Catedrala sau nimic! De aproape un an, episcopul Sofronie Drincec refuză să avizeze orice altă lucrare decât construcţia Catedralei Episcopale "Învierea Domnului".

Hotărât să-şi lege numele de această ctitorie pentru a-şi legitima în faţa Patriarhului Daniel pretenţia pentru un scaun mitropolitan, Preasfinţitul a mers până la boicotarea eforturilor tuturor bisericilor din judeţ de a atrage fonduri pentru reparaţii şi investiţii de la bugetul de stat. Hotărât să bage toţi banii în catedrală, Sofronie a rămas în final, însă, fără niciun leu! 

Tăiaţi de buget

Ortodocşii bihoreni sunt în fierbere. În vreme ce în numeroase biserici plouă prin acoperişuri, iar şantiere abandonate zac din lipsă de fonduri, PS Sofronie Drincec sabotează de aproape un an orice tentativă a parohiilor de a atrage finanţări din bani publici. Hotărât să finalizeze cât mai repede lucrările la Catedrala Episcopală "Învierea Domnului" din Piaţa Independenţei, plănuită să fie cel mai grandios lăcaş de cult din judeţ, eparhul pune tălpi oricărui alt proiect. Sofronie şi-a folosit influenţa asupra politrucilor locali şi trecerea pe lângă instituţiile centrale pentru a acapara toţi banii pentru catedrala de care vrea să-şi lege numele, în detrimentul celor peste 480 de parohii ortodoxe din judeţ! Nu de alta, dar "turma" poate să mai aştepte...

Episcopul a avut grijă ca nicio biserică ortodoxă să nu mai pupe un leu de la primării, de la Consiliul Judeţean sau de la Secretariatul de Stat pentru Culte. La începutul anului, Sofronie a pus Permanenţa Consiliului Eparhial să declare lucrările la Catedrală ca fiind prioritare. Bisericile au fost sărite de la finanţare. "Ce să tot facă atâtea lucrări? Au făcut destule! Să lucreze numai dacă au bani", ar fi spus episcopul.

Totul pentru Sofronie

Odată hotărârea luată, finanţările au început să curgă doar pentru Episcopie. Primele alocări au venit în aprilie, de la Primăria Oradea, asta după o pauză de doi ani. La începutul celui de-al doilea mandat, primarul Ilie Bolojan hotărâse că, în loc să dea banii pe mâna preoţilor, Primăria va reabilita din fondurile destinate bisericilor clădirile cultelor, astfel încât să îmbunătăţească imaginea oraşului. Administraţia Imobiliară Oradea a şi cheltuit anul trecut o jumătate de milion de lei, echivalentul alocărilor pe doi ani, pe reabilitarea fostului hotel Szechenyi din strada Republicii 11-13, aflat în proprietatea Episcopiei Ortodoxe.

Anul acesta, cum nu a mai rămas nimic de reabilitat, cei 240.000 lei destinaţi ortodocşilor au fost luaţi de Sofronie. Reprezentanţii municipalităţii spun că n-au avut încotro. "Consiliul Local nu poate stabili care sunt priorităţile cultelor. În aprilie, înainte de adoptarea bugetului, am solicitat Episcopiei să facă o repartiţie pe obiective a sumelor care îi revin. Ne-a răspuns că toţi banii merg la Catedrală", zice directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

05 Ioan Mang.jpgDouă luni mai târziu, Consiliul Judeţean a dat alte 200.000 lei. Tot Episcopiei. "Am avut o discuţie cu Preasfinţitul Sofronie, care ne-a spus că de această sumă este nevoie pentru finalizarea treptelor la Catedrală", spune vicepreşedintele CJ, Ioan Mang (foto). Iar aleşii judeţeni s-au executat...

"Faultaţi" la aviz

Dacă lăcomia episcopului s-ar fi oprit aici, poate nu se revolta nimeni, dar Preasfinţitul a boicotat inclusiv finanţările alocate bisericilor prin Secretariatul de Stat pentru Culte. Profitând că în baza HG 1.265/2010 proiectele depuse spre finanţare au nevoie de "avizul cultului" pentru ca dosarele de solicitare să fie considerate complete, Sofronie a închis ştampila Episcopiei în sertar şi a blocat toate lucrările. Din cele peste 70 de dosare de finanţare purtate de preoţii bihoreni pe holurile Episcopiei, nici unul n-a primit avizul său.

"Preasfinţitul a blocat toate proiectele în ideea că va lua toţi banii şi-i va băga în Catedrală. O prostie! Dacă era deştept, aviza dosarele cu şanse şi le cerea preoţilor să doneze un procentaj spre Catedrală din veniturile proprii ale parohiilor. Dacă primea 200.000 lei de la Bucureşti ca să-şi termite lucrările la biserică, orice preot ar fi ajutat bucuros Catedrala cu 50.000 lei din banii de la credincioşi. La câte parohii sunt în judeţ, se aduna o avere!", explică un preot. Aşa, însă, a pierdut toată lumea...

"Fără precedent!"

Deşi nu mai puţin de 70 de lăcaşe de cult din Bihor au nevoie urgentă de fonduri pentru reparaţii, dosarele ajunse la Secretariatul de Stat pentru Culte pot fi numărate pe degetele de la o mână. "Din judeţul Bihor sunt numai 5 dosare, din care 3 incomplete şi unul complet depus de două ori", spune Florinel Frunză, şeful Direcţiei Relaţii Culte din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

După cum era de aşteptat, dosarelor incomplete le lipseşte doar avizul lui Sofronie, iar singurul dosar complet este cel al Catedralei, depus de episcop. De două ori, ca să fie sigur! Asta, însă, nu îi va ajuta la nimic. Surse din SGG spun că banii au fost realocaţi altor judeţe, întrucât în Bihor procedura de selecţie a fost viciată. "E un caz fără precedent, unic la nivel naţional: Episcopia a blocat toate dosarele parohiilor. Nu ne putem juca cu asta. Până la urmă, sunt bani publici şi trebuie să garantăm egalitate de şanse tuturor dosarelor", a explicat BIHOREANULUI un înalt funcţionar guvernamental.

Aşa că, în dorinţa sa de a aduna toţii banii de la stat pentru Catedrala de care vrea să-şi lege numele, episcopul Sofronie n-a reuşit decât să blocheze finanţările pentru toate parohiile din eparhia sa şi, în plus, să piardă şi banii pe care i-ar fi putut primi pentru râvnita ctitorie. Se ştie doar, până la urmă zgârcitul mai mult păgubeşte...


BANI PIERDUŢI
35,2
milioane lei a alocat bugetul de stat în 2013 pentru lucrările iniţiate de cultele religioase


DUPĂ 20 DE ANI
Mega-Catedrala consumatoare de bani

Cu o înălţime de 65 de metri de la fundaţie până în vârful crucii, şi o amprentă la sol de 1.422 metri pătraţi, Catedrala Episcopală "Învierea Domnului" se doreşte a fi cel mai mare lăcaş de cult din Bihor. Construcţia a declanşat dezbateri aprinse încă de la sfinţirea pietrei de temelie, în iunie 1990. Aşezată între două blocuri turn, Catedrala obturează vederea asupra intrării principale în Cetate, cel mai important monument istoric din Oradea, lucru pe care nu l-au îndrăznit nici măcar comuniştii.

Lucrările efective au început în 1995, iar în 1997 construcţia era adusă la nivelul solului. Până în 2005 s-a lucrat la structura de rezistenţă şi planşee. Ulterior s-au făcut tencuieli interioare, s-au montat ferestre, s-au sfinţit crucile din turlă şi cele cinci clopote. Sumele pe care le-a înghiţit edificiul sunt necunoscute. Dacă până în 2007 lucrările au fost făcute de firma CIAC, ulterior au fost preluate de Mivalin Construct, din Maramureş. "Practic, noi am lucrat doar pentru manoperă. Toate materialele au fost asigurate de beneficiar", povesteşte Ioan Mintaş, directorul CIAC.

De-a lungul timpului, Catedrala a înghiţit bani publici "asiguraţi" de Guvern, de potentaţi locali precum fostul rector Teodor Maghiar, parlamentari ca Mihai Bar, iar la propunerea lui Marcel Boloş, pe atunci director în Primărie, în 2007 Consiliul Local a alocat şi el un milion de lei. Neoficial, reprezentanţii Episcopiei estimau anul trecut valoarea lucrărilor rămase de efectuat la 8 milioane lei. Pentru a aduna aceşti bani, conducerea Protopopiatului Oradea a impus celor peste 300 de preoţi din oraş ca în ziua de plată a salariilor pe luna iunie să facă donaţii "voluntare" între 100 şi 300 lei, direct de pe statul de plată. Abuziv şi pe loc! Nu cumva să fugă cu banii...