii şi-au vărsat năduful pe reţelele de socializare. "897 lei, pentru două camere, la Asociaţia Cazaban Oneşti, din care doar căldura este 623 lei. Este enorm!", a protestat o orădeancă. Termoficare şi-a ars la buzunar clienţii din întregul oraş. "E jale la noi! Cine stă în apartament cu două sau trei camere şi mai plăteşte şi chirie e dus pe apa Sâmbetei. Nici din două salarii nu îţi poţi plăti facturile, întreţinerea şi chiria, şi să îţi rămână şi bani până la salariul de luna viitoare. Dacă ai şi copii eşti pierdut!", reclamă o altă orădeancă, din cartierul Rogerius. Concluzia ei: "O să ajungem să ne plătim întreţinerea în rate!".

În ciuda furtunii de pe reţelele de socializare, unde orădenii se îndemnau la un protest în faţa Primăriei, prea puţini au făcut şi demersuri oficiale. Până vinerea trecută, municipalitatea a înregistrat doar 20 de reclamaţii, iar Termoficare a preluat doar 49. Orădenii se îndoiesc că se va schimba ceva...

Trei cauze în lanţ

Dan Creţu, TermoficareMega-facturile pe ianuarie au drept cauză un cumul de factori. "Costurile cu încălzirea au crescut cu 36% pe fondul scumpirii gigacaloriei cu 8%, de la 255 lei la 276 lei, a scăderii mediei temperaturilor de la 2,4 grade Celsius în decembrie la 0,4 grade Celsius în ianuarie şi a majorării cu 25% a perioadei de facturare, de la 28 de zile în decembrie la 35 de zile în ianuarie", explică directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu (foto).

Cum toată lumea a plecat în vacanţă, inclusiv angajaţii societăţii, cele şapte zile din perioada sărbătorilor, cu consum mare, au fost adăugate facturii pe ianuarie. "Am greşit. Probabil ar fi trebuit să citim contoarele mai repede, ca să nu se adune mai mult de 30 de zile la o factură", recunoaşte directorul. Creţu spune că a luat decizia în baza statisticilor. "De ani de zile, cele mai mici temperaturi se înregistrează la sfârştitul lunii ianuarie - începutul lui februarie. Acum n-a fost aşa", explică el.

Ce nu spune nimeni este, însă, că orădenii au resimţit şi mai dur majorarea tarifelor cumulată cu prelungirea perioadei de facturare şi creşterea consumului pentru că plătesc una dintre cele mai scumpe gigacalorii din ţară!

Oraş mic, subvenţie mică... 

Pentru comparaţie, dacă în Oradea populaţia plăteşte 276 lei pentru o gigacalorie obţinută de CET cu un cost de producţie de 325 lei, diferenţa fiind subvenţionată de la bugetul local, arădenii achită doar 275 lei pentru o gigacalorie obţinută mai scump, cu 360 lei, iar timişorenii dau doar 252 lei dintr-un preţ real şi mai mare, de 460 lei.

Tarife mult mai blânde au locuitorii din Constanţa, care plătesc doar 250 lei din costul real de 427 lei, cei din Iaşi dau 245 lei din 323 lei, iar cei din Suceava achită numai 240 lei din costul de producţie de 440 lei. În Capitală, unde salariile sunt mult mai mari, e huzur: locuitorii plătesc doar 160 lei pe gigacalorie, deşi costul real este de 480 lei!

Mircea Mălan, viceprimarul OradieiÎn toate aceste oraşe, prin politici populiste, diferenţa de preţ este subvenţionată de la bugetul local, adică din banii tuturor locuitorilor, cu sume între 75 lei (Iaşi) şi 317 lei (Bucureşti), cu mult peste subvenţia de 49 lei din Oradea. "Cea mai mică subvenţie din ţară se acordă în Oradea", recunoaşte viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Totul pentru CET

Administraţia Bolojan preferă, în schimb, să finanţeze reabilitarea sistemului de termoficare în detrimentul alocării de subvenţii. "E adevărat că bucureştenii plătesc mai puţin la factură, dar indirect şi subvenţia tot ei o suportă, din impozitele plătite de toţi. În plus, efectele se văd. În lipsa lucrărilor de reabilitare a reţelelor, iarna aceasta Bucureştiul a avut probleme mari cu furnizarea încălzirii şi a apei calde, lucru care în Oradea, pentru prima oară, nu s-a întâmplat", zice Mălan.

Potrivit unui calcul sumar, Oradea a cheltuit 120 milioane euro cu construirea noului CET şi în reabilitarea reţelelor, va mai investi alte 39 milioane euro pentru înlocuirea a încă 25 kilometri de conducte şi va finanţa cu 19 milioane euro trecerea cartierului Nufărul pe încălzire cu apă geotermală. Majoritatea au fost fonduri europene nerambursabile atrase.

În plus, oraşul va aloca 12 milioane euro pentru achiziţia unui grup energetic nou, menit să înlocuiască vechiul cazan pe gaz, care nu mai îndeplineşte standardele de mediu, şi să asigure continuitatea sistemului dacă actuala turbină cedează. Fiindcă, abia ieşită din garanţie, aceasta dă deja rateuri, chiar dacă responsabilii Termoficare nu vorbesc despre asta.

Cum să pierzi un milion

De altfel, există voci care susţin că explozia facturilor ar fi fost provocată de o avarie din CET. "Turbina n-a funcţionat aproape o lună. CET-ul, care produce în paralel agent termic şi energie electrică, n-a avut de unde vinde curent, aşa că orădenilor le-au explodat facturile", acuză un orădean.

Stănel Necula, director TermoficareTeoria e contrazisă vehement de directorul Termoficare, Stănel Necula (foto). "Valoarea facturilor o dă cantitatea de energie livrată înmulţită cu preţul gigacaloriei, indiferent că turbina merge sau nu şi dacă vindem sau nu curent electric", spune Necula.

Totuşi, un adevăr există! După ce în ultimii doi ani s-a oprit de mai multe ori din cauza unor senzori necalibraţi sau a îmbâcsirii filtrelor cu puful de la foştii plopi din Şoseaua Borşului, abia ieşită din garanţie, turbina a început să piardă în decembrie peste 80 litri de ulei pe zi. Specialiştii General Electric - angajaţi în baza unui contract de mentenanţă de 32,2 milioane de euro pe 20 de ani - s-au chinuit degeaba să înlăture avaria. Pe 18 decembrie, turbina a fost transportată în secret la fabrica din Veresegyhaz (Ungaria), unde a fost reparată pe banii firmei, apoi adusă la Oradea şi repusă în funcţiune abia pe 8 ianuarie.

"Banii pierduţi în perioada în care turbina nu a funcţionat vor fi recuperaţi în baza contractului de mentenanţă", susţine Necula. Termoficare a iniţiat discuţii cu General Electric pentru recuperarea pagubelor, iar acestea se anunţă tensionate. Motivul e simplu: în cele trei săptămâni în care a fost oprită turbina, CET a pierdut peste un milion de euro. Bani care ar mai fi putut scădea preţul gigacaloriei plătite de orădeni...


PLĂTESC PENTRU VECINI
"Nu există consum zero!"

Reprezentanţii Termoficare spun că, dincolo de motivele deja enumerate, facturile record primite de orădeni pe luna ianuarie sunt cauzate şi de modul defectuos de repartizare a cheltuielilor în asociaţiile de proprietari. "La un bloc din strada Cazaban, unde o familie are de plătit 979 lei, am descoperit că din 23 de apartamente 6 aveau zero la întreţinere, iar unul doar 40 de lei, ceea ce este incorect", spune directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu.

Directorul spune că aceste apartamente, probabil debranşate, se încălzesc de la coloanele care traversează şi pereţii vecinilor: "Dacă în interiorul acestei anvelope unii au facturi zero, evident că ceilalţi vor plăti mai mult.

Pentru a înlătura astfel de situaţii, conducerea Termoficare recomandă asociaţiilor introducerea unui sistem în care proprietarii să fie obligaţi să plătească măcar 50% din factura de încălzire, chiar dacă îşi debranşează caloriferele, lucru oricum nepermis de municipalitate. În plus, orădenii sunt sfătuiţi să îşi închidă radiatoarele atunci când îşi aerisesc camerele, chiar dacă nu au repartitoare, pentru că pierderea de energie se va regăsi, inevitabil, în factură.