Au fost peste 2.000, mai sunt 872, vor rămâne la anul cam 670 şi numărul lor va scădea în continuare. Primarul Ilie Bolojan a pus gând rău ultimelor garaje dintre blocuri.

"Acolo unde numărul locurilor de parcare este insuficient şi vecinii se ceartă pe locuri, vom face demolări. Pe locul ocupat de 10 garaje putem amenaja 15 locuri de parcare", spune edilul. Anul acesta vor fi puse la pământ circa 200 astfel de construcţii...

Parcări, nu garaje!

Aritmetica e simplă. Pe locul a două garaje se pot amenaja trei locuri de parcare, pe locul a 10 garaje se pot face 15, iar 20 garaje demolate eliberează locul pentru 30 de parcări. În condiţiile în care 76.640 maşini îşi dispută în Oradea 25.904 locuri de parcare, concluzia se impune de la sine. Primăria vrea să demoleze cuştile din beton sau tablă dintre blocuri, multe folosite ca depozite pentru vechituri, ca să facă în locul lor parcări.

"Anul acesta vom face mai multe demolări, pentru că încep să expire contractele de concesiune încheiate în anii ’90. Dacă am fi început lucrările în anii trecuţi, pe lângă investiţia în locurile de parcare Primăria ar mai fi cheltuit şi cu despăgubirile plătite proprietarilor", explică primarul Ilie Bolojan (foto).

De altfel, Consiliul Local a pregătit momentul încă din primăvara anului 2017, când a adoptat o hotărâre conform căreia contractele de concesiune vor fi prelungite la expirarea perioadei doar sub forma unei convenţii de închiriere a terenului încheiată pe câte un an. Că nu se ştie când vine buldozerul...

Încep din Calea Aradului!

Florin Birta, viceprimar OradeaAnul acesta, municipalitatea va pune la pământ circa 200 garaje din cele 872 încă existente. "Vom începe demolările de îndată ce avem toate pregătirile făcute, astfel încât imediat după dezafectarea garajelor să putem amenaja în locul lor parcări, aşa încât să provocăm un deranj cât mai mic locuitorilor", spune viceprimarul Florin Birta (foto).

Lista de priorităţi este deschisă de zona Calea Aradului - Vlădeasa şi Calea Aradului - Oneştilor, unde lucrările la linia de tramvai vor dezafecta parcările din şosea, iar maşinile vor trebui mutate în curtea blocurilor. "În zona Calea Aradului - Vlădeasa vor fi demolate 22 garaje, iar în spatele blocurilor turn din intersecţia giratorie Calea Aradului - Oneştilor chiar mai multe", spune Birta. Proprietarii au fost deja notificaţi să elibereze amplasamentele până la 1 mai, când ar putea începe lucrările.

De asemenea, lucrările de modernizare a bulevardului Dimitrie Cantemir impun demolarea a cel puţin 28 garaje din strada Sextil Puşcariu. "Proprietarii au fost notificaţi să elibereze amplasamentul până la data de 1 iunie, când vom ajunge cu lucrările zonă", zice viceprimarul.

87 dintr-o lovitură!

Cele mai multe demolări de garaje se vor face în cartierul Rogerius, în spatele blocurilor turn de la capătul bulevardului Dacia spre parcul Petőfi. "Locul e foarte aglomerat şi arată deplorabil. Proprietarii îşi ţin garajele închise şi parchează în faţa lor, în vreme ce vecinii nu au unde să-şi lase maşinile", zice Birta. E simplu de ce: "Mulţi îşi folosesc garajele pe post de depozite în care ţin vechiturile şi tot felul de lucruri", spune preşedintele Asociaţiei de Proprietari Doina 36, Ştefan Popa.

În prima etapă, vor fi demolate aici 17 garaje şi mai multe copertine, ai căror proprietari au fost notificaţi să elibereze locul până la sfârşitul lunii martie. În etapa a doua vor fi demolate încă 87 garaje, deţinătorii urmând să fie notificaţi în următoarele două săptămâni. Zona va fi reamenajată cel târziu în toamnă.

"Chiar dacă acum unii proprietari de garaje sunt mai reticenţi, la finalul lucrărilor, când curtea blocurilor va arăta mult mai bine şi toată lumea va avea loc de parcare, vor vedea că s-a făcut un lucru bun", spune Birta. Iar odată reamenajată zona Dacia, buldozerele se vor muta la anul în alte locuri aglomerate din oraş, pe urma garajelor...