O instituţie a statului a ajuns să sfideze o altă instituţie a statului, ba chiar şi Statul Român şi legea însăşi.

Comisia pentru retrocedarea bunurilor bisericeşti din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a decis, la începutul acestei luni, după ce 10 ani a tras de timp, să "retrocedeze" Episcopiei Romano-Catolice clădirea fostei Policlinicii Mari, administrate de Consiliul Judeţean Bihor, fără să comunice acest lucru nici măcar conducerii CJ, ca parte interesată în litigiul vechi de un deceniu.

Ping-pong

"E inadmisibil ca o instituţie a statului să-şi bată joc de o altă instituţie a statului. Nu am cerut Comisiei să ne dea o soluţie favorabilă nouă, ci să dea o soluţie", se revolta anul trecut preşedintele CJ, Radu Ţîrle, exasperat că instituţia nu-şi poate exercita dreptul de proprietar asupra clădirii, scoase din uz din 2008 şi acoperite cu uriaşe plase de protecţie, pentru ca ornamentele de pe faţadă să nu cadă în capul trecătorilor. Ce l-a scos pe Ţîrle din pepeni? Faptul că Ordinul Călugărilor Mizericordieni a revendicat în 2002 valoroasa clădire (evaluată, chiar şi aşa, părăginită, la peste 5 milioane de euro), dar ANRP a amânat soluţionarea cazului aproape un deceniu.

Anul trecut, până şi funcţionarii CJ erau sătui să mai ceară ANRP să-şi facă datoria. "Din 2008 am cerut să ia o decizie trimiţându-le solicitări tot la trei luni. De fiecare dată, ANRP ne cerea, însă, să mai trimitem la dosar acte pe care deja le mai trimisesem. Am ajuns să le dăm de 3-4 ori aceleaşi acte, şi ne spuneau să le mai trimitem încă o dată", dezvăluia şefa Compartimentului Patrimoniu al CJ, Teodora Baş.

De la stat la stat

În schimb, ANRP nu a comunicat niciuna dintre "probele" care să susţină pretenţiile Mizericordienilor asupra clădirii, iar CJ a trebuit să-şi apere "în orb" dreptul de proprietate. Chiar şi aşa, a făcut-o edificator. Cea mai mare contribuţie la demonstraţia că imobilul nu a fost niciodată nici al fantomaticului Ordin Călugăresc - reprezentat în Oradea doar de vicarul Episcopiei Romano-Catolice, Fodor Jozsef - a avut-o Ioan Câmpan, fost consilier, pentru o scurtă perioadă, al preşedintelui CJ.

Ajutat de istorici, Câmpan a descoperit în Arhivele Naţionale dovada că imobilul nu a fost construit de Mizericordieni ca spital de boli infecţioase, cum pretinde Episcopia, ci de Statul Maghiar, ca Palat al Finanţelor, în 1899-1900, pe un teren care fusese expropriat de la Mizericordieni, întrucât aceştia nu-şi plătiseră impozitele. Or, în baza Tratatului de Pace de la Trianon, după primul război mondial, clădirea a revenit automat Statului Român, ca toate bunurile din Transilvania ale Statului Maghiar. Mai mult, chiar legislaţia privind retrocedările spune textual că "sunt considerate abuzive doar acele preluări de proprietăţi care s-au produs între 6 martie 1945 şi 22 decembrie 1989". Simplu spus, de vreme ce clădirea n-a fost naţionalizată în 1945, nu putea fi nici retrocedată!

Retrocedare politică

Convins că dreptatea este de partea CJ şi că soluţionarea litigiului e amânată abuziv, Ţîrle a deschis un proces la Tribunalul Bihor, sperând că instanţa va obliga membrii Comisiei şi conducerea ANRP să ia o decizie rapid. Surpriză, însă, la primul termen, judecat cu două săptămâni în urmă, procesul a rămas fără obiect, căci ANRP a depus o întâmpinare prin care a cerut respingerea acţiunii CJ pe motiv că "în data de 7 martie 2012, cu ocazia desfăşurării lucrărilor Comisiei de retrocedare, a fost stabilită, cu unanimitate de voturi, soluţia de restituire în natură a imobilului situat în strada Republicii nr. 35".

Sfidător, nici acum, la trei săptămâni după emiterea deciziei, ANRP n-a catadicsit să comunice CJ decizia luată. "Tot ce putem face, în aceste condiţii, e să aşteptăm comunicarea oficială şi apoi s-o contestăm în instanţă", spune Radu Ţîrle, refuzând să comenteze zvonul cum că retrocedarea a fost decisă politic, la presiunile UDMR. Doar la fel s-a întâmplat şi cu retrocedarea Palatului Baroc, pe vremea când un alt partid, PDSR, avea nevoie de sprijinul UDMR pentru a avea linişte la guvernare. Iar PDL i-a călcat de mult pe urme...


"PROMPTITUDINE"
Întrebare acum, răspunsul la Paşte

În baza Legii liberului acces la informaţiile de interes public, BIHOREANUL a solicitat ANRP de patru ori în ultimii doi ani date privind stadiul soluţionării revendicării Ordinului Mizericordian asupra clădirii fostei Policlinici Mari şi asupra imobilului Filarmonicii (din strada Moscovei), dar toate solicitările au rămas fără răspuns.

Marţea trecută, publicaţia noastră a cerut şi motivarea deciziei de retrocedare a fostei Policlinici, dar singurul răspuns primit, după cinci zile, a fost că solicitarea a ajuns la ANRP, "urmând a fi analizată şi soluţionată conform legii". Adică la calendele greceşti...