Spargerea USL, ambiţiile liderilor PSD de a controla politica locală deşi îşi datorează funcţiile liberalilor, plus întovărăşirea celor din urmă cu PDL în cadrul Alianţei Creştin-Liberale şi apoi în noul PNL au prefigurat refacerea majorităţilor locale încă de anul trecut.
BIHOREANUL a aflat că negocierile pentru înlocuirea celor doi pesedişti din fruntea oraşului şi judeţului cu reprezentanţi ai UDMR sunt, pe cât de avansate, liberalii vrând tranşarea lor chiar săptămâna viitoare, pe atât de încinse, fiindcă aceştia se lasă greu, punând condiţii împovărătoare. Cererile lor ar viza inclusiv înfiinţarea unei biblioteci exclusiv maghiare şi "maghiarizarea" Primăriei şi Consiliului Judeţean până la o "cotă" de 30% din totalul personalului...
La putere în minoritate
Crearea ACL după europarlamentarele din mai 2014 i-a obligat pe liberali să-şi împartă soarta cu noii parteneri din PDL. Pentru că ei aveau la Oradea primarul şi un viceprimar, plus şeful CJ Bihor, le-au promis funcţia de vicepreşedinte ocupată la judeţ de Ioan Mang, urmând ca postul de viceprimar al lui Ovidiu Mureşan să fie dat UDMR, formaţiunea fără de care nu era posibilă o altă majoritate de două treimi, necesară adoptării hotărârilor importante.
PNL a luat o primă decizie pentru înlocuirea lui Mang cu pedelistul Ionel Avrigeanu în iunie. Cum, însă, prioritară a fost pregătirea prezidenţialelor, nu a pus-o în aplicare, mai ales că, de cealaltă parte, UDMR aştepta deznodământul luptei pentru Cotroceni.
Campania prezidenţială a stricat şi mai mult relaţia foştilor membri USL. Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, Mang îl avertizase deja pe primarul Ilie Bolojan că s-ar putea ca PSD să nu-i mai voteze proiectele. Deşi acesta aştepta subvenţii de termoficare ori fonduri pentru alte domenii, ostilităţile s-au dus apoi pe faţă. La intensificarea lor a contribuit cooptarea fostului primar Petru Filip ca preşedinte executiv al PSD Bihor, cu rolul de a descoperi vulnerabilităţile lui Bolojan pentru a fi exploatate.
Au urmat, cum se ştie, racolările de primari din rândul PNL şi PDL, apoi ale consilierilor locali (Adelina Coste) şi judeţeni (Dorel Dume şi Florian Oros, plus pepedediştii Vasile Petruţ şi Alina Popa). Urmarea? La Oradea PNL şi PDL au ajuns la egalitate cu PSD şi UDMR, ai căror reprezentanţi au trântit mai multe proiecte propuse de Bolojan. La judeţ, cu 20 de consilieri, pesediştii şi udemeriştii au depăşit net PNL-PDL, rămase cu doar 15 aleşi.
La dreapta!
Dacă în campanie Bolojan avertiza că va iniţia reconfigurarea majorităţii din Consiliul Local, imediat după alegeri planul era asumat de întreaga conducere a liberalilor, care pe 20 noiembrie anunţa printr-un comunicat că "deschide calea negocierilor cu UDMR": "Reunit în şedinţă extraordinară, Biroul Politic Judeţean al PNL Bihor a decis să invite organizaţia judeţeană a UDMR la o negociere pentru identificarea premiselor în baza cărora proiectele municipiului Oradea şi judeţului Bihor vor putea beneficia în cel mai scurt timp de susţinerea solidară a celor două formaţiuni".
În exclusivitate, BIHOREANUL afla însă că echipele de negociere - Cornel Popa, Ilie Bolojan şi Gavrilă Ghilea, respectiv Alexandru Kiss, Szabo Odon şi Rozalia Biro - începuseră deja discuţiile.
Amânare
Liberalii au sperat că tratativele se vor încheia rapid, astfel ca în decembrie să se reunească, în aceeaşi zi, atât Consiliul Local, pentru înlocuirea lui Mureşan, cât şi cel Judeţean, pentru cea a lui Mang.
Planul a eşuat din cauza UDMR. Pe de o parte, Kiss s-a arătat amical cu liberalii şi voia să demonstreze alor săi că poate obţine "tradiţionala" funcţie de viceprimar pierdută în 2012 pe mâna impulsivului Szabo Odon, cel care stricase relaţiile cu Bolojan. Pe de altă parte, deşi favorită pentru această poziţie era iniţial Vig Hajnal, adjuncta de la Cadastru, au mai fost aruncate în discuţie încă două variante: Huszar Istvan, nu foarte dispus să-şi neglijeze propria firmă pentru o leafă de bugetar, dar şi Ritli Csongor, adept al liniei dure promovate de Szabo.
Negocierile s-au complicat şi pentru că UDMR a plusat. Szabo Odon declara că vrea garanţii de la Bolojan, iar fosta viceprimăriţă Biro Rozalia că UDMR are "cerinţe speciale". Consecinţa? A doua tentativă de schimbare a lui Mang, plănuită pentru o şedinţă extraordinată pe 30 decembrie, a fost amânată.
Cartea etnică
În ianuarie tratativele au fost reluate, Bolojan vrând ca noul an să înceapă cu majorităţi clare. Udemeriştii nu au spus nu, dar au propus să le continue în etape: întâi pentru un acord-cadru, apoi să se facă un protocol la municipiu şi în final unul la judeţ. O premieră bizară, până acum fiind suficient un singur act ce includea atât principii generale, cât şi aplicarea lor în administraţia oraşului şi judeţului.
Surpriza s-a amplificat acum două săptămâni. "Popa ne-a spus la partid că într-o dimineaţă a venit Kiss la el în birou şi i-a pus pe masă textul acordului-cadru, semnat deja de el, dar cu condiţii inacceptabile", afirmă un liberal. Formal, gestul era unul de forţă, tocmai fiindcă textul era semnat fără să fi fost negociat, iar pe fond prevederile erau aberante: "De pildă, PNL Bihor s-ar fi obligat ca toţi parlamentarii liberali din judeţ să susţină statutul minorităţilor".
Ulterior, la discuţii, Kiss a înşirat şi alte pretenţii de neadmis: un sfert din funcţiile de conducere din Primărie şi CJ să revină UDMR, o treime din angajaţii acestor instituţii să fie vorbitori de limbă maghiară, să fie extins învăţământul preşcolar, primar, gimnazial şi profesional în limba maghiară. "La un moment dat s-a vorbit despre înfiinţarea, după modelul teatrului maghiar, a unei biblioteci maghiare", spune sursa BIHOREANULUI.
Mang cel harnic
Puşi în imposibilitatea de a-şi asuma asemenea obligaţii, liberalii nu ştiu dacă să mai creadă în bunele intenţii ale liderilor UDMR sau dacă pretenţiile acestora au fost radicalizate deliberat, pentru a amâna schimbările. "Kiss încearcă să-l convingă pe Popa că, după ce legea finanţelor locale a fost modificată şi judeţele nu mai au nicio putere să împartă cotele din TVA şi din impozitul pe profit către primării, singura şansă ca şefii CJ să-şi păstreze influenţa asupra primarilor ar fi ca Mang să rămână vicepreşedinte, pentru că aşa le-ar trimite Liviu Dragnea bani prin PNDL (n.r. - Programul Naţional de Dezvoltare Locală)", susţin liberalii.
De altfel, săptămâna trecută, deşi PSD nu şi-a onorat nici promisiunea sălii polivalente, Mang a jucat ostentativ rolul "omului-cheie", fără de care Bihorul nu ar mai primi bani de la Bucureşti, propunând public transferarea Muzeului Ţării Crişurilor în subordinea Ministerului Dezvoltării, pentru finalizarea lucrărilor prin Compania Naţională de Investiţii.
Cât preţ pun liberalii pe acest joc? "Perspectiva pare profitabilă, pentru că ar fi vorba de peste 20 milioane lei, dar PSD Bihor nu contează deloc la centru în comparaţie cu organizaţiile din sud şi din Moldova, unde se trimite grosul banilor", explică sursele BIHOREANULUI.
Silenzio stampa
Previzibil, liderii UDMR refuză să facă declaraţii despre negocierile cu PNL, invocând caracterul lor confidenţial. La rându-le, după ce anul trecut Kiss le-a reproşat că tratativele au fost îngreunate pentru că au "transpirat" detalii în paginile BIHOREANULUI, nu vor să vorbească nici liderii PNL, ca să nu dea un nou motiv de tergiversare. "Vă asigur că nu am acceptat şi nici nu vom accepta ceea nu este de acceptat", e tot ce a spus un liberal apropiat negociatorilor, sugerând că, de fapt, discuţiile au intrat într-o fază finală.
Cert e că PNL şi UDMR au plănuit ca viitoarea reuniune a Consiliului Local să aibă loc joia aceasta, pentru schimbarea viceprimarului Mureşan, iar cea a CJ joia viitoare, pe 12 februarie, când ar urma înlocuirea lui Mang. Rămâne de văzut dacă asta se va şi întâmpla, dar şi care este preţul "consensului". Date fiind suspiciunile, politicienii implicaţi, dacă vor să se dovedească responsabili, ar putea da publicităţii, integral, protocoalele încheiate. Pentru că de va fi "trădare", vorba clasicilor, s-o ştim şi noi...
PREFECT JUCĂTOR
Proces pentru partid
Surse din PSD afirmă că, pentru a contracara planul PNL de dislocare din funcţii a viceprimarului Ovidiu Mureşan şi a vicepreşedintelui CJ Ioan Mang, prefectul Claudiu Pop va fi obligat să atace la Tribunalul Bihor hotărârile celor două consilii. Deşi legea administraţiei publice locale nu interzice în niciun fel schimbarea viceprimarilor şi vicepreşedinţilor CJ din voinţa politică a unor noi majorităţi, scopul pesediştilor ar fi să câştige timp, atacarea oricărei hotărâri de consiliu în justiţie determinând automat suspendarea aplicării ei.