Cine nu slăveşte se cateriseşte! Episcopul ortodox de Oradea, Sofronie Drincec, l-a răspopit săptămâna trecută pe preotul beiuşan Cosmin Tripon. Aplicată în premieră, pedeapsa este cu atât mai şocantă cu cât, departe de a fi curvar, beţiv sau şpăgar, preotul se face vinovat de "crima" de a nu-l mai pomeni la slujbe pe PS Sofronie. De ce? Îl consideră eretic!

Execuţie în premieră

Tulburările din Episcopia Ortodoxă se ţin lanţ. În plin scandal declanşat de percheziţiile făcute de procurorii anticorupţie într-un dosar în care Preasfinţitul este acuzat că vinde parohiile pe şpagă, Sofronie i-a aplicat săptămâna trecută unui preot beiuşean cea mai dură pedeapsă: răspopirea!

Părintele Cosmin Tripon de la Parohia IV Beiuş a fost caterisit, după 20 de ani de slujire, ceea ce înseamnă că va mai putea intra în biserică doar ca simplu credincios. Fost dascăl de seminar, el nu va putea lucra nici măcar ca profesor de religie, aşa că va trebui să îşi caute altă meserie pentru a-şi creşte cei doi copii.

Pentru episcop n-a contat nici drama provocată, nici jertfa depusă de preot pentru a construi în Beiuş o biserică asemănătoare celei de la Mănăstirea Sarmurcăşeşti din Arhiepiscopia Bucureştilor. Declanşat în februarie, procesul bisericesc al preotului beiuşean s-a derulat pe "repede înainte" la presiunile chiriarhului, care nu îi poate ierta că nu l-a mai pomenit la slujbe, începând din septembrie 2016!

Judecată stalinistă

Marţea trecută, părintele Tripon a fost judecat la Oradea de Consistoriul Eparhial, organul disciplinar al Episcopiei, cu uşile închise. Cei circa 10 credincioşi care l-au aşteptat în stradă, sub supravegherea Jandameriei, nu au fost acceptaţi ca martori, iar preotul s-a apărat singur într-un proces de tip stalinist. Tripon a fost acuzat de nesupunere, provocare de tulburări şi contrazicerea publică a poziţiei oficiale a bisericii şi altele. Toate, pretexte!

De fapt, singura vină a părintelui este că refuză să îl mai slăvească pe Sofronie Drincec la slujbe, invocând o clauză de conştiinţă. La fel ca mulţi alţi preoţi ortodocşi, inclusiv din Bihor, Tripon îi consideră eretici pe cei 25 de înalţi ierarhi, printre care şi Sofronie, care au reprezentat Biserica Ortodoxă Română, în iunie anul trecut, la Sinodul de la Creta. În încercarea de a relansa ortodoxia, Marele şi Sfântul Sinod a propovăduit egalitatea cultelor creştine, stârnind nemulţumirea ortodocşilor tradiţionalişti.

Aceştia resping ideea apropierii cultelor pentru că unele promovează credinţe eretice pentru dogma ortodoxă, precum infailibilitatea unui om (cazul Papei) sau hirotonirea femeilor ca preot, iar ecumenismul nivelator i-ar îndepărta de la dreapta credinţă. Tradiţionaliştii sunt convinşi că dreptatea e de partea lor din moment ce, din motive similare, bisericile ortodoxe din Rusia, Bulgaria, Georgia şi Serbia, care reunesc peste 50% din ortodocşii de pe glob, au şi refuzat să participe la acel sinod.

"Nevrednic este!"

Soarta părintelui Tripon a fost pecetluită încă de anul trecut. După ce a întrerupt în septembrie pomenirea episcopului, preotul a evitat să ia parte la Liturghia arhierească oficiată în octombrie de Sofronie în paraclisul parohiei IV Beiuş. A doua zi, Tripon a invocat, printr-o scrisoare, clauza de conştiinţă garantată de legile civile şi acceptată de cele bisericeşti. "Nu pot săruta mâna care a semnat documentele eretice de la Creta", a scris părintele, declanşând furia episcopului.

Automat, Tripon a fost chemat la Protopopiatul Beiuş pentru şedinţe de muştruluire, vizitat de delegaţii trimise cu "munca de lămurire" şi, apoi, izolat ca un proscris de preoţimea somată să îl evite. Paharul mâniei s-a revărsat câteva săptămâni mai târziu când, din ordin "de sus", parohul bisericii beiuşene, Dorel Varga, l-a pomenit la slujbă pe Sofronie, intervenind peste Tripon. Parohul a fost întâmpinat de credincioşi cu strigătul "Nevrednic este!", care a ajuns până la urechile episcopului.

De neiertat

În urma incidentului, începând din februarie Tripon a fost suspendat din funcţie, pentru o lună de zile, iar săptămâna trecută judecat şi găsit vinovat. La sfârşitul săptămânii trecute, sentinţa a fost aprobată de episcopul Sofronie, cel care de fapt a şi cerut-o, şi urmează să fie comunicată în scris atât răzvrătitului, cât şi preoţimii ortodoxe, care are ordin să nu îl mai primească la slujire.

"Aştept decizia Consistoriului Eparhial, după care voi vedea ce voi face", a fost tot ce a acceptat să spună preotul, în urma procesului. Cel mai probabil, va trebui să pună însă sutana în cui. Până acum, toţi preoţii aflaţi în situaţia lui au fost caterisiţi. Biserica strămoşească poate ierta beţia, preacurvia şi şpaga, dar nu şi nesupunerea!