Ştirea despre obsedatul sexual care bântuia pe străzile Oradiei, urmărind fetele ca să le pipăie, a făcut în ultimele zile înconjorul ţării. Individul, Teofil Gurău, un tânăr de 25 ani din comuna Ineu, a ajuns în arest, dar numai pentru o noapte, căci judecătorul solicitat să-l aresteze a decis că nu se impune această măsură şi l-a trimis acasă.

BIHOREANUL vă prezintă, în exclusivitate, argumentele magistratului, povestea a trei victime, dar şi dezvăluirile făcute de alte două fete care şi-au recunoscut urmăritorul din fotografia publicată pe site-ul ziarului!

Prins pe camere!

Teofil Gurău a fost încătuşat pe 28 iunie, sub acuzaţia de agresiune sexuală, după ce fusese reclamat de trei orădence, de 17, 18 şi respectiv 19 ani, pe care le-a urmărit la locul de muncă ori pe stradă, şi le-a agresat sexual, pipăindu-le în zonele intime.

Toate cele trei fapte s-au petrecut în cartierul Nufărul, iar agresorul a fost găsit cu ajutorul camerelor de supraveghere din oraş, fiind identificat de victime şi prins de poliţiştii Biroului pentru Combaterea Infracţiunilor contra Persoanei Oradea împreună cu cei ai Secţiei 5 de Poliţie Rurală.

În aceeaşi zi, Gurău a fost reţinut pentru 24 de ore. Pe 29 iunie, procurorul s-a adresat Judecătoriei Oradea, cerând ca individul să fie arestat, dar instanţa a respins solicitarea, dispunând ca bărbatul să fie plasat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Hărţuită în plină zi

Încheierea judecătorească, rămasă definitivă şi transmisă sub formă de extras BIHOREANULUI, dezvăluie amănunte interesante despre modul în care Gurău şi-a hărţuit victimele, "într-un interval de 3 luni, într-un loc public, în amiaza mare, profitând că în acel loc şi acel moment nu se găsea nimeni ca să îl vadă", după cum i-a descris fapta procurorul.

Prima reclamaţie a fost depusă pe 25 martie, de o orădeancă de 19 ani, pe care individul a urmărit-o două zile la rând. Pe 21 martie, în jurul orei 15, când tânăra se îndrepta spre casă, Gurău i-a mers pe urme pe strada Nufărului până în faţa blocului din strada Leonardo da Vinci, unde, înainte ca ea să apuce să intre, a prins-o de pulpa piciorului drept şi a lovit-o peste fund, după care s-a făcut nevăzut.

Deşi speriată, fata nu şi-a denunţat agresorul. Pe 25 martie individul i-a ieşit din nou în cale, de astă dată la locul ei de muncă, într-un magazin din incinta complexului comercial Lotus. Atunci a luat telefonul şi a sunat la Poliţie, dar între timp obsedatul s-a făcut nevăzut.

Câteva zile mai târziu, şi-a găsit o nouă victimă: o tânără de 18 ani, pe care a pus ochii pe strada Noica. "În data de 10 aprilie, în jurul orelor 14.30, în timp ce persoana vătămată se afla în faţa imobilului în care locuieşte, o persoană necunoscută a acostat-o şi atins-o cu ambele mâini în zonele intime", consemnează încheierea.

Cea de-a treia tânără a fost agresată în data de 13 iunie. "În jurul orei 14.45, în timp ce era pe aleea Onisifor Ghibu, o persoană necunoscută de sex masculin i-a pus ambele mâini pe şolduri, după care, cu un gest brusc, a tras-o spre el", se arată în document.

La psiholog

Deşi a reţinut că "faptele inculpatului prezintă pericol pentru ordinea publică", judecătorul a avut în vedere că este "o persoană tânără, provine dintr-o familie cu 13 fraţi, nu este cunoscut cu antecedente penale şi este angajat", dar a apreciat şi "atitudinea sinceră, căinţa reală a acestuia", deoarece individul şi-a recunoscut vina. În opinia magistratului, arestarea s-ar fi justificat doar "pentru valorificarea prevenţiunii generale", dar nu ar fi contribuit la "reeducarea inculpatului".

"Faţă de inculpat nu se impune luarea unei măsuri preventive atât de grave, acesta având nevoie mai degrabă de consiliere psihologică", a conchis judecătorul de drepturi şi libertăţi, dispunând plasarea lui Gurău sub control judiciar pentru 60 de zile, perioadă în care nu are voie să părăsească localitatea de domiciliu.

Obsedat de Lotus

Ceea ce n-a spus Gurău în faţa instanţei e că numărul victimelor sale este, de fapt, mult mai mare, altele trei recunoscându-l în fotografia publicată de BIHOREANUL. "M-a urmărit de la Oradea Plaza până în faţa scării, în Cantemir. De două ori! Prima dată am păţit-o anul trecut în luna mai. Nu l-am observat până am ajuns în faţa blocului... Atunci mi-a pus mâna pe fund şi a fugit", a povestit Ale, una dintre victime.

A doua oară, luna trecută, tânăra a reuşit să scape de obsedat înainte ca acesta s-o atingă. "L-am observat şi am reuşit să intru în scara blocului înainte să apuce să pună mâna pe mine, deşi se afla foarte aproape în spatele meu. Am încercat să aflu cine este, dar nu am reuşit!".

Eva, o altă tânără, care lucra în mall-ul Lotus, a fost hărţuită anul trecut, în timp ce a intrat la cumpărături în magazinul Carrefour. Bărbatul a urmărit-o printre rafturi, iar când ea l-a observat, s-a prefăcut că îşi cumpără ceva. Când s-a întors în magazinul unde era angajată, Gurău a urmat-o şi s-a oprit în faţa vitrinei, privind-o insistent minute în şir. "A plecat şi a revenit după câteva zile. Apoi, într-o seară, a încercat să mă urmărească în parcare, dar am sunat repede pe cineva şi am vorbit tare, iar el a luat-o într-o altă direcţie", povesteşte tânăra.

Victime pasive

Andrada, şi ea angajată la o firmă din Lotus, s-a "lovit" de Gurău în trei rânduri, de fiecare dată când ieşea din centrul comercial. "Mă urmărea când ieşeam de la lucru, până aproape de casă. De fiecare dată m-am oprit într-un loc aglomerat şi am sunat pe cineva să povestesc ce se întâmplă, iar el observa asta si pleca aproape fugind", a povestit tânăra. Ultima oară s-a întâmplat cu o zi înainte ca Gurău să fie reţinut: "Când am văzut ştirea, am fost şocată. Exact cu o zi înainte mă urmărise ultima oară".

Nici una din cele trei tinere nu a reclamat agresiunea şi nici nu are de gând s-o facă, decât dacă "s-ar întâmpla din nou". "Nu am timp", se scuză Andrada. Motivul este, însă, mai mult ca sigur altul, după cum spune psihologul Răzvan Coloja, care pune lipsa de reacţie a tinerelor ori pe seama şocului, ori pe lipsa de încredere în organele judiciare, ori pe faptul că victimele minimalizează importanţa evenimentului.

O va comite din nou

În opinia psihologului, Gurău nu se va opri. "Agresorul nu-şi poate înfrâna dorinţa şi, din păcate, există riscul ca simplele hărţuiri sexuale exprimate prin atingeri ori invitaţii indecente să degenereze în tentative de viol sau viol", avertizează specialistul, arătând că fantasmele care dau naştere acestor acţiuni de hărţuire sexuală ajung în final să nu-l mai satisfacă, "dictând acţiuni mai drastice".

Cel puţin pentru următoarele 60 de zile, totuşi, hărţuitorul e consemnat în Ineu şi, cine ştie, poate între timp va fi dus, cum a cerut şi judecătorul, la un psiholog, care să-i scoată obsesiile din cap...


LEGE ÎN DEZBATERE
Amenzi pentru obsedaţi

În ultimii trei ani, poliţiştii din Bihor au anchetat 111 dosare de hărţuire (de toate tipurile), 9 agresiuni sexuale şi doar 2 cazuri de hărţuiri sexuale, majoritatea făptaşilor scăpând basma curată, fie pentru că faptele nu au putut fi dovedite, fie pe motiv că nu prezentau pericolul social al unei infracţiuni.

Situaţia ar putea să se schimbe, însă, datorită unui proiect iniţiat de deputatul USR Oana Bîzgan, adoptat în luna aprilie de Senat şi aflat în prezent în Camera Deputaţilor. Acesta prevede amenzi de la 3.000 lei la 100.000 lei pentru "orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică în public şi în privat", dacă fapta nu reprezintă infracţiune.

În expunerea de motive, deputata a explicat că hărţuirea stradală afectează un număr foarte mare de fete şi femei. "8 din 10 femei spun că nu se simt în siguranţă când merg pe stradă noaptea, 4 din 10 nu se simt în siguranţă nici în timpul zilei, iar 7 din 10 femei nu se aşteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărţuite pe stradă", a arătat Bîzgan.