Tu cât timp aştepţi dimineaţa ca la robinet să curgă apă suficient de caldă ca să te poţi spăla? Un minut, trei, cinci, mai multe?

Orădeni din toate colţurile oraşului, din Nufărul până în Rogerius, reclamă zilnic societăţii Termoficare răceala apei calde la primele ore ale zilei. Iarna plângerile se înmulţesc. "Nu ştiu cum faceţi modernizările de reţele, dar apa caldă curge rece. Nu e normal ca apa de la robinet să nu fie caldă. Luaţi măsuri!", cere un locatar din strada Republicii 51. Ca el, mulţi alţii.

Pe duşuri reci

Lipsa apei calde la etajele superioare la primele ore ale dimineţii scoate orădenii din sărite. "Dimineaţa, la primele ore, seara după ora 20 sau peste zi, când oamenii sunt la serviciu şi nu este consum, apa caldă e rece", reclamă un locuitor din Aleea Peneş Curcanul. "Dau drumul la robinetul de apă caldă la maxim şi rebuie să aştept 5 minute, uneori chiar 10, până când devine măcar călduţă", spune omul.

Mapele societăţii Termoficare şi folderele aplicaţiei Oradea City Report sunt pline de astfel de reclamaţii. "Apa devine caldă doar după ce curge câteva minute, iar dimineaţa ne spălăm cu apă rece", scrie proprietarul unui apartament din strada Constantin Brâncoveanu 5A. "Aş dori să ştiu când o să avem apă caldă şi pe strada noastră. Şi mă refer la apă caldă, nu rece pe ţeava de caldă!", transmite un orădean din strada Episcop Ioan Suciu 4. "În fiecare dimineaţă apa caldă vine doar după ora 9. Vă rog să remediaţi problema", cere un altul din strada Menumorut 8. Şi exemplele pot continua.

Furt pe faţă!

Să plăteşti apă rece la preţ de caldă, de trei ori mai scumpă, e furt pe faţă! Un orădean care lasă să curgă o cadă de apă de circa 200 litri ajunge să arunce într-o săptămână cam un metru cub de apă rece, care costă 6 lei, dar pe care o plăteşte drept caldă, cu 19 lei. Lunar, paguba depăşeşte 70 lei. Desigur, calculele sunt aproximative, deoarece cantitatea de apă irosită diferă de la un consumator la altul, dar cam acesta e ordinul de mărime!

Dacă luăm în calcul că situaţia datează de aproape 30 de ani, pierderile sunt enorme. Fostul CET, acum Termoficare, a abandonat în anii ʼ90 reţelele de recirculare care aduceau înapoi de la intrarea în blocuri apa răcită pe conducte pentru a fi reîncălzită în punctele termice. Reţelele erau prea coapte.

directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu Dacă în 2014 erau în funcţiune cam 40% din reţelele de recirculare din oraş, în prezent, după investiţii de sute de milioane de euro în reţelele de termoficare, procentajul a urcat la 70%. "La 146 kilometri de reţea secundară (n.r. - de la punctele termice la blocuri), în prezent avem 102 kilometri de recirculare repuşi în folosinţă. Ţinta noastră e ca în trei ani să avem tot sistemul de recirculare funcţional", spune directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu (foto).

Investiţii sunt...

Concret, pentru cartierul Nufărul, societatea va derula un proiect de 19 milioane euro pentru încălzirea blocurilor cu ajutorul apei geotermale. "Punctele termice vor fi înlocuite cu 277 de module la nivel de scară de bloc. Când apa caldă va fi preparată în scară, nu se va mai răci pe conducte", explică directorul Creţu.

La fel, în Rogerius, Termoficare a înlocuit anul trecut 7,8 kilometri de conducte de recirculare de la punctele termice 119 (zona Liniştii), 136 (zona Podului Sovata) şi 875 (Anatole France), urmând să le pună în funcţiune. Pentru anul acesta sunt programate reabilitări de reţele pentru PT 111 (Călugăreni), 113 (Transilvaniei) şi 116 (Ştefan cel Mare), dar investiţii similare vor avea loc şi în Ioşia şi în zona centrală.

... efecte, mai vedem!

Paradoxal, în ciuda investiţiilor, orădenii s-ar putea să aştepte în continuare pe marginea căzii de baie să se încălzează apa! "La sfârşitul anilor ʼ90 consumul mediu pe persoană era cam 10 metri cubi de apă caldă pe lună. După introducerea contorizării a scăzut la 1,5 metri cubi. Conductele blocurilor vechi sunt dimensionate după vechiul consum, aşa că apa bălteşte pe coloană şi se răceşte", explică Creţu.

Soluţia ar fi redimensionarea conductelor după noile consumuri. Termoficare va încheia anul acesta un parteneriat cu câteva asociaţii pentru a vedea ce investiţii presupune acest obiectiv şi ce rezultat poate obţine. "Cu ajutorul locatarilor vrem să face recirculare până la ultimul etaj în trei blocuri vechi de 4, 8 şi 10 etaje, ca să vedem ce costuri implică şi ce impact va avea în consum", zice Creţu.

După decenii în care a încasat de la orădeni bani necuveniţi vânzând apă rece la preţ de caldă, Termoficare s-ar împăca cu păgubiţii. Dacă se poate, pe banii lor...