Cine împarte parte-şi face! Maşina Suzuki Ignis rămasă moştenire oraşului odată cu întreaga avere a orădencei Maria Jolţa, în baza unui dosar de succesiune vacantă, a ajuns tocmai la familia directorului adjunct al Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Cristian Norocel Popescu.

Autoturismul scos la vânzare de subalternii acestuia în timpul sărbătorilor de iarnă din 2017, ca nefuncţional, circulă şi acum, condus tocmai de cel care s-a ocupat de gestionarea bunurilor moştenite de Primărie. "E treaba mea ce fac cu banii mei!", replică directorul.

Moştenirea oraşului

Dacă ar fi ştiut răposata Maria Jolţa unde vor ajunge bunurile sale, probabil s-ar fi îngrijit mai bine cui să le lase. Bogată, cultă şi distantă, femeia a ieşit la pensie din funcţia de corector la Imprimeria de Vest şi s-a retras în Balcul natal, unde a şi decedat. Cum potrivit Codului civil averea răposaţilor fără urmaşi e moştenită de localităţile în care au trăit, Jolţa a lăsat comunei o casă, terenuri şi livezi în valoare de 85.000 euro.

În Oradea, de asemenea, a lăsat conturi bancare cu echivalentul a circa 50.000 euro, bunuri de încă 1.500 euro, un apartament cu trei camere în strada Sovata, în valoare de 33.600 euro, şi un autoturism Suzuki Ignis estimat la 14.500 euro. Curată pleaşcă pe seama oraşului...

(Ne)funcţional!

Cumpărată în 2014 cu banii jos, direct din reprezentanţă, maşina a rămas fără stăpân în decembrie 2015. "Avea un an vechime când a murit doamna Jolţa. Normal că era funcţională", spune primarul de Balc, Arsenie Maruşan.

Administrat de DPI, sub coordonarea directorului adjunct Cristian Popescu, apartamentul de pe Sovata a fost închiriat ca aducător de venit la bugetul oraşului, iar autoturismul a fost vândut ca stricat, deşi avea pretendenţi. "Auzisem de maşină şi voiam să o cer pentru deplasările în teren. Mi s-a spus că era o vechitură, aşa că am renunţat", îşi aminteşte şefa Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, Arina Moş.

Conform evaluării făcute la cererea Primăriei de firma Evalmob, în decembrie 2017 maşina de doar 3 ani abia dacă mai valora 4.700 euro, faţă de cei 14.500 euro cu cât intrase în august în gestiunea oraşului. Printre altele, vehiculul cu doar 57.400 km parcurşi a fost declarat nefuncţional deoarece avea inspecţia tehnică expirată, portiera forţată şi îi lipseau bateria, casetofonul şi difuzoarele!

Vândut de sărbători 

Pe 21 decembrie 2017, Consiliul Local a hotărât valorificarea maşinii la propunerea conducerii Primăriei, inclusiv cu semnătura lui Popescu. Licitaţia a fost anunţată în publicaţiile Crişana şi Adevărul pe 28 decembrie, între sărbători, fiind desfăşurată pe 18 ianuarie, când lumea nu se dezmeticise bine după Sfântul Ion. Licitaţia a pornit de la 4.700 euro şi s-a oprit la 4.800 euro.

Lucian Popa, șeful Direcției Imobiliare Oradea"Au participat doar două persoane. Una dintre ele a ofertat primul pas de licitaţie de 100 euro, iar cealaltă s-a abţinut", spune şeful Direcţiei Patrimoniu, Lucian Popa (foto).

Directorul nu e afectat că maşina vândută de Primărie la preţ de chilipir unui intermediar este condusă, astăzi, chiar de propriul adjunct. "Domnul Popescu nu a participat la licitaţie şi nici nu a făcut parte din comisie, fiind liber", argumentează Popa, care nici nu s-a arătat curios să afle dacă maşina este sau nu pe numele colegului său. "Nu mă interesează. Dacă instituţional îşi face treaba, eu n-am ce să-i spun".

"Nu vă priveşte!"

BIHOREANUL a vrut să afle chiar din gura lui Cristian Popescu dacă maşina a ajuns proprietatea sa ori a concubinei sale, cum se zvoneşte. El refuză, însă, orice discuţie. Zbir peste subordonaţi, apropiat al primarului Ilie Bolojan - care, lucru rarisim, i-a respins o demisie dată la supărare - şi funcţionar cu vise de mărire, care şi-a "săpat" doi şefi care l-au ajutat cu funcţii (Gheorghe Seica şi Cristian Beltechi), Popescu se dă victima duşmanilor.

"Dumeavoastră aveţi o comandă pe care vreţi să o executaţi. Scrieţi ce vreţi", a spus acesta, refuzând să spună cum a ajuns în posesia maşinii vândute de Primărie. "Nu vă priveşte acest lucru. Ce fac cu banii mei e treaba mea! Nu am cumpărat maşina de la Primărie. Care e problema?!".

Chiar nu-i nicio problemă că gestionarii unei moşteniri aparţinând oraşului se înstăpânesc pe o parte din ea, pe bani de nimic?

Citiți pe această temă și articolul: „Moştenitor: Primăria! Cum a ajuns municipalitatea orădeană să vâneze apartamentele şi bunurile localnicilor fără rude”